Portugalilainen ruoka

Portugalilainen ruoka

Päivitetty 31.7.2018

Kokoa porukka portugalilaiselle illalliselle! Kata pöytään höyryävää kala- tai äyriäispataa, tuoretta leipää ja jälkiruoaksi pastéis de nata -kermaleivoksia.

Portugalilainen keittiö on tunnettu varsinkin merenherkuistaan ja jälkiruoista kuuluisimpia herkkuja ovat pastéis de natat eli portugalilaiset kermaleivokset.

Annosten salaisuutena ovat tuoreet, paikalliset raaka-aineet kuten auringossa kypsyneet kasvikset, tuoreet merenelävät, mureat lihat sekä aromikas oliiviöljy. Mausteissa taas näkyvät vaikutteet esimerkiksi Afrikasta, mistä maustamisessa paljon käytetty piri-piri-chilipaprika on kotoisin.

Espanjalainen ruoka saattaakin olla sinulle jo tuttua: hae vaihteeksi inspiraatiota Espanjan naapurimaasta ja kokoa ystävät tai perhe kokoon portugalilaiselle illalliselle!

Merenherkut, tuhdit liharuoat ja makeat pastéis de natat

Portugalilaisessa keittiössä merenherkut ovat keskiössä. Maan kalatorit pursuavat jos minkälaista eväkästä ja merenelävää, jotka nautitaan usein grillattuina, paistettuina tai meheviin patoihin sujautettuina. Tarjoa Portugali-teemaisella illallisella pääruokana vaikkapa muhevaa portugalilaista kalapataa tai vastustamatonta äyriäispaellaa.

Turska on kaloista suosituin ja sanotaankin, että Portugalista löytyy turskaresepti vuoden jokaiselle päivälle. Touko-lokakuussa sesongissa olevat sardiinit kuuluvat myös paikallisten kalaherkkuihin. Puuhiilellä grillatut sardiinit popsitaan keitettyjen perunoiden ja grillattujen paprikoiden kera.

Merenelävien ohella tuhdit liharuoat ovat portugalilaisten mieleen. Possusta ja naudanlihasta valmistetaan portugalilaisia pihvejä bifejä, jotka tarjotaan viinipohjaisen kastikkeen sekä perunoiden tai riisin kanssa. Vaalean leivän välissä tarjoiltuna viinissä marinoiduista pihveistä jalostuu nopea lounas tai huikopala oluen kylkeen.

Ruokailun peruspilareina ovat runsas oliiviöljyn käyttö, viini sekä tuore leipä. Oliiviöljyä käytetään perinteisesti erilaisiin salaatteihin sekä kala- ja liharuokiin. Portugali on merenelävien lisäksi tunnettu viineistään, joista kuuluisin on Portosta kotoisin oleva portviini. Leipä kuuluu jokaiselle aterialle ja aamuisin sen kyytipoikana nautitaan pieni kupillinen espressoa.

pasteisdenata

Poimintoja Portugalin keittiöstä

Piri-piri-chilipaprika on kotoisin portugalinkielisestä Angolasta, Afrikasta. Sitä käytetään Portugalissa varsinkin kanaruokien maustamiseen tuomaan pientä tulisuutta.

Korianteria käytetään monipuolisesti maustamiseen. Anna kala- tai äyriäispadalle viimeinen silaus koristelemalla annos tuoreella korianterilla.

Portugalilainen kalapata lämmittää mukavasti kylminä päivinä. Pataan tuovat lempeää tulisuutta chili ja raikkautta tuore korianteri tai persilja. Kalapata sopii mainiosti myös arki-illalliseksi, sillä se on helppo ja nopea valmistaa. Tarjoa padan kanssa mehevää tuoretta leipää.

Sinisimpukat portugalilaiseen tapaan tarjotaan timjamilla ja valkosipulilla maustetussa tomaattisessa padassa. Tomaattipohjaiset, merenelävillä höystetyt padat kuuluvat olennaisesti portugalilaiseen ruokaperinteeseen.

Pastéis de nata eli portugalilaiset kermaleivokset yhdistävät sitruunaisen vaniljakiisselin lehtevään voitaikinaan vastustamattomalla tavalla. Alkuperäiset leivokset ovat nimeltään Pastéis de Belém, joita saa nykyäänkin vain Lissabonista Belémin kaupunginosasta. Kotikeittiössä nämä täyteläiset leivokset valmistuvat helposti matalassa muffinssivuoassa.

Salame de chocolate eli suklaasalami sopii täydellisesti kahvin tai teen seuraksi. Nimestään huolimatta se ei sisällä salamia, vaan nimitys tulee salamia muistuttavasta ulkonäöstä. Perinteisesti suklaasalami on valmistettu suklaasta, kekseistä ja pähkinöistä. Joskus sekaan lisätään myös tujaus portviiniä tai rommia.