Hyppää sisältöön
Lehtikaali-kylmäsavulohirisotto 1 1440x550

Risotto on maukas ruoka, joka valmistuu yllättävän helposti

Julkaistu 29.8.2024

Risotto sopii mainiosti niin keveäksi pääruoaksi kuin lisäkkeeksi. Toisin kuin monesti puhutaan, risoton teko on paljon helpompaa kuin luullaan. Katso vinkit ja reseptit, joilla onnistut myös kotikeittiössä.

Risotto on italialaisen keittiön ruoka, joka hurmaa kermaisella täyteläisyydellään. Risotto valmistetaan erityisestä risottoriisistä, joka on tyypillisesti ruoanlaitossa käytettyä riisiä tärkkelyspitoisempaa ja imee vettä hyvin itseensä.

Paras risotto syntyy hoppuilematta sekoittelemalla riisiä sen valmistuksen ajan. Vaikka niin voisi luulla, risoton valmistaminen ei ole kuitenkaan vaikeaa. Sen valmistamisessa on oltava vain muutama hyvä kikka käytössä. Valmis risotto on kermainen, täyteläinen ja täynnä makua. Risotto maistuu sellaisenaan, mutta sopii lisäkkeeksi myös monelle liha-, kala- tai kanaruoalle.

Näin onnistut risoton valmistuksessa

  • Tärkeintä risotossa on oikean riisin valinta. Valitse risottoon erikseen risottoa varten tarkoitettu riisi. Sen ominaisuudet takaavat onnistumisen.

  • Valmista risotto laakealla pannulla, joka on keittolevyn kokoinen. Keittolevyä pienempi astia saa riisin kypsymään epätasaisesti.

  • Kuullotetaan valmistuksen alkuvaiheessa riisiä niin, että se on läpikuultavaa. Näin se imee paremmin nestettä. Täydellisessä risotossa riisinjyvä on pinnalta kypsää, mutta keskellä on purutuntumaa.

  • Viini tuo risottoon hapokkuutta. Viinin happamuutta voi korvata kuitenkin esim. tilkalla siruunan tai limen mehua tai siiderietikkaa veteen sekoitettua.

  • Liemi lisätään risottoon hiljalleen ja kuumana, näin riisi kypsyy tasaisemmin. Riisiä tulee liikutella kypsennyksen aikana, jotta tärkkelystä irtoaa tasaisesti ja lopputulos on kermainen. Valmis risotto on löysää ja pannun pohjalla näkyy paksua lientä.

  • Risotto on parhaimmillaan juuri sen valmistuttua, joten nauti se samantien.

Parhaat risottoreseptit

Kun risoton valmistuksen perusteet on hallussa, risoton maustamisessa vain mielikuvitus on rajana! Kokeile perinteistä sienirisottoa, maukasta punajuuririsottoa tai pirtsakkaa veriappelsiinirisottoa.

Maukkaan risoton salat

Risotto on ihanan täyteläinen ruoka, jota voi soveltaa sesongin mukaan eri makuiseksi. Risoton valmistus ei ole niin vaikeaa kuin luulisi, varsinkaan jos on Ripen risottovinkit hallussa.

Lisää ideoita arkiruokailuun