TillilihaTestattu K-Ruoka koekeittiössä

Tilliliha

  • Annosmäärä5–6 annosta
  • Valmistusaikayli 60 min
  • Kananmunaton
Tilliliha on suomalainen perinneruoka, joka osalle tuo mieleen ikäviä koulumuistoja. Itse tehtynä tillilihasta syntyy kuitenkin oikea herkku.
  • Kananmunaton

Ainekset

5–6 annosta
n. 700 g
 
naudan kulma- tai ulkopaistia (tai luutonta lapaa)
tai
1 l
 
vettä
tai
1 tl
 
suolaa
tai
1–2
 
sipulia
tai
2 (200 g)
 
porkkanaa
tai
pala (n. 60 g)
 
selleriä
tai
1
 
laakerinlehti
tai
10
 
maustepippuria
tai
10
 
valkopippuria
tai
 
tillinvarsia
tai

Kastike

8 dl
 
keitinlientä
tai
4 rkl
 
vehnäjauhoja
tai
1 rkl
 
sitruunanmehua
tai
2 tl
 
sokeria
tai
1/2 tl
 
suolaa
tai
1 dl
 
tilliä hienonnettuna
tai
1 dl
 
kermaa
tai

Ravintosisältö

Energia
483 kJ / 115 kcal
Rasva
4,5 g
josta tyydyttynyttä
2,6 g
Hiilihydraatit
5 g
josta sokereita
2,6 g
Proteiini
13 g
Suola
0,9 g
Ravintoarvot ovat laskennallisia ja suuntaa antavia

Valmistus

yli 60 min

Mittaa vesi suunnilleen lihapalan kokoiseen kattilaan ja pane liha kattilan pohjalle. Kun vesi alkaa kiehua, kerää veden pinnalle noussut vaahto esimerkiksi reikäkauhalla.

Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää suola, kuoritut ja halkaistut sipulit, porkkanat, selleri, laakerinlehti, pippurit ja tillinvarsia. Keitä kannen alla miedolla lämmöllä pari tuntia. Kääntele lihapalaa välillä.

Nosta kypsä liha ja porkkanat leikkuulaudalle. Siivilöi keitinliemi, ota siitä desin verran mittaan ja jäähdytä se. Sekoita siihen vehnäjauhot.

Kuumenna loppu keitinliemi kattilassa. Kaada suurus ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. Keitä sekoittaen viisi minuuttia. Mausta kastike sitruunanmehulla, sokerilla, suolalla ja tillillä. Sekoita joukkoon lopuksi kerma.

Leikkaa lihasta mahdolliset kalvot pois. Kuutioi liha 3 cm x 3 cm:n kokoisiksi kuutioiksi. Viipaloi porkkanat. Lisää lihat kastikkeeseen kuumenemaan. Pane tilliliha tarjolle laakeaan kulhoon. Koristele porkkanaviipaleilla. Tarjoa keitettyjen perunoiden, etikkapunajuurien ja maustekurkkujen kanssa.

Kokeile reseptiä esimerkiksi näillä tuotteillaKokeile reseptiä näillä tuotteilla

Valitsethan ensin , josta haluat tilauksesi tehdä.

