Juustokakku ilman liivatetta 2024 1440x550

Näin juustokakku onnistuu!

Julkaistu 4.4.2024

Juustokakku on lunastanut paikkansa suomalaisten juhlapöydän luottopakkina. Juustokakut on helppoja valmistaa ja maullaan keräävät varmasti ihastuneita huokauksia. Useimmat ohjeet muuntuvat näppärästi syöjien ruokavalioiden mukaan maidottomaksi, gluteenittomaksi ja vegaaniseksi. Katso vinkit, joilla onnistut juustokakun valmistuksessa!

Juustokakkujen abc

Olemassa on sekä uunissa paistettuja juustokakkuja sekä hyydytettyjä tuorejuustokakkuja. Tuorejuustokakut hyydytetään tai jähmetetään usein liivatteella, agaragarilla, vegegeelillä tai suklaalla.     Täytteenä kakuissa on useimmiten tuorejuusto, johon on sekoitettu kermaa tai rahkaa. Täytteen joukkoon voi lisätä lähes mitä tahansa makua antamaan: suklaata, marjoja, hedelmäsosetta, kinuskia, keksejä ja mausteita. Pohjana on usein joko keksipohja, paistettu murotaikina tai vaikkapa kääretorttupohja.   

Mitä juustokakun pohjaksi?

Paistetussa juustokakussa pohjana käytetään useimmiten keksimuru-voiseosta tai murotaikinaa. Hyydytetyissä kakuissa pohja valmistetaan useimmiten keksimuru-voiseoksesta, mutta myös kääretorttupohja on hyvä. Keksit saa näppärästi murskattua monitoimikoneessa tai sitten laittamalla ne vahvaan muovipussiin ja ajelemalla kaulimella niiden päältä. Keksimurun sekaan voi laittaa lisäksi mysliä tai murskattuja pähkinöitä. Pohjaan saa lisää makua mausteilla, kokeile vaikkapa kardemummaa tai kaakaota. Juustokakuista saat helposti gluteenittoman, kun käytät pohjana gluteenittomia keksejä tai gluteenitonta kääretorttupohjaa.  

Juustokakku uunissa

Juustokakku paistetaan melko matalassa lämpötilassa, jolloin kakun rakenne säilyy hyvänä ja sileänä. Paistettu juustokakku repeää usein pinnalta jäähtyessään. Repeämistä voi yrittää estää jäähdyttämällä kakkua uunin jälkilämmössä sen aikaa, ettei vuoka tunnu enää kuumalta. Voit myös kokeilla kakun paistamista folioon käärittynä vesihauteessa. Irrota kypsän kakun reunat vuoan reunoista varovasti veitsellä, mutta jätä kakku vuokaan. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi ja siirrä jääkaappiin. Paistettujen juustokakkujen pääraaka-aineet tuorejuusto, rahka, kerma ja kananmunat, sokeri ja maissitärkkelystä.  

Paistettu appelsiinijuustokakku (1440x550)

Kuvassa: Paistettu appelsiinijuustokakku

Hyydytetty juustokakku

Hyydytetty juustokakku valmistetaan nimensä mukaisesti hyydyttämällä. Tavallisesti hyydytys tehdään liivatteen avulla, mutta hyydytykseen voi käyttää kasvipohjaisia vaihtoehtoja kuten agaragaria tai vegegeeliä. Myös suklaalla saat juustokakun hyytymään. Liivatetta käytettäessä kannattaa  liivateliemen antaa jäähtyä hetki ennen tuorejuustomassaan lisäämistä, jotta massa ei juoksetu lämpötilavaihtelusta. Jos liivateliemi ehtii jähmettyä liikaa, sen voi kuumentaa uudestaan. Tärkeää on sekoittaa juustokakkumassa hyvin, samalla kun liivateliemen lisää massaan. 

Hauska idea on myös valmistaa juustokakut suoraan annosmaljoihin. 

Miten koristella juustokakku?

Juustokakun koristelu on helppoa, ja voit leikitellä vaikkapa erilaisilla väriyhdistelmillä makusi mukaan. Koristeet voi asettaa joko suoraan hyytyneen kakkumassan päälle tai hyydyttää ensin kakkuun maukkaan kiilteen, joka jo itsessäänkin toimii koristeena. 

Kokeile sesongin hedelmiä ja marjoja kakun päälle – keijumaisen kaunis kakku syntyy, kun ripottelet päälle syötäviä kukkia.

Ihastu juustokakkuihin