Oktoberfestin maukas oluttarjonta

Oktoberfestin maukas oluttarjonta

Julkaistu 3.9.2018

Oktoberfest on täällä! On siis korkea aika kaivaa baijerilaistamineet kaapin perukoilta ja ehostaa hepenet juhlakuntoon. Olutjuhlan voi järjestää myös kotioloissa – pukeudu nahkahousuihin tai dirndl-mekkoon ja korkkaa Pirkka lagerolut!

”O'zapft is”

"Tappi on irti", karjaisee Münchenin pormestari ja iskee vasaralla oluttynnyrin hanan auki. Vuosittainen Oktoberfest-juhla on avattu.

Oktoberfestiä vietettiin ensimmäisen kerran vuonna 1810 hevoskilpailuissa, jotka järjestettiin Baijerin kruununprinssin häiden kunniaksi. Ensimmäiset suuret olutteltat alueelle pystytettiin 1896, jolloin müncheniläispanimot myös ryhtyivät valmistamaan omia oluita tapahtumateltoissa tarjoiltavaksi.

Nykyisin Oktoberfestiä juhlivat oluenystävät ympäri maailmaa. Mikäli matka ei käy Müncheniin, voi olutjuhlan järjestää myös kotioloissa.

Maittava olut takaa aidon Oktoberfest-tunnelman

Lager on Oktoberfestin olut. Alkujaan Oktoberfestillä annosteltiin lähinnä tummaa lageria, mutta nykyisin viralliset oluet ovat kullankeltaisia, keskitäyteläisiä lagereita. Juhlijan kannattaa makustella rohkeasti eri vaihtoehtoja, sillä oman maun mukainen Oktoberfest-tuoppi löytyy vain ja ainoastaan maistelemalla.

Olut ja ruoka käyvät käsi kädessä

Oikein valittu olut korostaa herkullisen juhlaruoan täyteläisiä makuja. Oktoberfest-pöydät notkuvat lihaherkkuja, joiden seurana nautitaan myös asianmukaista lageria.

Bratwurst ja currywurst-makkarat ovat tunnetusti Oktoberfest-herkkuja, jotka tarjoillaan yhdessä hapankaalin ja perunasalaatin kanssa. Suosittuja perinneherkkuja ovat myös paistettu porsaan potka, grillattu kana ja kokonaisena käristetty härkä. Vihanneksia juhlassa edustavat puna- ja valkokaali lämpiminä lisäkesalaatteina. Oktoberfestin jälkiruokana maistuu puolestaan makea omenastruudeli, ja nälän yllättäessä välipalana rouskutetaan rapeansuolaisia Pretzel-suolarinkilöitä.

Olutjuhlan mausteisten ruokien kanssa nautitaan myös peruslageria vahvemman makuisia oluita. Erityisesti suolaisten pääruokien kanssa juodaan tuhtia lageria. Perinneohran lisäksi tuoppiinsa voi valuttaa vaihteluksi vaikka vehnä-, ruis- tai kauralageria.