Valikoima ja hinnat kaupasta
  • Jozo jodioitu hienosuola 125g
    Hinta 0,99/kpl
    7,92/kg
  • Porkkana pesty Suomi
    Hinta n. 0,22/kpl
    2,19/kg
  • Pirkka suomalainen lehtiselleri 250 g 1lk
    Hinta 2,99/kpl
    11,96/kg
  • Meira laakerinlehti 4g pussi mauste
    Hinta 1,45/kpl
    362,50/kg
  • Pirkka maustepippuri 13g kokonainen
    Hinta 0,75/kpl
    57,69/kg
  • Pirkka valkopippuri 24g kokonainen
    Hinta 1,19/kpl
    49,58/kg
  • Järvikylä tilli ruukku Suomi
    Hinta 1,59/kpl
  • Pirkka Luomu suomalainen vehnäjauho 1kg puolikarkea
    Hinta 1,99/kpl
    1,99/kg
  • Pirkka Luomu sitruuna
    Hinta n. 0,76/kpl
    4,49/kg
  • Pirkka sokeri 1 kg
    Hinta 1,49/kpl
    1,49/kg
  • Arla Lempi kuohukerma 2dl luomu
    Hinta 1,55/kpl
    7,75/l
  • Jozo jodioitu hienosuola 600g
    Hinta 1,75/kpl
    2,92/kg
  • Pirkka jodioitu ruokasuola 1kg
    Hinta 1,19/kpl
    1,19/kg
  • Sipuli ulkomainen
    Hinta n. 0,13/kpl
    1,29/kg
  • Pirkka sipuli 350g 2lk
    Hinta 0,99/kpl
    2,83/kg
  • Meira maustepippuri kokonainen 20g
    Hinta 1,25/kpl
    62,50/kg
  • Santa Maria Maustepippuri kokonainen, purkki 23g
    Hinta 2,09/kpl
    90,87/kg
  • Santa Maria Valkopippuri kokonainen, pussi 24g
    Hinta 2,09/kpl
    87,08/kg
  • Meira Valkopippuri 34g kok pussi
    Hinta 2,25/kpl
    66,18/kg
  • Pirkka suomalainen tilli ruukussa
    Hinta 1,49/kpl
  • Myllyn Paras Emännän puolikarkea vehnäjauho 1 kg
    Hinta 1,65/kpl
    1,65/kg
  • Plussa-etu −14 %
    Myllärin Leivontakarkea vehnäjauho 2kg
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 1,79/kpl
    0,90/kg
    Ilman Plussa-korttia 2,09/kpl (1,05/kg)
  • Sitruuna luomu
    Hinta n. 0,93/kpl
    5,49/kg
  • Plussa-etu
    Dansukker Taloussokeri 1kg
    Plussa-kortilla
    Etuhinta 2,89/2 kpl
    1,45/kg
    Ilman Plussa-korttia 1,55/kpl (1,55/kg)
  • K-Menu sokeri 1 kg
    Hinta 1,29/kpl
    1,29/kg
  • Pirkka suomalainen kuohukerma 2dl
    Hinta 1,15/kpl
    5,75/l
  • Valio Keittiön kuohukerma 2dl
    Hinta 1,59/kpl
    7,95/l
Reseptit on testattu reseptissä mainituilla raaka-aineilla. Huomioithan, että vaihtoehtoisten raaka-aineiden ominaisuudet voivat vaihdella ja vaikuttaa ruoan onnistumiseen. Tarkista tuotteiden soveltuvuus aina pakkausmerkinnöistä, kun valmistat ruokaa erityisruokavaliota noudattavalle.

Voisit pitää myös näistä

Arvostele resepti

ka. 3,7 (36 arviota)

  • Metsänpeikko
    2 vuotta sitten
    Oikein herkullista. Laitoin muutaman valkosipulinkynnen keittoliemeen ja porkkana survoin paloiksi . Käytin Lampaan lihaa jota ostin keitettyna ravintolasta. Laitoin hieman enemmän nestettä. Lapsena syötiin kurpitsa salaatin ja muussin kera , ja nyt laitoin oikean porkkanalaatikon. Upea resepti. Ennen ruokailua vielä lämmitän kastikkeen uudelleen kun maku on imeytynyt. Suolaa laitoin vähemmän ja vain hieman fariinisokeria. Hieman valkoviiniä alussa Etta kuolee pöpöt ( tannesol) keitettyna viini ei haittaa kerman kera ( kielletty kerman ja Viinietikan kanssa )
  • Maami75
    2 vuotta sitten
    Teen lampaanlihasta, jos sitä vaan saa, siitä tulee paras, ja se pitää syödä kuumana, ettei lampaan rasva ala maistua tahmeana suussa. Tein joskus uunivuokassa, johon tuli runsaasti juureksia, paistos oli ihanaa. Monella on vielä muistissa, että lampaanliha maistuu"villalle"mutta miehenikin muutti käsityksensä, kun tein tätä maukasta ruokaa.
  • Kokki62
    7 vuotta sitten
    Suosittelen käyttämään vasikanpaistia. Mieto, murea ja maukas liha. Tilliliha on mainettaa parempaa, moni 50-60 luvulla syntynyt sai koulussa sitkeää limaista lihaa maustettuna tilillä ja etikalla. Oikein tehtynä hyvää.