Hyppää sisältöön
rypaleet-cover

Viinirypäleet – luonnon makeat karkit

Julkaistu 16.5.2024

Viinirypäleet, nuo luonnon omat karkit, toimivat mainiosti sellaisenaan, juustopöytää täydentämässä ja monien muiden herkkujen raaka-aineena. Rypäleet voivat olla vaaleanvihreitä tai tummanpunertavia. Viinirypäleillä löytää nykyään ympäri vuoden, herkuttele siis rypäleillä milloin vain!

Mikä on tummien ja vaaleiden viinirypäleiden ero?

Tummat ja vaaleat viinirypäleet ovat eri rypälelajikkeita. Tummat viinirypäleet voivat olla vaaleita rypäleitä hieman makeampia ja tummissa viinirypäleissä on enemmän lykopeenia, eli kasvien punaista väriainetta. Lykopeenin ansiosta tummat viinirypäleet ovat väriltään punaisempia.

Mitä viinirypäleet sisältävät?

Viinirypäleistä ja erityisesti niiden kuorista saa kuitua. Rypäleet sisältävät myös kaliumia sekä ovat K-vitamiinin lähde.

Onko viinirypäleet hyväksi vatsalle?

Liiallinen viinirypäleiden syönti voi helposti turvottaa vatsaa, joten tästä syystä ei kannata syödä kuin noin 3 desilitraa rypäleitä kerralla.

Mitä tehdä viinirypäleistä?

Viinirypäleitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää muun muassa viinien, mehujen, hillojen, rusinoiden ja viinietikan valmistamiseen. Rypäleistä voi valmistaa myös erilaisia tarjottavia, jotka sopivat vaikkapa alkupaloiksi, esimerkiksi paahdetut viinirypäleet sopivat moneen tilaisuuteen. Viinirypäleitä voi hyvin käyttää myös erilaisiin salaatteihin tuomaan makeutta. Jos kaipaat hieman erilaista herkuteltavaa, käytä viinirypäleitä suolaiseen leivontaan!

Valmista viinirypäleistä herkkureseptejä

Hanki viinirypäleet kätevästi verkkokaupasta

Löydä lisää reseptejä ja vinkkejä hedelmien käyttöön