Sitruuna (1440x550)

Sitruunasta raikasta kirpeyttä

Julkaistu 20.2.2024

Sitruuna on happaman raikas hedelmä, joka sisältää runsaasti C-vitamiinia. Sitruuna on erittäin monipuolinen raaka-aine, joka tuo kaivattua happamuutta monenlaisiin ruokiin, kastikkeisiin, juomiin, jälkiruokiin ja leivoksiin. Vain mielikuvitus on rajana!

Missä sitruuna kasvaa?

Sitruunoiden suurimmat tuottajamaat ovat Italia, Espanja ja Kreikka. Suomeen sitruunasesongin hedelmät tulevat suurimmalta osin Espanjasta, sesongin ulkopuolelta puolestaan suurimmalta osin Etelä-Afrikasta tai Etelä-Amerikasta.

Onko sitruuna terveellistä?

Muiden sitrushedelmien tapaan sitruuna sisältää runsaan määrän varsinkin C-vitamiinia. Lisäksi sitruunassa on muun muassa kaliumia, magnesiumia ja rautaa. Esimerkiksi lasillinen sitruunavettä on hyvä aloitus päivälle!

Pitääkö sitruuna pestä?

Sitruunan kuoressa on säilöntäaineita, joten sitruuna on hyvä pestä, vaikka siitä käyttäisi vain mehun. Pese sitruuna erityisen hyvin silloin, kun käytät sitruunankuorta ruoanlaitossa tai leivonnassa. Käytä sitruunan pesuun harjaa ja kuumaa vettä.

Miten sitruunaa voi käyttää?

Sitruunasta käytetään yleisimmin sen mehu, mutta siitä voidaan hyödyntää myös sen hedelmäliha sekä kuoret, jotka voidaan raastettuina ripotella mausteeksi erilaisiin ruokiin, juomiin tai jälkiruokiin. Sitruunasta kannattaa kuitenkin raastaa vain sen uloin keltainen osa, jotta vältytään valkoisen osan kitkerästä mausta.

Mitä tehdä sitruunasta?

Sitruuna on monipuolinen hedelmä ruoanlaitossa: se sopii loistavasti tuomaan happamuutta erilaisiin ruokiin. Erityisesti liharuoissa sitruunan hapokkuus taittaa mainiosti lihan rasvaisuutta, kalaruoissa sitruuna puolestaan on sopivan raikas makukaveri. Leivonnassa ja jälkiruoissa sitruuna antaa ihanan kirpeää potkua ja se sopii hyvin tasapainottamaan eri jälkkärien makeutta.

Nappaa sitruunat verkkokaupasta

Löydä lisää sitruunareseptejä ja vinkkejä ruoanlaittoon