Raparperihyve eli marenkitorttu
Raparperihyve on perinteisen sitruunatortun kaltainen marenkitorttu, jossa raikas raparperikiisseli saa ylleen pehmeän marenkihunnun.
10 annosta30 - 60 min210 kcal / annos (105g)
Ainekset
10 annosta
Pohja
- 2 1/2dlvehnäjauhoja
- 3rklsokeria
- 100gPirkka voita
- 1kananmunan keltuainen
Raparperikiisseli
- 8dl(n. 400 g)raparperia pieninä paloina
- 3/4dlsokeria
- 1 1/2dlvettä
- 2rklmaissitärkkelystä (Maizena)
- 3kananmunan keltuaista
- 1rklvoita
Marenki
- 4kananmunan valkuaista
- 1dlsokeria
Valmistus
30 - 60 min- Sekoita pohjaa varten kuivat aineet keskenään ja nypi joukkoon pehmeä rasva. Lisää keltuainen ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina piirakkavuoan (halkaisija 26 cm) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.
- Kuumenna kattilassa raparperipalat, sokeri ja 1/2 dl vettä. Keitä muutaman minuutin ajan, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Nosta sivuun ja jäähdytä kädenlämpöiseksi.
- Sekoita jäähtyneen raparperiseoksen joukkoon loppuun veteen (1 dl) sekoitettu maissitärkkelys sekä keltuaiset. Kuumenna kiehuvaksi samalla sekoittaen, kunnes kiisseli saostuu. Sekoita lopuksi kiisseliin rasva.
- Levitä jäähtynyt kiisseli esipaistetun torttupohjan päälle.
- Vaahdota valkuaiset ja lisää vatkaamisen aikana sokeri kolmessa erässä. Marenkivaahto on tarpeeksi kovaa, kun vaahto on kiiltävää ja sileää. Marenki pysyy kulhossa, vaikka kulhon kääntää ylösalaisin. Levitä vaahto tasaisesti kiisselin päälle.
- Paista torttua vielä 8-10 minuuttia, kunnes marenki on kauniin vaaleanruskea. Varo ruskistamasta pintaa liikaa. Marengin kuuluu jäädä pehmeäksi ja kuohkeaksi. Jäähdytä marenkitorttu ja tarjoa kahvipöydässä tai jälkiruoaksi samana päivänä.
Kategoriat
Pääraaka-aineet Sesongit Leivonta ja jälkiruoat
Ravintosisältö per annos 105g100 g
- 210 kcal882 kJ
- Proteiinia 4 g
- Hiilihydraatteja28 g
- Rasvaa9 g
Lisätietoa reseptistä
Ravintoarvot ovat suuntaa-antavia. Valmistettaessa ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle kannattaa aina tarkistaa tuotteiden sopivuus pakkausmerkinnöistä.
Annoshinta on laskettu K-Citymarket-ketjun hintatason mukaan ja on suuntaa-antava. Etenkin sesonkituotteiden hinnat vaihtelevat vuodenajasta riippuen.
Kommentoi
Voiko pohjan ja kiisselin tehdä edellisenä päivänä ja sitten paistaa kaikki seuraavana päivänä?
Tätä on kokeiltava!, pohjan ja kiisselin voi tehdä edellisenä päivänä ja säilyttää jääkaapissa yön yli. Täyte kannattaa lisätä esipaistetun pohjan päälle vasta juuri ennen paistoa. Kannattaa huomioida, että kylmä pohjataikina ja kiisseli voivat kuitenkin vaikuttaa jonkin verran paistoaikaan.
Todella hyvä piirakka, mehevä ja maukas. Maistui myös heille, jotka eivät normaalisti raparperista välitä.
Ohjeessa lukee, että tarjoa samana päivänä. Meneekö piirakka jotenkin huonoksi jääkaapissa, vai onko vielä hyvää yön jälkeen?
--, jääkaapin kosteus voi muuttaa marengin rakenteen sitkeäksi. Torttu suositellaan syötäväksi saman päivän aikana, jolloin marengissa on vielä pehmeä ja kuohkea koostumus.
Kiiseli ei saostunut millään vaikka keitin sitä maizenan kanssa ja tein kaiken niin kuin ohjeessa sanottiin. Toivoin, että viimeistään uunissa se kiintetyy, mutta paistamisen jälkeen se oli entistä löysempi ja palan leikattua ja kauhalla otettua levisi lautaselle kuin kastike... onneksi tein sen vain itsellemme eikä vieraille
Täydellinen . Voi käyttää lisänä myös tuoreita mansikoita kiisselin päälle, tulee raikas.
Tästä on tullut yksi mun luottoresepteistä! Maistuu myös niille jotka ovat vähemmän raparperin ystäviä!
Hei voiko käyttää pakastettua raparperi.
Tietämätön, voit hyvin käyttää raparperihyveeseen myös pakastettua raparperia.
Hyvää!!
Tämä oli herkullinen piirakka, nam. Suosittelen kokeilemaan, vaikka hieman vaatii vaivaa.
Katja, maissitärkkelystä käyttämällä kiisseliin on saatu toivotunlainen rakenne. Koekeittiöllä ei valitettavasti ole testattu perunajauhon soveltuvuutta tähän reseptiin. Mikäli kiisseliin haluaa käyttää perunajauhoa, kannattaa muistaa, että tällöin riittää, että kiisseli "pulpahtaa", koska liiallinen keittäminen tekee kiisselistä venyvää.
Voiko maizenan korvata perunajauhoilla?