Raparperihyve eli marenkitorttu
- Annosmäärä10 annosta
- Valmistusaika30 - 60 min
Raparperihyve on perinteisen sitruunatortun kaltainen marenkitorttu, jossa raikas raparperikiisseli saa ylleen pehmeän marenkihunnun.
Ainekset
10 annosta
Pohja | |
---|---|
2 1/2 dl | vehnäjauhoja tai |
3 rkl | sokeria tai |
1 tl | tai |
1 tl | tai |
100 g | tai |
1 | kananmunan keltuainen tai |
Raparperikiisseli | |
8 dl (n. 400 g) | raparperia pieninä paloina tai |
3/4 dl | sokeria tai |
1 1/2 dl | vettä tai |
2 rkl | maissitärkkelystä (Maizena) tai |
3 | kananmunan keltuaista tai |
1 rkl | voita tai |
Marenki | |
4 | kananmunan valkuaista tai |
1 dl | sokeria tai |
Ravintosisältö
Energia | 1 062 kJ / 254 kcal |
Rasva | 10,8 g |
josta tyydyttynyttä | 6,4 g |
Hiilihydraatit | 33,5 g |
josta sokereita | 21 g |
Proteiini | 4,5 g |
Suola | 0,3 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
30 - 60 min
Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 1/2 dl vettä. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.
Sekoita jäähtyneen raparperiseoksen joukkoon loppuun veteen (1 dl) sekoitettu maissitärkkelys sekä keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita lopuksi kiisseliin rasva.
Levitä jäähtynyt kiisseli esipaistetun torttupohjan päälle.
Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää. Marenki pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.
Paista torttua vielä 8–10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Marengin kuuluu jäädä pehmeäksi ja kuohkeaksi. Jäähdytä marenkitorttu ja tarjoa kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkeaHinta 1,85/kpl1,85/kg
- Pysyvästi edullinenDansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,25/kpl1,25/kg
- Pirkka vanilliinisokeri 100gHinta 1,15/kpl11,50/kg
- Pirkka leivinjauhe 100gHinta 1,15/kpl11,50/kg
- Pirkka suomalainen voi 500gHinta 4,19/kpl8,38/kg
- Maizena maissitärkkelys jauho 400 gHinta 2,89/kpl7,23/kg
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kgHinta 1,65/kpl1,65/kg
- Myllärin Luomu Leivontakarkea vehnäjauho 2kgHinta 3,39/kpl1,70/kg
- Pirkka sokeri 1kgHinta 1,09/kpl1,09/kg
- K-Menu sokeri 1kgHinta 0,99/kpl0,99/kg
- Meira vanilliinisokeri 100g tölkkiHinta 1,29/kpl12,90/kg
- Dr.Oetker 160g vanilliinisokeriHinta 1,79/kpl11,19/kg
- Meira leivinjauhe 100g tölkkiHinta 1,25/kpl12,50/kg
- Dr.Oetker 160g leivinjauheHinta 1,59/kpl9,94/kg
- Pirkka suomalainen voi 400gHinta 4,65/kpl11,63/kg
- Pysyvästi edullinenArla lisäaineeton normaalisuolainen meijerivoi 500g vähälaktoosinenHinta 3,79/kpl7,58/kg
- Pirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 gHinta 1,59/kpl3,90/kg
- Pirkka Parhaat ulkokanojen munia M 8kpl/464gHinta 2,19/kpl4,72/kg
- Juustoportti Kirnuvoi 200gHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio voi 200 g normaalisuolainenHinta 2,59/kpl12,95/kg
Voisit pitää myös näistä
- 30 - 60 min4,1(160 arviota)
- yli 60 min4,1(56 arviota)
- 30 - 60 min4,0(133 arviota)
- 30 - 60 min4,1(25 arviota)
- 30 - 60 min3,9(1 702 arviota)
- 30 - 60 min3,9(312 arviota)
- 30 - 60 min3,8(236 arviota)
- 30 - 60 min3,9(141 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,1 (117 arviota)
- Raparperitaivas9 kuukautta sittenOlen tehnyt tätä usein, on suosikkiraparperipiirakkani. Vinkki: raparpereja kannattaa keittää kauemmin, kunnes ne ovat aivan pehmeitä. Maizenan voi hyvin korvata 1,5 rkl perunajauhoa. Suosittelen!
