Näin paistat täydellisen joulukinkun

Näin paistat täydellisen joulukinkun

Helpoilla ohjeillamme ja resepteillämme joulukinkun sulattaminen, kypsentäminen ja joulukinkun kuorrutus onnistuvat varmasti. Pian on jo joulu!

Kinkun sulatus

On tärkeää, että kinkku on ennen kypsentämistä hyvin sulanut ja sisältä sopivan lämmin. Siksi mehevän kinkun valmistus alkaa sulattamisesta. Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti viileässä. Kinkun sulamisaika on 1-3 vuorokautta kinkun koon ja sisälämpötilan mukaan. Sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. 

Kinkun sulatus nopeasti

Unohditko kiireessä sulattaa kinkun? Pienen kinkun voi hätätapauksessa paistaa jäisenäkin. Laita kinkku paistopussissa 90-100-asteiseen uuniin. Muista leikata paistopussiin pieni reikä. Muutaman tunnin päästä, kun kinkku on sulanut hiukan, työnnä siihen lihalämpömittari. Paista 75-80 asteiseksi. Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna sulaneen kinkun paistamiseen, eli noin 2-3 tuntia/kg.

Monikäyttöinen ESKIMO Eko L -paistopussi sopii myös kinkun paistamiseen.

Joulukinkku kuvitus 3

Kinkun paistaminen

1. Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle uunipellin päälle nahkapuoli ylöspäin. Lisää pannulle paiston aikana sen verran vettä, että tippuva rasva ei kuivu pannuun.

2. Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle ja mielellään sivusta, jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta. Mittarin kärki ei myöskään saa koskettaa luuta.

Muista testata paistomittarin toimivuus! Pidä mittaria kiehuvassa vedessä hetki. Jos lämpö nousee  98–100 asteeseen, se on kunnossa.

3. Kypsennä kinkku 125 asteen lämmössä, kunnes lihalämpömittari osoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu 60-80 minuuttia kiloa kohden. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.

4. Kerää kinkunrasva talteen kartonkiastiaan (esim. maitotölkki) ja vie se lähimpään K-Citymarketiin, jossa hukkarasva kierrätetään biopolttoaineeksi! Lue lisää Kinkkutempusta ››

Joulukinkun savustaminen hiiligrillissä

Jos kinkku vain mahtuu hiiligrilliin, voi sen paistamiseen sijaan savustaa. Valitse laadukkaat puuhiilet ja käytä epäsuoraa hiillosta, jottei kinkku kuivu tai pala. Lisää savustuslastuja alusta asti ja grillaa hitaasti 125 asteessa. Savukinkku saa kypsyä ylikypsäksi 85 asteen sisälämpöön.

Joulukinkku leivinuunissa

Joulukinkku paistuu maukkaaksi myös leivinuunissa. Kinkku kannattaa laittaa uuniin vasta selvästi hiilloksen hiipumisen jälkeen, jottei uuni olisi liian kuuma. Saadaksesi talteen mehukkaan paistoliemen kastiketta varten, laita kinkku uuniin reunallisella pellillä tai matalassa uunivuoassa. 

Joulukinkku kuvitus 1

Mitä tehdä paistinrasvoille?

Kun joulukinkut on tiristetty uunissa, on edessä tuttu pulma: minne kipataan kinkunpaistorasvat? Viemäriin ei missään nimessä, roskiksenkin kanssa saa olla tarkkana. Mitäpä jos pistäisit kinkkurasvat kiertoon? Kinkkutemppu-kampanja kerää kinkunpaistossa syntyvän rasvajätteen ja kierrättää sen polttoaineeksi, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Katso K-ruokakauppojen keräyspisteiden sijainnit.

K-ruoka uutiskirje Kinkkutemppu 680

Joulukinkun kuorrutus

Anna kinkun jäähtyä paiston jälkeen hiukan. Poista mahdollinen verkko ja nahka kinkun päältä ja valmista joulukinkun kuorrute. Sivele kuorrute kinkun pintaan ja kuorruta kinkkua 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin. Katso maistuvat kinkun kuorrute -reseptit >>

Lisää vinkkejä kinkunpaistoon: