Tarte tatin
- Annosmäärä6 annosta
- Valmistusaikayli 60 min
- Kasvis (lakto-ovo)
Ranskalainen klassikko tarte tatin on omenapiirakoiden parhaimmistoa.
- Kasvis (lakto-ovo)
Ainekset
6 annosta
150 g | huoneenlämpöistä voita tai |
1 dl | tomusokeria tai |
1 dl | tai |
1/2 tl | suolaa tai |
1 | kananmuna tai |
4 dl | tai |
Täyte | |
---|---|
3 (n. 500 g) | hapanta omenaa (kotimaista tai Jonagold) tai |
1 1/4 dl | sokeria tai |
50 g | voita tai |
1 | vaniljatanko tai |
1 rkl | sitruunanmehua tai |
Ranskankermavaahto | |
1 tlk (2 dl) | tai |
1 prk (150 g) | tai |
1 tl | tai |
Ravintosisältö
Energia | 2 226 kJ / 532 kcal |
Rasva | 34,5 g |
josta tyydyttynyttä | 20,2 g |
Hiilihydraatit | 47,3 g |
josta sokereita | 26,6 g |
Proteiini | 7 g |
Suola | 0,8 g |
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia
Valmistus
yli 60 min
Sekoita voi ja tomusokeri keskenään leikuuterällisessä monitoimikoneessa. Lisää mantelijauhe ja suola ja sekoita noin minuutti. Lisää kananmuna ja sekoita vielä toinen minuutti. Lisää lopuksi vehnäjauho ja sekoita taikina tasaiseksi. Voit myös tehdä taikinan käsin nuolijan avulla samaa kaavaa käyttäen.
Levitä taikina kahden leivinpaperin väliin ja painele pyöreäksi, noin ½ cm:n paksuiseksi levyksi (Ø 24 cm). Nosta leivinpaperilla peitetty taikinalevy jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.
Kuori omenat ja poista siemenkodat. Leikkaa omenat viipaleiksi.
Mittaa sokeri ja voi valurautapannuun (Ø 24 cm). Kuumenna, kunnes voi on sulanut ja sekoittunut sokerin kanssa. (Varmista, että pannun voi laittaa uuniin.)
Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet pannuun. Lisää sitruunanmehu, sekoita ja kuumenna matalalla lämmöllä, kunnes sokeri on hieman paahtunut.
Lisää omenalohkot karamelliin. Paista keskilämmöllä noin 15 minuuttia, kunnes omenat ovat pehmenneet ja karamelli kuplii omenoiden ympärillä. Siirrä pannu pois liedeltä, jotta sokeri ei pala. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia.
Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
Nosta kylmä taikinalevy omenien peitoksi ja taita varovasti taikinanreunat pannun sisäpuolelle niin, että taikina osuu pannun pohjalle saakka. Näin sula sokeri ei pääse valumaan pois kakkua kumotessa. Painele taikinaa myös keskeltä kunnolla omenoiden päälle. Taikinaa ei saa jäädä pannun reunan päälle. Leikkaa kaksi parin cm:n viiltoa taikinan päälle ristin muotoon, jotta enin kosteus pääsee haihtumaan.
Paista piirakkaa uunin keskitasolla 20 minuuttia, kunnes taikina on kypsää.
Ota pannu uunista ja anna vetäytyä 10 minuuttia. Älä annan piirakan jäähtyä liikaa, sillä muuten karamelli jähmettyy ja piirakka tarttuu kiinni pannuun. Irrota piirakka pannun reunoista veitsen avulla. Kumoa lautaselle hieman jäähtyneenä.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon notkistettu ranskankerma ja mausta vaniljasokerilla. Tarjoa lämpimän tarte tatinin kanssa.
Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla
Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.