- Piirakkalover1 vuosi sittenHyvää! On mukava, kun kaikki ainekset löytyy omasta kaapista. Pikkuisen tuunaisin reseptiä: nesteen määrää vähennän ensi kerralla raparperihillokkeesta ja valkuaisia vatkaan enemmän päälliseen.
- Mestarileipuri ;)1 vuosi sittenHyvä maku, mutta muuten menikin kiisseliksi… kiisseli oli ja pysyi lötkönä ja 12 min paistoaika marengille jätti valkuaisvaahdon liian raa’aksi. Kauhalla sai lusikoitua lautaselle.
- K-Kuluttajapalvelu2 vuotta sittenTätä on kokeiltava!, pohjan ja kiisselin voi tehdä edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa yön yli. Täyte kannattaa lisätä esipaistetun pohjan päälle vasta juuri ennen paistoa. Kannattaa huomioida, että kylmä pohjataikina ja kiisseli voivat kuitenkin vaikuttaa jonkin verran paistoaikaan.
- Tätä on kokeiltava!2 vuotta sittenVoiko pohjan ja kiisselin tehdä edellisenä päivänä ja sitten paistaa kaikki seuraavana päivänä?
- Resepti talteen4 vuotta sittenTodella hyvä piirakka, mehevä ja maukas. Maistui myös heille, jotka eivät normaalisti raparperista välitä.
- K-Kuluttajapalvelu4 vuotta sitten--, jääkaapin kosteus voi muuttaa marengin rakenteen sitkeäksi. Torttu suositellaan syötäväksi saman päivän aikana, jolloin marengissa on vielä pehmeä ja kuohkea koostumus.
- -4 vuotta sittenOhjeessa lukee, että tarjoa samana päivänä. Meneekö piirakka jotenkin huonoksi jääkaapissa, vai onko vielä hyvää yön jälkeen?
- LP4 vuotta sittenKiiseli ei saostunut millään vaikka keitin sitä maizenan kanssa ja tein kaiken niin kuin ohjeessa sanottiin. Toivoin, että viimeistään uunissa se kiintetyy, mutta paistamisen jälkeen se oli entistä löysempi ja palan leikattua ja kauhalla otettua levisi lautaselle kuin kastike... onneksi tein sen vain itsellemme eikä vieraille
- Kesäleipuri5 vuotta sittenTäydellinen . Voi käyttää lisänä myös tuoreita mansikoita kiisselin päälle, tulee raikas.
- Raparperimuija5 vuotta sittenTästä on tullut yksi mun luottoresepteistä! Maistuu myös niille jotka ovat vähemmän raparperin ystäviä!
- Tietämätön6 vuotta sittenHei voiko käyttää pakastettua raparperi.
- K-Kuluttajapalvelu6 vuotta sittenTietämätön, voit hyvin käyttää raparperihyveeseen myös pakastettua raparperia.
- Täti Tukeva7 vuotta sittenHyvää!!
- herkkusuu8 vuotta sittenTämä oli herkullinen piirakka, nam. Suosittelen kokeilemaan, vaikka hieman vaatii vaivaa.
- Kuluttajapalvelu9 vuotta sittenKatja, maissitärkkelystä käyttämällä kiisseliin on saatu toivotunlainen rakenne. Koekeittiöllä ei valitettavasti ole testattu perunajauhon soveltuvuutta tähän reseptiin. Mikäli kiisseliin haluaa käyttää perunajauhoa, kannattaa muistaa, että tällöin riittää, että kiisseli "pulpahtaa", koska liiallinen keittäminen tekee kiisselistä venyvää.
- Katja9 vuotta sittenVoiko maizenan korvata perunajauhoilla?