Mitat ja muunnokset haltuun!
Julkaistu 23.8.2024Tiedätkö, kuinka paljon painaa desi vehnäjauhoja, ja etsitkö aina hakusanalla "cup to dl", kun käytät amerikkalaista leivontaohjetta? Oikein mittaamalla onnistut!
Mittakieltä
Tilavuusmitat:
tl = teelusikka (= 5 ml)
rkl = ruokalusikka (= 15 ml)
dl = desilitra (= 100 ml)
kkp = kahvikuppi (1 ½ dl)
mm = maustemitta (1 ml)
l = litra (= 10 dl, 1000 ml)
Painomitat:
g = gramma
kg = kilogramma (= 1000 g)
Pakkauslyhenteet:
pkt = paketti
tlk = tölkki
prk = purkki
rs = rasia
ps / pss = pussi
kpl = kappale
Mittojen muuttaminen deseistä grammoiksi
Jauhot ja hiutaleet:
1 dl vehnäjauhoja = 65 g
1 dl grahamjauhoja = 60 g
1 dl ruis- ja ohrajauhoja = 55 g
1 dl perunajauhoja = 70 g
1 dl kaurahiutaleita =35 g
1 dl mannasuurimoita = 70 g
1 dl keittämätöntä riisiä = 85 g
Sokerit ja siirappi:
1 dl sokeria = 85 g
1 dl tomusokeria = 60 g
1 dl fariinisokeria = 70 g
1 dl siirappia = 140 g
Rasvat:
1 dl sulatettua voita tai margariinia = 90 g
1 dl öljyä = 90 g
Muut leivonta-aineet:
1 dl kookoshiutaleita = 35 g
1 dl mantelilastuja = 65 g
1 dl kaakaojauhetta = 40 g
1 dl korppujauhoja = 50 g
1 dl maitojauhetta = 50 g
1 dl juustoraastetta = 50 g
Hiivat:
1 pkt hiivaa = 50 g
1 ps kuivahiivaa = 11 g
11 g kuivahiivaa = n. 30 g tuorehiivaa
Kansainväliset mitat:
teaspoon / tsp = teelusikka
tablespoon / tblsp = ruokalusikka
Painomitat:
1 ounce (0z) = unssi = 28,5 g
1 pound (lb) = pauna = 16 unssia, 453,6 g
Tilavuusmitat:
1 US cup (amerikkalainen cup) = 240 ml (= 2,4 dl)
1 US pint (amerikkalainen pint) = 480 ml (= 4,8 dl)
1 UK cup (brittiläinen cup) = 280 ml (= 2,8 dl)
1 UK pint (brittiläinen pint) = 570 ml (= 5,7 dl)
1 gallon (gallona) = 3,785 l
Panosta desimittoihin
Keittiön tärkein mitta on desilitra.
Niitä kannattaa varata useampi ja käyttää esimerkiksi leipoessa omaa mittaa kosteille ja kuiville aineille. Teräksinen mitta on kestävyydeltään ja käyttöominaisuuksiltaan paras, mutta toki muovisetkin mitat ja mittasarjat ajavat asiansa.
Milloin mitta on täysi?
Annetut mittamäärät ovat tasamittoja. Tasoita aina mitattava aine, ei siis kukkurapäinen desilitrallinen, vaan tasaiseksi vedetty. Leivonnassa tarkat reseptissä mainitut määrät ovat tärkeitä halutun lopputuloksen saamiseksi.
Käyttäessäsi litran mittaa, esimerkiksi jauhoja mitatessasi, kopauta mittaa pöytään muutaman kerran, jotta jauhot asettuvat aloilleen. Muuten jauhomäärä saattaa olla liian pieni tai suuri. Älä kuitenkaan innostu pakkaamaan jauhoja survomalla niitä mittaan.
Tee- tai ruokalusikallisia mitattaessa on varminta käyttää tarkkoja mittalusikoita, sillä tavallisten lusikoiden vetoisuuserot saattavat olla huomattavia.
Nykyään mitat ilmoitetaan yleensä aina vetomitoissa. Kunnollinen keittiövaaka helpottaa kuitenkin esimerkiksi rasvojen mittaamista.