Kinkun paisto – Joulukinkku paistuu täydellisesti näillä vinkeillä
Päivitetty 18.11.2024Kinkun paisto vaatii hieman kärsivällisyyttä, erityisesti, jos lopputulokseksi haluaa täydellisen joulukinkun. Kinkun paistoaika riippuu kinkun koosta, joten kannattaa jo etukäteen selvittää, miten kauan kinkkua pitää paistaa. Joulukinkun paistamiseen ja kinkun valmisteluun on varattava hyvin aikaa, ja monessa perheessä kinkunvalvojaiset ovatkin jokavuotinen perinne. Katso parhaat vinkit kinkun paistoon sekä muut vinkit täydelliseen joulukinkkuun!
Kinkun paiston lämpötilat ja paistoajat
Paista kinkkua 125 asteessa noin 60-90 minuuttia per kilogramma. Paistoaika kuitenkin vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan.
2-4 kilogramman kinkku 2-6 tuntia
6-8 kilogramman kinkku 6-12 tuntia
10-12 kilogramman kinkku 10-18 tuntia
Parhaiten kinkun kypsyyden saa kuitenkin selville paistomittarilla tarkistamalla kinkun sisälämpötilan.
Kun kinkun sisälämpötila on 75 astetta, kinkku on mehevän kypsä.
Kun kinkun sisälämpötila on 80 astetta, kinkku on murean kypsä.
Jos haluat säästää sähköä, muista hyödyntää uunin alkulämpö ja jälkilämpö! Kinkun voi laittaa heti uuniin, kun uuni on laitettu päälle. Katkaise virta uunista vähän aiemmin ennen kinkun ottamista pois uunista, tällöin kinkku jatkaa edelleen kypsymistä. Tarkista kinkun oikea kypsyys lihalämpömittarilla. Voit myös hyödyntää uunin kiertoilmatoimintoa. Kinkun voi kiertoilmatoiminnolla paistaa 15 astetta matalammassa lämmössä kuin ylä- ja alalämmöllä.
Kinkun paisto-ohje
1. Ennen uunia
Ota kinkku ajoissa viileään sulamaan. Aikaa kuluu kinkun koosta riippuen 3–4 vuorokautta. Jos kinkku ei tarvitse sulatusta, vaan on ollut jääkaapissa, ota kinkku pari tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla uuniin laitettaessa noin 10 astetta. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla kuivaksi.
2. Asenna paistomittari
Nosta kinkku nahkapuoli ylöspäin ritilälle, joka on uunipellin tai -pannun päällä. Työnnä paistomittari kinkun kylkeen paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle, mutta ei kosketa luuta. Kaada pellille tai pannulle vettä, jotta valuva lihasneste ei pala kiinni pannuun.
Muista testata paistomittarin toimivuus! Pidä mittaria kiehuvassa vedessä hetki. Jos lämpö nousee 98–100 asteeseen, se on kunnossa.
3. Anna kinkun paistua
Kypsennä kinkkua 125 asteessa noin 60-90 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä, kun paistomittari näyttää 75 astetta, murea se on 80-asteisena. Anna kinkun hiukan jäähtyä. Poista verkko ja nahka.
4. Kuorruta kauniiksi
Sivele kinkun pinta sinapilla tai sinappi-keltuaisseoksella ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista kuorrutetta 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoa kinkku esimerkiksi paistoliemestä keitetyn kastikkeen kanssa.
Joulukinkku leivinuunissa
Joulukinkku paistuu maukkaaksi myös leivinuunissa. Kinkku kannattaa laittaa uuniin vasta selvästi hiilloksen hiipumisen jälkeen, jottei uuni olisi liian kuuma. Saadaksesi talteen mehukkaan paistoliemen kastiketta varten, laita kinkku uuniin reunallisella pellillä tai matalassa uunivuoassa.
Kinkun paisto paistopussissa
Kinkun paistaminen onnistuu myös paistopussissa! Paistopussiin tiivistyvä höyry takaa sen, että kypsä joulukinkku on erityisen mehevä. Myös kinkun paistinliemet saat kätevästi talteen paistopussista esimerkiksi kinkun kastikkeeseen. Muista tehdä paistopussiin yläosaan pieni reikä, jotta höyry pääsee ulos, eikä pussi pamahda rikki. Aseta kinkku paistopussissa pellille tai isompaan uunivuokaan. Paista joulukinkkua 100-125 asteessa, kunnes kinkun sisälämpötila on 75-80 astetta. Paistopussissa paistaessa kinkun pinnasta ei tule kovin ruskeaa tai rapeaa, joten kypsä kinkku kannattaa kuorruttaa herkullisen rapsakaksi.
Mitä tehdä paistinrasvoille?
Kun joulukinkut on tiristetty uunissa, on edessä tuttu pulma: minne kipataan kinkunpaistorasvat? Kinkun paistinrasvaa ei saa kaataa viemäriin, sillä se tukkii herkästi putket. Jos paistinrasva on hyytynyttä, voi sen laittaa biojäteastiaan tai kotikompostoriin. Nestemäisen rasvan voi laittaa suljetussa kartonki- tai muovitölkissä sekajätteeseen tai paperiin imeytettynä biojäteastiaan.
Katso myös nämä vinkit kinkun paistoon
Näin onnistut joulukinkun paistamisessa!
Joulupöydän tärkeimmän herkun kinkun paisto on tarkkaa puuhaa. Katso videolta vinkit aina kinkun sulatuksesta kinkun kuorrutukseen ja saat tehtyä täydellisen joulukinkun!