• Sesongin herkut
  • Pääraaka-aine
  • Ruokalajit
  • Leivonta ja jälkiruoat
  • Ruokavalio

Piparkakkutalo

Piparkakkutalo kuuluu monien jouluperinteisiin. Tässä piparkakkutalossa on iso harjakatto, johon mahtuu runsaasti makeisia ja muita koristeita.
Piparkakkutalo
Testattu K-Ruoka koekeittiössä
  • yli 60 min
  • 390 kcal / 100 g

Ainekset

    • 2pkt(à 500 g)piparitaikinaa (pakaste)

Mökin kokoamiseen

    • 2dlsokeria

Koristeluun

Valmistus

yli 60 min
  1. Leikkaa piparkakkutalon kaavat esimerkiksi paperista tai pahvista. Sulata piparkakkutaikinat ohjeen mukaan. Kauli taikina noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Kauli isot osat suoraan leivinpaperin päälle. Kostuta pöytää hieman, jolloin paperi pysyy paikallaan. Leikkaa taikinasta ensin isot osat terävällä veitsellä. Mökin toiseen päätyyn tulee ovi ja ikkuna, samoin sivuille tulee ikkunat.
  2. Paista piparkakkutalon osat 175-asteisen uunin keskitasolla. Isoja osia paistetaan noin 10 minuuttia, pienille riittää noin 7 minuuttia. Paista mökin isot osat kunnolla, jotta ne kestävät kokoamisen. Siirrä paistuneet osat leivinpapereineen tasaiselle alustalle jäähtymään. Kauli lopputaikinasta mökille pohja ja tee pihalle kuusia, aita ja poroja. Paista osat kuten yllä, samankokoiset osat samalla pellillä.
  3. Sekoita koristeiden kiinnittämistä varten tomusokerin joukkoon vähitellen valkuaista kiiltäväksi, sakeahkoksi seokseksi. Jos seoksesta tulee liian notkeaa, lisää tomusokeria. Pane seos muovipussiin ja tee pussiin pieni pursotusreikä.
  4. Kiinnitä seiniin tulevat koristeet pursottamalla karkkiin pieni nokare sokerikuorrutetta ja painamalla koriste paikoilleen. Voit myös käyttää valmista sokerikuorrutetta.
  5. Suunnittele pohjalevylle, miten piparkakkutalo asettuu tontille. Piirrä talon ääriviivat pohjalevylle terävällä esineellä, esimerkiksi veitsen kärjellä.
  6. Sulata valurautaisessa paistinpannussa sokeri. Ole varovainen, sillä sula sokeri on todella polttavan kuumaa. Kastele seinien alaosat sulaan sokeriin ja paina pohjaan kiinni. Valuta sulaa sokeria lusikalla nurkkiin, sitten vinoharjaan ja kattolevyihin. Paina nopeasti kattolevyt paikoilleen. Varmista katon kiinnittyminen valuttamalla sulatettua sokeria harjalle. Kiinnitä myös piipun osat.
  7. Kiinnitä katon koristeet sokerivesikuorrutteella. Kiinnitä ovi paikoilleen ja lisää piparkakkutalon ympärille aita, kuuset ja porot. Viimeistele pursottamalla kuorrutetta jääpuikoiksi ja nietoksiksi. Ripottele kaiken ylle tomusokeria siivilän läpi lumeksi.

Tiesitkö että...

Vinkki! Paistinpannusta sokeri lähtee pois, kun sitä liottaa kuumassa vedessä.

Kategoriat

Ravintosisältö per 100 g

  • 390 kcal1 630 kJ
  • Proteiinia4,14 g
  • Hiilihydraatteja74,1 g
  • Rasvaa8,02 g

Lisätietoa reseptistä

Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.

Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.

Kommentoi

Arvosana reseptille 20 arvostelua