Lasagne

Lasagne

Päivitetty 25.10.2021

Lasagne on italialainen ruokalaji, joka perinteisesti kootaan kerroksittain asetetuista pastalevyistä, tomaattisesta jauhelihakastikkeesta ja juustokastikkeesta. Perinteinen lasagne ei valmistu hetkessä, mutta palkitsee mehevyydellä ja täyteläisellä maulla.

Lasagnen kokoaminen

Kokoa lasagne laittamalla uunivuoan pohjalle jauhelihakastiketta, juustokastiketta ja niiden päälle pastalevyjä. Toista kunnes uunivuoka on täynnä, jätä päällimmäiseksi juustokastike. Ripottele pinnalle vielä juustoraastetta ja paista uunissa. Muista antaa lasagnen vetäytyä jonkin aikaa ennen tarjoilua.

Pastalevyjä voi keittää muutaman minuutin ajan ennen lasagnen kokoamista, jolloin ne eivät ime itseensä kaikkea kastikkeiden nestettä ja lasagne pysyy varmemmin kostean täyteläisenä.

Koskenlaskijan lasagne kuvitus Kuvassa: Koskenlaskijan lasagne

Perinteisiä makuja

Maukas lasagne syntyy, kun keskittyy tekemään väliin laitettavat kastikkeet huolella. Perinteisen lasagnen jauhelihakastikkeen voi antaa hautua useammankin tunnin ajan. Kerralla kannattaa tehdä kaksinkertainen määrä ja laittaa osa pakkaseen seuraavaa kertaa varten! Juustokastikkeen pohjana toimii vaalea maitokastike – bechamel – johon lisätään juustoraastetta. Jos haluat nopeuttaa lasagnen tekoa arjen rytmiin sopivammaksi, osta valmiit kastikkeet kaupasta. Nopeasti lasagne valmistuu myös isossa kattilassa, ilman suurta tiskiä.

Peltilasagne kuvitus Kuvassa: Peltilasagne

Vaihtelua perinteiseen

Lasagne on erittäin helposti muokattavissa oleva ruokalaji. Riittää, että vaihtaa jauhelihan broileriin, tonnikalaan tai vaikka savuloheen. Juustokastikkeeseen voi lisätä tai sen voi korvata melkein millä tahansa jääkaapista löytyvällä juustolla, kuten vuohenjuustolla, ricotalla, mascarponella, raejuustolla tai sulatejuustolla. Lasagneen voi yhdistää myös eri ruokakulttuureja laittamalla kerroksien väliin tai lasagnen pinnalle vaikkapa oliiveja tai rapeita nachoja.

Yrttinen tonnikalalasagne kuvitus Kuvassa: Yrttinen tonnikalalasagne

Lasagne onnistuu myös ilman lihaa

Lasagnesta ei makua puutu, vaikka sen tekisi kasvisruokavalioon sopivaksi. Pastalevyjen väliin voi tehdä kastikkeet satokauden kasviksia ja juureksia hyödyntäen. Lasagne pitää myös taatusti kylläisenä, kun kastikkeessa on lisäksi jotain kasviproteiinia.

Linssilasagne kuvitus Kuvassa: Linssilasagne

Pastalevyt vaihtoon

Lasagnessa käytettävät pastalevyjen korvaaminen onnistuu helposti. Jos haluat hieman kevyemmän vaihtoehdon, käytä ohueksi viipaloitua kesäkurpitsaa tai vaikka kaalia! Kasvisten lisäksi pastalevyt voi korvata ravioleilla tai gnoccheilla, meksikolaisittain tortillaletuilla tai jopa tutulla ruisleivällä. Lisää reseptejä näihin herkkuihin ja muihin erilaisiin lasagneista löydät K-Ruoan resepteistä.

Raviolilasagne kuvitus Kuvassa: Raviolilasagne