Illanistujaisten juustoiset hitit

Illanistujaisten juustoiset hitit

Julkaistu 30.8.2018

Sveitsistä kotoisin olevat juustoiset klassikkoruoat, raclette ja fondue, ovat erinomaisia illanistujaisruokia ja sopivat loistavasti pimeneviin talvi-iltoihin. Ruokia nautitaan pitkän kaavan mukaan, ja kaikki ruokailijat kokoontuvat raclettegrillin tai fonduepadan ääreen. Siten tiivis tunnelma on taattu.

Raclettepannulta juusto sulaa suuhun

Herkullinen juustoraclette valmistetaan erityisellä raclettegrillillä, johon kuuluu useampi pikkupannu – yksi jokaiselle ruokailijalle. Juusto sulatetaan pannuissa grillivastuksen alla ja kaavitaan lautaselle aterian muiden osien seuraksi. Juuston lisänä nautitaan perinteisesti keitettyjä perunoita, leipää ja etikkasäilykkeitä.

Racletteen soveltuu parhaiten erityinen raclettejuusto, mutta muutkin keskikovat juustot tai kermajuustot käyvät. Pirkka-sarjasta racletteen soveltuvat emmentaljuusto ja saariston kermajuusto. Varaa juustoa 100−200 grammaa syöjää kohden. Raclette taipuu myös suomalaiseksi versioksi – kokeile raclettea lappilaisittain.

Jos sinulla ei ole raclettegrilliä, juustoviipaleet voi myös sulattaa liedellä pinnoitetulla pannulla miedolla lämmöllä.

Lämmittävä padallinen Sveitsin kultaa

Juustofonduessa lämpimään juustokastikkeeseen dipataan leipäkuutioita. Ellei sinulla ole fonduepataa, voit valmistaa fondueta myös pinnoitetussa kattilassa. Tällöin pieni irtolevy tai lämpökynttilällä toimiva lämpöalusta pitää juustokattilan pöydässä lämpimänä.

Fondue kannattaa valmistaa voimakkaanmakuisista juustoista, jotta ruokaan saadaan tarpeeksi makua. Pirkka emmentaljuusto  sekä appenzeller ja gruyère-juustot sopivat hyvin fonduen valmistamiseen. Halutessasi voit ostaa juuston valmiiksi raastettuna, jolloin fondue valmistuu entistä helpommin. Kokeile perinteisen juustofonduen lisäksi myös vuohenjuustofonduen tai olut-juustofonduen valmistamista.

Fonduepata taipuu moneen

Perinteisen juustofonduen lisäksi pata sopii moneen. Kokeile japanilaista fondueruokaa, shabu–shabua, jossa lihapalat ja vihannekset kypsennetään lihaliemessä. Fondue taipuu myös jälkiruoaksi. Hurmaa illallisseurueesi syntisen hyvällä suklaafonduella.

Lopuksi viimeinen ja tärkein sääntö: Älä pudota leipäpalaasi pataan tai joudut perinteen mukaisesti tarjoamaan snapsikierroksen koko seurueelle. Kippis, tai saksalaisittain Prost!