Miten voi korvata sipulin?

Miten voi korvata sipulin?

Sipulia käytetään tuomaan makua ja täyteläistä rakennetta moniin ruokiin, mutta millä sipulin voi korvata jos se ei syystä tai toisesta sovi ruokavalioon?

Keltasipulia käytetään maun lisäksi tuomaan täyteläistä rakennetta patoihin ja kastikkeisiin. Kun valitset raaka-ainetta sipulin korvaamiseen on hyvä ensin selvittää onko sipulin välttämisen takana makumieltymykset vai yliherkkyys sipulille.

Jos sipulin korvaamisen syynä on se, ettei sipulin voimakkaasta mausta pidä eikä niinkään yliherkkyys sipulin korvaamisen käyvät esimerkiksi:

  • purjon vaalea osa
  • miedomman makuinen sipulin serkku salottisipuli
  • vihersipulin vaalea osa

Purjo, salottisipuli ja vihersipuli sopivat parhaiten korvaamaan sipulin kuullotettuina kypsennettävissä ruoissa. Salaattiin sopii parhaiten hienonnettu ruohosipuli.

Jos taas sipuli aiheuttaa jonkinlaista yliherkkyyttä voit valita korvaajaksi jonkin seuraavista raaka-aineista:

  • Fenkolin vaalea osa sopii sipulin korvaajaksi ja sen aniksinen ominaismaku miedontuu kypsentämällä sitä tarpeeksi pitkään
  • Kuullotettu selleri tuo aromaattisen lisän ruokiin ilman sipulia.
  • Retiisissä on raakana mausteinen, hieman tulinen maku, joka kuitenkin tasoittuu kuulottamalla sitä pannulla. Sen pippurinen maku muistuttaakin hieman sipulia.
  • Paprika ja pieneksi pilkottu porkkana käyvät sipulin korvaajiksi esimerkiksi pataruokiin ja kastikkeisiin, joissa hienonnetun sipulin tehtävänä on tehdä niistä rakenteeltaan täyteläisimpiä. Ne myös antavat ruoalle pientä makeutta, samoin kuin pitkään kuullotettu sipuli.

Sinua saattaisi kiinnostaa