Espanjalainen ruoka

Espanjalainen ruoka

Päivitetty 28.8.2018

Moni haikailee Espanjan lämpöön. Kaukokaipuuta voit lieventää loihtimalla espanjalaisia makuja omassa keittiössäsi.

Espanjan värikylläisessä keittiössä maistuvat merenantimet, auringon kypsyttämät kasvikset ja hedelmät, tuhdit makkarat, yrtit ja oliiviöljy sekä monet muut ihanat maut.

Espanjalaisella ruokalautasella näkyvät maan historia ja uskonto. Raaka-aineilla, ruoanvalmistusmenetelmillä ja monilla valmistusohjeilla on oma kiehtova menneisyytensä. Tunnettuja ruokapöydän antimia ovat chorizo-makkara, gazpacho-keitto, paella, jamón serrano -kinkku ja manchego-juusto.

Raaka-aineiden kunnioitus ja sesonginmukaisuus ovat itseisarvoja. Espanjassa käytetään paljon vihanneksia ja hedelmiä. Rannikolla syödään tyypillisesti paljon kalaa ja mereneläviä, sisämaassa pistellään enemmän possua, nautaa ja lammasta sekä kania ja kanaa.

Maukkaat tapakset, tortillat, paellat ja paahtovanukkaat

Espanjalaiset ovat seurallista väkeä, ja ruoka liittyy Espanjassa melkein joka tapahtumaan. Juhlapäivien kunniaksi on omia juhlaruokia ja ruokien kunniaksi puolestaan omia juhlapäiviä.

Kutsu maan tavan mukaisesti ystäviä tai sukua yhteiselle aterialle. Tarjoa alkuruoaksi tapaksia kuten serranorullia tai raikasta vihreää salaattia vaalean leivän kanssa. Espanjalaiset tapakset eli suolaiset pikkuherkut ovat syntyneet Andalusiassa. Paahteisen päivän päätteeksi rentouduttiin nauttimalla pikkusuolaisia ja juomaa.

Andalusiassa käytetään Espanjan alueellisista keittiöistä eniten oliiviöljyä ja ruokakulttuurissa on arabivaikutteita. Suosittu kylmä vihanneskeitto gazpacho on Andalusiasta kotoisin. Perinteinen gazpacho on punainen, mutta se voidaan valmistaa myös keltaisena tai vihreänä.

Perinteisiä perunatortilloja eli -munakkaita on tarjolla Espanjan jokaisessa tapasbaarissa. Ison kakun kokoinen tortilla on ruokaisa ateria salaatin kanssa tarjottuna. Paloiteltuna siitä saa maittavaa pikkupurtavaa. Baskilainen munakas, piperrada, poikkeaa kakkumaisesta tortillasta. Siinä on runsaasti kasviksia ja sitä tarjoillaan myös leivän täytteenä.

Espanjalaisille ateria ei ole ateria ilman leipää ja viiniä. Pääruoaksi Valenciasta lähtöisin oleva paella on mainio vaihtoehto, jos syöjiä on enemmän.

Tähän tunnetuimpaan espanjalaiseen ruokalajiin kuuluvat oleellisesti meren antimet, joita pyydetään Euroopan pisimmän rantaviivan tuntumasta. Pienemmälle porukalle tai kahden kesken kannattaa kokeilla esimerkiksi manchego-raasteella kuorrutettuja broileripihvejä appelsiini-punajuurisalaatin kanssa.

Jälkiruoaksi voit valmistaa herkullisen appelsiinikakun tai tunnetun katalonialaisherkun crema catalanin. Myös paahtovanukas eli flan on suosittu aterian huipentuma. Kakun kanssa maistuu kupillinen hyvää kahvia tai lasillinen makeaa sherryä. Tätä väkevää viiniä tuotetaan vain Jerezin kaupungin ympäristössä Andalusiassa, Etelä-Espanjassa.

Makupoimintoja

Appelsiinit sopivat niin leivonnaisiin, juomiin, jälki-, liha-, kala- kuin äyriäisruokiinkin. Hedelmän mehua ja kuorta käytetään mausteena ruoanlaitossa. Pese appelsiini huolellisesti ja kuori vain oranssia pintaa, älä valkoista osaa, koska se maistuu kitkerältä. Kalvottomiksi leikattuja appelsiinilohkoja voit lisätä esimerkiksi kastikkeen tai padan joukkoon.

Manchego on La Manchan maakunnasta kotoisin oleva lampaanmaidosta valmistettu juusto. Sen maku on täyteläinen, siinä on aavistus hedelmää ja pähkinää. Manchego on parhaimmillaan sellaisenaan juustotarjottimella tai tapaspaloina, mutta sitä kannattaa kokeilla myös ruoanlaittoon, kuten gratinointiin.

Paella on espanjalainen riisipata, "pyttipannu", jonka ainekset vaihtelevat, mutta yleensä siinä on kasviksia, kanaa, kalaa ja äyriäisiä vaihtelevina yhdistelminä. Paella tarkoittaa suurta laakeaa rautapannua. Paellan tärkeä mauste on sahrami, joka tunnetaan maailman kalleimpana mausteena.

Perunatortillan eli perunamunakkaan voit valmistaa joko raaoista tai kypsistä perunaviipaleista tai -raasteesta, sipulista ja esimerkiksi yrteillä maustetusta munakasseoksesta. Tarjoa perunamunakas lämpimänä lisäkkeenä vaikka kalan kanssa tai leikkaa kylmänä tapaspaloiksi.

Sangria on punaviinistä, hedelmistä ja kivennäisvedestä valmistettu juoma, johon voidaan lorauttaa brandyä. Espanjalaiset Torresin viinit ovat maailmalla tunnettuja, samoin cava eli kuohuviini. Olut, espanjaksi cerveza, on myös suosittu ruokajuoma.