Valikoima ja hinnat kaupasta
- Valio Eila voi 200g laktoositon vähäsuolainenHinta 2,95/kpl14,75/kg
- Dansukker Luomu tomusokeri 500gHinta 2,79/kpl5,58/kg
- Pirkka mantelijauhe 100gHinta 1,59/kpl15,90/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 125gHinta 0,99/kpl7,92/kg
- Pirkka Suomalainen Puolikarkea Vehnäjauho 2kgHinta 1,59/kpl0,80/kg
- Pysyvästi edullinenDansukker Taloussokeri 1kgHinta 1,25/kpl1,25/kg
- Dr.Oetker Luomu Vaniljatanko 1kpl BourbonHinta 5,39/kpl
- Pirkka Luomu sitruunaHinta n. 0,68/kpl3,99/kg
- Pirkka laktoositon vispikerma 36% 2dlHinta 1,35/kpl6,75/l
- Plussa-etu −15 %Pirkka creme fraiche 18% 150g laktoositonPlussa-kortillaEtuhinta 2,00/3 kpl4,44/kgIlman Plussa-korttia 0,79/kpl (5,27/kg)
- Pirkka vaniljasokeri 100gHinta 2,69/kpl26,90/kg
- Juustoportti Kirnuvoi 200gHinta 2,99/kpl14,95/kg
- Valio voi 200 g normaalisuolainenHinta 2,59/kpl12,95/kg
- Pysyvästi edullinenDansukker Tomusokeri 500gHinta 1,29/kpl2,58/kg
- Jozo jodioitu hienosuola 600gHinta 1,75/kpl2,92/kg
- Pirkka jodioitu ruokasuola 1kgHinta 1,19/kpl1,19/kg
- Plussa-etuPirkka vapaan kanan munia 6 kpl/408 gPlussa-kortillaEtuhinta 3,00/2 kpl3,68/kgIlman Plussa-korttia 1,59/kpl (3,90/kg)
- Pirkka Parhaat ulkokanojen munia M 8kpl/464gHinta 2,19/kpl4,72/kg
- Pirkka sokeri 1 kgHinta 1,09/kpl1,09/kg
- K-Menu sokeri 1kgHinta 0,99/kpl0,99/kg
- Dr.Oetker gourmet vaniljatanko 1kplHinta 3,39/kpl
- Pirkka sitruunaHinta n. 0,44/kpl2,29/kg
- Sitruuna Primofiori 500g Espanja 1lkHinta 1,00/kpl2,00/kg
- Pysyvästi edullinenFlora Vispi 24% 2,5dl vähälaktoosinenHinta 1,89/kpl7,56/l
- Juustoportti vispikerma 0,5l laktoositon UHTHinta 4,15/kpl8,30/l
- Valio Keittiön creme fraiche 150g laktoositon luomuHinta 1,75/kpl11,67/kg
- Plussa-etu −20 %Juustoportti creme fraiche 150g laktoositonPlussa-kortillaEtuhinta 1,00/kpl6,67/kgIlman Plussa-korttia 1,25/kpl (8,33/kg)
- Meira vaniljasokeri 85g tölkkiHinta 2,65/kpl31,18/kg
- Dr.Oetker 160g vaniljasokeriHinta 2,85/kpl17,81/kg
Voisit pitää myös näistä
- yli 60 min4,2(41 arviota)
- yli 60 min4,0(228 arviota)
- yli 60 min4,4(118 arviota)
- 30 - 60 min4,1(25 arviota)
- yli 60 min4,2(151 arviota)
- yli 60 min3,6(62 arviota)
- yli 60 min4,0(49 arviota)
- yli 60 min3,9(302 arviota)
Arvostele resepti
ka. 4,2 (51 arviota)
- Wilhemiina1 vuosi sittenItse laitoin hetkeksi pakkaseen. Toimi hyvin
- Madame Tatin1 vuosi sittenTodella hyvä resepti, mutta miten ihmeessä taikina saadaan kokonaisena täytteen päälle? Se murtuu jääkaappikylmänä ja myös lämmenneenä.
- K-Kuluttajapalvelu1 vuosi sittenMadame Tatin, taikinan on hyvä antaa viilentyä jääkaapissa puolisen tuntia. Kylmä taikina nostetaan piirakan päälle. Tarvittaessa taikinaa voi paikkailla nipistämällä sitä sormin kiinni, kuori jää piirakan alle kun se kumotaan paiston jälkeen.