Askartele joulukoristeet taikataikinasta

Askartele joulukoristeet taikataikinasta

Päivitetty 27.11.2019

Taikataikina on helppo ja edullinen muovailumassa, joka valmistuu keittiökaapin raaka-aineista. Taikataikinasta valmistuvat myös ekologiset joulukoristeet.

Taikataikinakoristeiden askartelu on helppoa ja voit muovailla siitä erilaisia eläimiä, veikeitä tonttuja tai joulukuusenkoristeita – vain lapsen ja aikuisen mielikuvitus on rajana. Taikataikinaa leivotaan ja käsitellään tavallisen taikinan tavoin. Taikinaa voi kaulita ja muotoiluun voi käyttää esimerkiksi piparkakkumuotteja.

Näin teet taikataikinan

Taikataikina syntyy keittiökaapin antimista, tarvitset vain vettä suolaa ja jauhoja. Pieni loraus öljyä tekee taikinasta notkeampaa. Piparkakkutaikinan värinen massa syntyy korvaamalla osa jauhoista kaakaojauheella. Säilytä valmis massa jääkaapissa kelmuun käärittynä, niin se säilyy käyttövalmiina jopa kaksi viikkoa.

Taikataikinan resepti:

  • 2 dl jauhoja
  • 1 dl suolaa
  • 1 dl vettä
  • 1 rkl öljyä
  1. Sekoita jauhot ja suola kulhossa. Lisää kylmä vesi vähitellen ja sekoita. Lisää lopuksi öljy ja vaivaa taikinaa noin viisi minuuttia. Anna taikinan seistä noin tunnin ennen muovailua.

Taikataikina vaihe 1

  1. Kauli taikina osissa jauhotetun leivinpaperin päällä 3-4 millin paksuiseksi.

Taikataikina vaihe 2

  1. Paina piparkakkumuoteilla taikinasta koristeita. Jos haluat painaa koristeisiin kuvioita tai reikiä, tee se tässä vaiheessa. Kokeile esimerkiksi painaa kuvioita pitsiliinan läpi kaulimalla, painamalla veitsellä, haarukalla tai tikulla. Tee taikataikinakoristeisiin reikä ripustusnarua varten esimerkiksi grillitikulla.

Taikataikina vaihe 3

  1. Nosta taikataikinapiparit leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 100-asteisessa uunissa noin 3 tuntia. Käännä koristeita aina välillä, niin ne kuivuvat suoriksi.

  2. Anna taikataikinapipareiden jäähtyä ennen koristelua. Hio koristeiden reunat hiekkapaperilla. Jos haluat maalata koristeisiin kuvioita, akryyliväri tarttuu taikataikinaan vesiväriä paremmin. Voit käyttää koristeena myös kimallehilettä. Piirrä koristeeseen liimalla haluamasi kuvioita ja ripottele hilettä päälle.

Taikataikina vaihe 4

  1. Kiinnitä ripustusnauhat ja ripusta koristeet joulukuuseen, koristeoksaan tai kranssiin. Voit solmia taikataikinakoristeen myös joulupakettiin nimikortiksi.

Koristele koti jouluun