Raejuustojäätelöt astioissa vaaleampunaisella alustalla, jossa on kukkia.

Näin teet jäätelöä itse

Julkaistu 9.4.2024

Itse tehty jäätelö on helppo valmistaa ja maku on usein mitä parhain! Jäätelöiden maustamisessa voit päästää luovan minäsi irti: käytä kekseliäisyyttä ja kehittele uusia makuyhdistelmiä. Maistuisiko sinulle itse tehty mustikkakakkujäätelö vai innostutko trendikkäästä raejuustojäätelöstä?

Suomalaiset rakastavat jäätelöä, sitä syödään eniten Euroopassa kansalaista kohden. Jäätelö on hyvä herkku, sillä se sopii myös moniin erityisruokavalioihin. Itse tehden jätskeistä saa vaikkapa laktoosittomia ja maidottomia.

Jäätelö syntyy jäätelökoneella tai ilman

Jäätelökone on kätevä apuväline, mutta ilmankin pärjää mainiosti, kunhan pakastimessa on tilaa. Simppeli jäätelömassa valmistuu sokerista, kananmunista ja kermasta. Glukoosisiirapin käyttäminen parantaa jäätelön rakennetta. Osan kermasta voi korvata maidolla, jogurtilla tai vaikka rahkalla. Helppo jäätelö syntyy myös yhdistämällä kondensoitua maitoa vaahdotettuun kermaan. Kondensoidusta maidosta valmistettu jäätelö ei kestä sekoittamista, joten anna sen jäätyä sellaisenaan pakastimessa.

Perusmassan voi maustaa oman maun mukaan: marjoilla, pähkinöillä, hedelmillä, raastetulla sitruunankuorella tai vaikka lempisuklaapatukalla. Makuyhdistelmien määrä on loputon.

Sorbetti vai semifreddo?

Jäätelösanastokin voi pistää herkkusuun kielen solmuun.

Perinteinen jäätelö valmistetaan jäätelökoneella, jolloin hidas jäätyminen ja jatkuva liike tekevät rakenteesta täyteläisen ja sileän.

Raikas sorbetti valmistetaan usein vain marjoista, vedestä ja sokerista, joten se on maidoton ja ilman kananmunaa myös vegaaninen. Kuohkeuttamiseen voidaan käyttää vaahdotettua munanvalkuaisista. Sorbetti on hyvä päätös tuhdimmallekin aterialle.

Granita valmistetaan samoista raaka-aineista, mutta jäädytetään jäätelökoneen sijaan laakeassa astiassa. Jäädyttämisen aikana pintaa rouhitaan, jolloin lopputulos on suurikiteistä mehujäätä.

Semifreddo on italialaisen nimensä mukaisesti puoliksi jäätynyt. Semifreddo on kuin jäädytettyä moussea, eli rakenteeseen vaikuttaa vaahdotettu kerma.

Itse tehty jäätelö – muistilista:

  • Kylmät raaka-aineet jäätyvät nopeammin.

  • Rasvaisemmat (maito)tuotteet tekevät itse tehdystä jäätelöstä täyteläisemmän.

  • Muista sekoittaa useasti jäätymisen alkuvaiheessa, jotta jäätelöstä ei tule suurikiteistä.

  • Itse tehty jäätelö säilyy pakkasessa noin viikon verran.

  • Säilytä jäätelö tiiviissä asiassa, jotta siihen ei tartu makua muista tuotteista.

Jäätelöherkut itse tehden

Nämä jäätelöherkut ilahduttavat varmasti montaa herkkusuuta. Tartu ohjeisiin ja tee jäätelö suosikkimauissasi! Helppo herkku syntyy myös valmiita jäätelöitä tuunaten.