Hauduta liha mureaksi

Hauduta liha mureaksi

Päivitetty 25.9.2023

Haudutus ja keittäminen vaativat aikaa, mutta ovat mainioita keinoja kypsentää lihaa. Katso vinkkimme ja herkulliset reseptimme, joita kannattaa kokeilla heti!

Mitä keitetään, mitä haudutetaan?

Keittämällä kypsennettäviin liharuokiin käytetään yleensä etupään ruhonosia, jotka ovat sitkeitä ja sisältävät sidekudosta ja kalvoja. Näitä ovat etuselkä, rinta, lapa ja potkat. Keitettäessä lihan sidekudos pehmenee lämmön ja kosteuden vaikutuksesta ja lihasta tulee mureaa.

Ruskistamalla ja sen jälkeen hauduttamalla kypsennettäviin liharuokiin sopivat samat sekä hieman mureammat lihapalat kuin keitettäviin. Haudutettaviin liharuokiin käytetään lapaa, etuselkää ja paisteja.

Näin haudutat lihan

Leikkaa liha ruokaan sopiviksi paloiksi: suikaleiksi, kuutioiksi tai viipaleiksi. Joissain liharuoissa, kuten linnapaistissa, voi lihapalan ruskistaa ja hauduttaa myös kokonaisena. Ruskista lihapalat pienissä erissä. Nosta ruskistuneet lihat pataan tai kattilaan.

Huuhdo pannu vedellä ruskistamisen jälkeen ja siivilöi huuhdeliemi lihojen päälle. Nestettä saa olla sen verran, että lihapalat peittyvät.

Hauduta liha kypsäksi liedellä tai uunissa miedolla lämmöllä kannen alla. Haudutusaika riippuu lihalajista, eläimen iästä, ruhonosasta, lihapalan koosta ja mureudesta.

Runsaasti K-koekeittiön testaamia liharuokareseptejä löydät reseptihausta.