Piparkakkutalo alppimajan tyyliinTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Piparkakkutalo alppimajan tyyliin

Piparkakkutalon koristelussa on lupa päästää luovuus valloilleen. Alppimaja-henkisen piparkakkutalon seinät maalataan kokonaan pikeerillä.

  • 1 kpl
  • yli 60 min

Ainekset

1 kpl
    • 2pkt(à 500 g)valmista piparkakkutaikinaa (pakaste)

Kokoamiseen

    • 2dlsokeria

Koristeluun

    • 1kananmunan valkuainen
    • 3dltomusokeria
    • 2rklsitruunanmehua
    • 1tuubi (15 g)Dr. Oetker color gel punainen
    • 1tuubi (15 g)Dr. Oetker color gel keltainen
    • 1tuubi (15 g)Dr. Oetker color gel vihreä tai sininen
    • 1plo(30 ml)Dr. Oetker musta elintarvikeväri
    • 1liivatelehti
    • 1rkltomusokeria

Valmistus

yli 60 min
  1. Sulata piparkakkutaikina ohjeen mukaan. Tulosta piparkakkutalon kaavat (katso vinkki!) ja leikkaa ne irti tai piirrä ne tietokoneen ruudusta leivinpaperille. Varmista että kuvasuhde on 100 %. Kauli taikina noin 3 mm:n paksuiseksi levyksi. Voit kaulia osat suoraan leivinpaperin päälle, jolloin ne pysyvät paremmin muodossa. Kostuta pöytää hieman, jolloin paperi pysyy paikallaan. Leikkaa osat terävällä veitsellä kahdelle tai kolmelle eri pellille, jotta osat ovat kunnolla irrallaan toisistaan. Tee seiniin ja päätypaloihin ikkunat ja oviaukko. Muotoile ovesta hieman oviaukkoa pienempi, sillä taikina leviää uunissa. Tee ikkuna pyöreällä muotilla. Kauli lopputaikinasta talolle pohja, ihmis- ja eläinhahmoja, sekä eri mallisia kolmioita joulukuusiksi. Valmista ylijääneestä taikinasta pipareita koristeltaviksi ja syötäviksi.
  2. Paista piparkakkutalon osat 200-asteisen uunin keskitasolla. Isoja osia paistetaan noin 7-10 minuuttia, pieniä noin 7 minuuttia. Paista isot osat läpikypsiksi, jotta ne kestävät kokoamisen. Siirrä paistuneet osat leivinpapereineen tasaiselle alustalle jäähtymään.
  3. Valmista musta pikeeri. Sekoita kaksi ruokalusikallista tomusokeria ja kaksi teelusikallista mustaa elintarvikeväriä. Laita pikeeri pursotinpussiin.
  4. Aloita talon koristelu pursottamalla alkuun talon mustat viivat. Suunnittele talon ulkoasu paperille ennen pursottamista. Leikkaa saksilla pursotuspussiin pieni reikä. Pursota ja anna kuivua kunnolla pari tuntia.
  5. Kun mustat ääriviivat ovat kokonaan kuivuneet, valmista valkoinen pikeeri. Vatkaa valkuainen, 3 dl tomusokeria ja 1-2 tl sitruunanmehua tasaiseksi massaksi. Ota talteen pursotuspussiin 2 ruokalusikallista paksua pikeeriä. Valmista sen jälkeen löysempi pikeeri lisäämällä jäljelle jääneeseen pikeeriin 2-3 teelusikallista sitruunamehua. Laita toiseen pursotuspussiin.
  6. Pursota paksummalla pikeerillä ääriviivat talon seinien ja ikkunoiden reunoille, jotta löysempi pikeeri ei valu reunojen yli. Täytä loppu löysemmällä pikeerillä ja anna kuivua rauhassa, mieluiten yön yli.
  7. Koristele kattopalat paksulla pikeerillä ja liimaa sen avulla myös karkit paikoilleen. Anna kuivua rauhassa. Liimaa pikeerin avulla halutessasi osien sisäpuolelle liivatelehdistä talon ikkunat.
  8. Tee tomusokerista ja vihreästä elintarvikeväristä pikeeriä kuusia varten. Voit sekoittaa vihreän myös keltaisesta ja sinisestä väristä. Levitä tasaisesti ja anna kuivua. Pursota paksulla pikeerillä kuuseen nauhat. Koristele kuuset värjätyllä pikeerillä tai koristerakeilla. Koristele myös muut hahmot.
  9. Kokoa talo, kun kaikki osat ovat täysin kuivuneet. Voit veitsen kärjellä piirtää ääriviivat pohjapalaan, jotta talon seinien asettelu käy helpommin. Sulata sokeri pannulla, mutta älä anna sen palaa. Sokeri on polttavan kuumaa, joten ole varovainen. Aseta ensin sivuseinät paikoilleen kastamalla niiden alaosat kuumaan sokeriin. Liimaa paikoilleen pohjapalaan. Asettele talon päädyt seuraavaksi. Lisää päätypalojen sisäpuolen reunoille kuumaa sokeria tikun avulla ja kasta lopuksi myös alaosa sokeriin. Liimaa paikalleen. Jos sokeri jähmettyy välillä pannulla, kuumenna se juoksevaksi. Lisää vielä kattopalojen sisäpuolelle sokeria tikun avulla ja liimaa katto paikoilleen. Älä paina liikaa, jotta palat eivät hajoa. Liimaa talon ovi, kuuset ja hahmot paikoilleen.
  10. Anna kuivua kunnolla. Koristele lopuksi katon harja ja reunat valkoisella pikeerillä. Varmista että liimauskohdat ovat jäähtyneet huoneen lämpöiseksi ennen pursottamista.
  11. Töpöttele lopuksi pensselillä tai pullasudilla tomusokeria pohjan päälle lumeksi.

Tiesitkö että...

Tulosta majan kaavat: k-ruoka.fi/piparikaavat

Kategoriat

Kommentoi

Arvosana reseptille 13 arvostelua
  • alppimaja15.11.2018

    Haha, nolo kirjoitusvirhe otsikossa :D Ihme kun ei pipar kakku talo alppi maja tyyliin.

  • K-Kuluttajapalvelu15.11.2018

    Alppimaja, kiitos palautteestasi! Korjaamme otsikon.