Vadelmalevykakku
Marenkipäällysteinen levykakku on näyttävä isojen juhlien keskipiste. Gluteenittomaan kakkupohjaan makua antaa mantelijauhe. Noin 1,20€/annos*
24-25 annostayli 60 min
Ainekset
24-25 annosta
Taikina
- 6kananmunaa
- 2 1/2dlsokeria
- 1 1/2dlluontaisesti gluteenitonta jauhoseosta (esim. Semper)
- 1 1/2dlmaissitärkkelystä (Maizena)
- 1/2ps(à 100 g)Pirkka mantelijauhetta
Vadelma-sitrustäyte
- 7liivatelehteä
- 2ps(à 200 g)Pirkka vadelmia (pakaste)
- 1prk(350 g)Pirkka vadelmamarmeladia
- 6kananmunan keltuaista
- 2 1/2dlsokeria
- 1iso luomu sitruuna
- 2rklmaissitärkkelystä (Maizena)
- 1ps(72 g)Pirkka vaniljakastikejauhetta
Marenki
- 6valkuaista
- 6dlsokeria
- 2dlvettä
Koristeluun
- 2passionhedelmää
- 1dlsuomalaisia tuoreita tai Pirkka suomalaisia vadelmia (pakaste)lmia
Valmistus
yli 60 min- Vaahdota sokeri ja kananmunat kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään gluteeniton jauhoseos, maissitärkkelys ja mantelijauhe. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon ja sekoita nostellen tasaiseksi. Levitä leivinpaperien päälle kahdelle uunipellille tasaisiksi kerroksiksi. Paista pelti kerrallaan uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia kypsäksi. Poista leivinpaperi ja kostuta päärynä- tai omenamehulla.
- Valmista täyte. Pehmennä liivatelehdet kylmässä vedessä.
- Kiehauta pakastevadelmat kattilassa ja painele siivilän läpi kulhoon. Pane kattilaan 1 ½ dl paseerattua vadelmasosetta. Yhdistä siivilään jäänyt vadelmasose ja vadelmamarmeladi.
- Erottele keltuaiset kattilaan. Säästä valkuaiset marenkia varten. Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori. Lisää kattilaan 1 rkl sitruunankuorta. Purista sitruunasta ½ dl mehua ja lisää kattilaan yhdessä sokerin ja maissitärkkelyksen kanssa.
- Kuumenna kattilassa olevaa seosta miedolla lämmöllä kokoajan sitä voimakkaasti sekoittaen, kunnes se paksunee. Älä anna seoksen kiehua. Nosta kattila sivuun ja sekoita joukkoon kuivaksi puristellut liivatteet.
- Sekoita sähkövatkaimella kulhossa 2 dl kermaa ja vaniljakastikejauhe. Lisää seos kattilaan vadelmakiisseli-liivateseoksen sekaan. Anna jäähtyä.
- Vaahdota loput 8 dl kermaa kulhossa vaahdoksi, yhdistä kermavaahto vadelmakiisseliin. Sekoita tasaiseksi.
- Levitä vadelmamarmeladiseos taikinapohjan pinnalle. Levitä sen päälle vadelmakiisseli-kermaseos paksuksi kerrokseksi. Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle ja painele kevyesti tasaiseksi. Tasoita täytteen reunat palettiveitsellä. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin tunniksi jähmettymään.
- Valmista marenki. Varaa lieden viereen sähkövatkain, isossa kulhossa olevat valkuaiset ja sekuntikello. Kuumenna sokeri ja vesi kattilassa täydellä teholla kunnolla kiehuvaksi. Aloita ajanotto. Kun seos on kiehunut 2 ½ minuuttia aloita valkuaisten vaahdotus täydellä teholla.Kun sokeriliemi on kiehunut tasan 5 minuuttia (123-asteiseksi) lisää liemi ohuena nauhana valkuaisvaahdon sekaan koko ajan seosta edelleen voimakkaasti vaahdottaen. Jatka vaahdottamista noin 5 minuuttia, kunnes marenki on paksua, kiiltävää ja jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.
- Levitä valmis marenki kakkupohjan päälle ja sivuille reiluksi kerrokseksi. Muotoile siihen lusikalla kauniita huippuja. Paahda halutessasi huippuihin väriä kaasupolttimella. Koristele kakku passionhedelmän sisuksella sekä marjoilla.
Tiesitkö että...
Voit kuorruttaa kakun marengilla jo edellisenä iltana ja säilyttää sen kylmässä folion alla juhlapäivään. *Annoshinnat on laskettu K-citymarket-ketjun hintatason mukaan 5/2018. Tuoretuotteiden hinnat vaihtelevat sesongeittain.Kategoriat
Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kommentoi
Nyt selvisi miksi täyte niin valjun makuista. Ohjeessa ei mainita sokerin lisäämistä ollenkaan vaikka se on lueteltu ainesosissa. Eli ei tullut sitten laitettua. Kannattaisi korjata.
Lässy, sokeri lisätään täytteeseen kohdassa neljä, eli sokeri lisätään kattilaan yhdessä keltuaisten, sitruunan ja maissitärkkelyksen kanssa.
Ei kyllä mene jatkoon tämä - täyte ihan mauton ja muutenkin liian monivaiheinen, makuun ja näyttävyyteen nähden.
Liian makea
Kiitos ! Hyvin sujui ohjetta noudattaen. Herkullinen.
Vadelmalevykakku oli kyllä surkein moussekakkuohje, mitä olen kokeillut. Noudatin ohjeita täsmällisesti, mutta mousse oli löysää, eikä sitä saanut ”paksuksi kerrokseksi”, koska se valui reunoille. Loput täytteet tuli ulos siinä vaiheessa, kun olin laittanut toisen kakkulevyn päälle ja yritin kelmuttaa kakkua. Jääkaapissa odottelee hyytymistä muodoton, kelmuun pyöritelty paketti. Suuri osa täytteestä on pöydällä ja kelmun reunoilla. Onko tämä ohje todella testattu ?!😳
juhlakakun etsijä, todella harmillista kuulla ettei kakku ole onnistunut. Resepti on testattu K-Koekeittiöllä. Täytettä valmistaessa kannattaa antaa kiisselin jäähtyä kunnolla ennen kermavaahdon lisäystä.
Millä vanilja kastikejauheen voisi korvata jos tekee maidottoman version? Sitä kun ei maidottomana tahdo löytyä :(
Emma, kakku on testattu K-koekeittiössä reseptin mukaan. Vaniljakastikejauheen korvaaminen voi vaikuttaa kakun rakenteeseen.