Alex vinkkaa: Kokeile couscousia, kvinoaa ja bulguria

Alex vinkkaa: Kokeile couscousia, kvinoaa ja bulguria

Julkaistu 28.11.2017

Mitä tänään syötäisiin? -ohjelman kokki Alex Nurmi vinkkaa monipuolisten ja helppokäyttöisten couscousin, kvinoan ja bulgurin käytöstä ruoanlaitossa.

Couscous eli kuskus on perinteinen pohjoisafrikkalainen perusruoka, joka valmistetaan karkeaksi rouhituista vehnäsuurimoista. Couscous-nimi tarkoittaa myös ruokalajia, joka tarjoillaan yhdessä couscous-suurimoiden kanssa. Couscous on hyvin suosittua Marokossa, Algeriassa, Tunisiassa ja läntisessä Afrikassa. Sitä käytetään paljon myös Ranskassa, Sisiliassa ja Lähi-idässä**. **

Kvinoa eli kinua on luontaisesti gluteeniton ja maukas kasvi, joka on kotoisin Etelä-Amerikasta Andien vuoristosta. Kasvia viljellään nykyisin myös Suomessa. Kvinoasta syödään hiilihydraatti- ja proteiinipitoiset siemenet. Se sisältää runsaasti myös ravintokuitua, fosforia, rautaa ja magnesiumia.

Kvinoa on erittäin monikäyttöinen ja sopii erinomaisesti leivontaan ja ruoanlaittoon. Sen maku sopii hyvin Lähi-idän mausteiden, välimerellisten makujen, tuoreiden yrttien, sitrushedelmien ja jopa aasialaisten makujen kanssa. Huuhtele kvinoa ennen keittämistä siivilässä huolellisesti kuumalla tai lämpimällä vedellä, jolloin jyvien pinnassa oleva kitkeränmakuinen saponiini poistuu.

Bulgur on vehnästä valmistettuja murskattuja suurimoita. Kokonaiset vehnänjyvät liotetaan ja keitetään, minkä jälkeen ne kuivataan ja rouhitaan. Bulguria on kaupoissa karkeaksi ja hienoksi rouhittuna. Hieno rouhe muistuttaa couscousia. Bulgur sisältää riisiä ja couscousia enemmän proteiinia, B- ja K-vitamiineja, fosforia, rautaa ja mangaania.

Bulgur on tuttu raaka-aine turkkilaisessa ja muissa Välimeren alueen keittiöissä sekä Pohjois-Afrikassa ja Lähi-idässä. Se on libanonilaisen tabbouleh-salaatin ja kibbeh-lihapullien oleellinen raaka-aine.

Miten tarjoillaan?

Couscous on loistava pari mausteisen lammas-, kala- ja kasvistaginen kanssa. Kasviksilla ja tuoreilla yrteillä höystetty couscous on mainio lisäke grilliruoille. Tabbouleh-salaatin voi valmistaa bulgurin sijaan myös couscousista ja sitä voi varioida lisäämällä omia lempiaineksia. Salaatti sopii mainiosti noutopöytään ja illanistujaisiin ja pysyy kauniina, vaikka sen valmistaisi jo edellisenä päivänä. Kokeile couscousia myös jälkiruokana tai välipalana sokerin, mausteiden ja maidon kanssa. 

Itse käytän bulguria ja kvinoaa usein kylmien salaattien raaka-aineina. Valmistan niistä ruokaisia salaatteja, joihin lisään papuja ja maissinjyviä, Alex kertoo.

Bulgurista saat maukkaan salaatin, kun maustat sen chorizolla, tabascolla ja tuoreella persiljalla. Salaatin kanssa maistuvat mintulla maustettu tsatsiki ja naanleipä. Lisäksi voit grillata lihavartaita tai paistaa falafelpyöryköitä. Syksyllä bulgur ja kvinoa sopivat hyvin esimerkiksi risoton tapaan tarjottavaksi. Sienten kanssa niistä saat maukkaan täytteen kesäkurpitsoille, paprikoille tai kurpitsalle. Kokeile bulgurista myös äyriäispaellaa.

Miten valmistetaan?

Useimmat kaupoissa myytävät couscous-suurimot ovat esikypsytettyjä, ja ne valmistuvat nopeasti höyryttämällä tai seisottamalla hetken kuumassa vedessä tai maustetussa liemessä. Kypsät suurimot maustetaan voilla, oliiviöljyllä, yrteillä tai vaikka harissalla eli tunisialaisella tulisella chili-maustetahnalla.

Tärkeintä sekä bulgurin että kvinoan valmistuksessa on keittää ne maustetussa vedessä, joko kasvis-, kana- tai muussa mausteliemessä, vähintään suolalla maustetussa vedessä. Jos niitä ei mausta, ne jäävät mauttomiksi. Parasta molemmissa on helppokäyttöisyys, nopeus ja soveltuvuus monien ruokien lisäkkeeksi ja vaihtoehdoksi pastalle, riisille ja perunalle.