Tuo Pohjois-Afrikka keittiöösi
Päivitetty 25.2.2019Tee makumatka Pohjois-Afrikkaan ja tuo keittiöösi hehkuvat keltaiset, oranssit ja purppuranpunaiset värit pohjoisafrikkalaisten makujen kautta.
Trendikkäitä makuja Pohjois-Afrikasta
Pohjoisafrikkalaisen keittiön ympärille on viime vuosina syntynyt eräänlainen muoti-ilmiö. Alueen ruokaa tarjoavia trendikkäitä ravintoloita on jo lähes jokaisessa eurooppalaisessa metropolissa. Ota trendistä koppi ja tee omassa keittiössäsi makumatka Afrikkaan!
Hidasta kypsentämistä ja herkullisia aromeita
Pohjoisafrikkalainen keittiö kattaa Marokon, Algerian sekä Tunisian ruokakulttuurit. Tyypillisimpiä ruokia ovat esimerkiksi couscousruoat sekä taginet, eli saviruukussa kypsennetyt patamaiset vihannes-, liha- tai kalaruoat. Pohjoisafrikkalaiset ruoat ovat mukavan helppotekoisia, tosin kypsentämiseen on varattava runsaasti aikaa. Ruoanvalmistuksen aikana koko keittiö ympäristöineen täytyy herkullisista aromeista!
Lammasta pöytään
Pohjois-Afrikan keittiön perusta on couscous-suurimoissa ja niiden kanssa tarjottavissa kasvismuhennoksissa sekä liharuoissa, jotka valmistetaan usein lampaasta. Valmista lämmittäväksi ruoaksi jauhelihataginea tai meheväksi hautunutta lammaspataa couscousin kanssa.
Mausteet pohjoisafrikkalaisen keittiön ytimessä
Kumina, kaneli, sahrami, muskotti ja anis ovat Pohjois-Afrikan keittiön viisi tärkeintä maustetta. Muista poimia nämä maustehyllyysi afrikkalaista illallista varten. Mausta esimerkiksi riisi ripauksella sahramia ja leipätaikina aniksella.
Minttutee raikastaa aterian
Voimakkaiden makujen vastapainoksi sopii ateriaa raikastava juoma. Minttutee onkin yleinen ruokajuoma kaikissa alueen maissa. Tuhdin aterian päätteeksi sopii puolestaan lempeä kardemummakahvi.
Pohjoisafrikkalainen ruokasanasto
Tagine
Tagine (tajine) on keraaminen, marokkolainen pata sekä padassa valmistettavan ruokalajin nimi.
Padan korkea kansi muodostaa suppilon, joka palauttaa kertyneen vesihöyryn takaisin pataan. Näin ruoka säilyy mehevänä koko hauduttamisen ajan. Tagineruoat valmistetaan usein lampaasta tai broilerista, ja pitkä haudutus pyöristää maut pehmeiksi.
Kokeile: Aprikoosi-lammastagine
Couscous
Couscous (kuskus) valmistetaan durumvehnäjauhosta. Couscoussuurimot kypsyvät nopeasti kuumassa vedessä. Couscous tarjotaan usein taginen tai muun pataruoan kanssa.
Kokeile: Couscouslisäke
Harissa
Harissa on tulinen maustetahna. Chilin lisäksi harissaan käytettyjä ainesosia ovat muun muassa valkosipuli, kumina, korianteri. Helpon kastikkeen saat sekoittamalla harissaa maustamattomaan jogurttiin. Kokeile myös itse tehtyä vihreää harissatahnaa.
Kokeile: Harissabroileri
Ras el hanout
Marokkolainen mausteseos ras el hanout on marokkolaisen ruokakulttuurin kulmakivi. Jokaisella maustekauppiaalla seoksen ainesosat tai niiden suhteet vaihtelevat. Yleisesti mausteseoksen perustana ovat kardemumma, kumina, kaneli, muskotti, inkivääri, chili, korianterinsiemenet, neilikka ja kurkuma.
Ras el hanout -mausteseos on pehmeän mausteinen, ja sitä käytetään yleisesti maustamaan taginepatoja.
Kokeile: Halloumiranskalaiset Ras el Hanout jogurttikastikkeella
Merguez
Merguez on mausteinen naudan- tai lampaanlihasta valmistettu raakamakkara.
Shakshouka (shakshuka)
Shakshouka on tomaattipohjainen pata, johon haudutuksen loppuvaiheessa lisätään kananmunia kypsymään. Shakshouka sopii erinomaisesti esimerkiksi brunssille tuoreen leivän kanssa tarjottavaksi.
Kokeile: Pinaattishaksuka
Tahini
Tahini on murskatuista seesaminsiemenistä valmistettu tahna. Sitä käytetään hummuksen ja halvan valmistamiseen.
Kokeile: Itse tehty tahini