Näin paistat täydellisen joulukinkun

Näin paistat täydellisen joulukinkun

Päivitetty 13.11.2023

Helpoilla ohjeillamme ja resepteillämme joulukinkun sulatus, paisto ja joulukinkun kuorrutus onnistuvat varmasti. Pian on jo joulu!

Kinkun sulatus

On tärkeää, että kinkku on ennen kypsentämistä hyvin sulanut ja sisältä sopivan lämmin. Siksi mehevän kinkun valmistus alkaa sulattamisesta. Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti viileässä. Kinkun sulamisaika on 1-3 vuorokautta kinkun koon ja sisälämpötilan mukaan. Sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. 

Kinkun sulatus nopeasti

Unohditko kiireessä sulattaa kinkun? Pienen kinkun voi hätätapauksessa paistaa jäisenäkin. Laita kinkku paistopussissa 90-100-asteiseen uuniin. Muista leikata paistopussiin pieni reikä. Muutaman tunnin päästä, kun kinkku on sulanut hiukan, työnnä siihen lihalämpömittari. Paista 75-80-asteiseksi. Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna sulaneen kinkun paistamiseen, eli noin 2-3 tuntia/kg.

Kinkun paisto-ohje

1. Ennen uunia

Ota kinkku pari tuntia ennen paistamista huoneenlämpöön. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla uuniin laitettaessa noin 10 astetta. Pyyhi lihan pinta talouspaperilla kuivaksi.

kinkun-paistaminen-vaihe-1 (680x300)

2. Asenna paistomittari

Työnnä paistomittari kinkun kylkeen paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle, mutta ei kosketa luuta. Kaada uunipannulle vettä, jotta valuva lihasneste ei pala kiinni pannuun. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin.

Muista testata paistomittarin toimivuus! Pidä mittaria kiehuvassa vedessä hetki. Jos lämpö nousee  98–100 asteeseen, se on kunnossa.

3. Anna kinkun paistua

Kypsennä kinkkua 125 asteessa noin 60-90 minuuttia/kg. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä, kun paistomittari näyttää 75 astetta, murea se on 80-asteisena. Anna kinkun hiukan jäähtyä. Poista verkko ja nahka.

kinkun-paistaminen-vaihe-3 (680x300)

4. Kuorruta kauniiksi

Sivele kinkun pinta sinapilla tai sinappi-keltuaisseoksella ja ripottele päälle korppujauhoja. Paista kuorrutetta 250 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes pinta saa kauniin värin. Tarjoa kinkku esimerkiksi paistoliemestä keitetyn kastikkeen kanssa.

kinkun-paistaminen-vaihe-4 (680x300)

Muista! Kerää kinkunrasva talteen kartonkiastiaan (esim. maitotölkki) ja vie se lähimpään K-Citymarketiin, jossa hukkarasva kierrätetään biopolttoaineeksi! Lue lisää Kinkkutempusta ››

Perinteinen joulukinkku 680x300 Kuvassa: Perinteinen joulukinkku

Joulukinkku leivinuunissa

Joulukinkku paistuu maukkaaksi myös leivinuunissa. Kinkku kannattaa laittaa uuniin vasta selvästi hiilloksen hiipumisen jälkeen, jottei uuni olisi liian kuuma. Saadaksesi talteen mehukkaan paistoliemen kastiketta varten, laita kinkku uuniin reunallisella pellillä tai matalassa uunivuoassa. 

Joulukinkun kuorrutus

Anna kinkun jäähtyä paiston jälkeen hiukan. Poista mahdollinen verkko ja nahka kinkun päältä ja valmista joulukinkun kuorrute. Sivele kuorrute kinkun pintaan ja kuorruta kinkkua 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin. Löydä lisää vinkkejä ja ideoita kinkun kuorrutukseen!

Glaseerattu kinkku 2023 (680x300) Kuvassa: Glaseerattu kinkku

Lisää vinkkejä kinkun paistoon:

Sähkön säästövinkkejä kinkun paistamiseen

HKScanin vinkit auttavat säästämään sähköä myös kinkun paistamisessa! Kokeile uusia keinoja kinkun paistoon ja säästä samalla sähköä.

  • Muista hyödyntää uunin alkulämpö ja jälkilämpö. Kinkun voi laittaa heti uuniin, kun uuni on laitettu päälle. Katkaise virta uunista vähän aiemmin ennen kinkun ottamista pois uunista, tällöin kinkku jatkaa edelleen kypsymistä. Tarkista kinkun oikea kypsyys lihalämpömittarilla.
  • Kun kinkku on kuorrutettu, se kannattaa jäähdyttää kunnolla ennen jääkappiin laittoa, muutoin lämmin kinkku kuormittaa turhaan jääkaappia.
  • Voit hyödyntää uunin kiertoilmatoimintoa. Uunin kiertoilma mahdollistaa matalamman lämpötilan ja samalla se nopeuttaa kypsymistä. Kinkun voi kiertoilmatoiminnolla paistaa 15 astetta matalamma lämmössä kuin ylä- ja alalämmöllä.
  • Kinkun kanssa voi paistaa samalla jotain muuta matalassa lämpötilassa kypsyvää, kuten naudan paistia tai riistaa, joiden pinnat voi ruskistaa vasta lopuksi.
  • Joulukinkun voi kypsentää myös sous vide -menetelmällä. Sirkulaattorin avulla kinkku kypsyy hyvin matalassa lämpötilassa. Kun kinkun kuorruttaa kuumassa uunissa lopuksi, saadaan kinkkuun kaunis pinta.
  • Myös moni airfryer toimii noin kilon painoisen kinkun kypsennykseen. Airfryerin sähkönkulutus on paljon pienempi ja noin kilon painoiselle kinkulle paistoaikaa airfryerissa tarvitaan noin tunti.

Karpalokinkku (680x300) Kuvassa: Karpalokinkku

Mitä tehdä paistinrasvoille?

Kun joulukinkut on tiristetty uunissa, on edessä tuttu pulma: minne kipataan kinkunpaistorasvat? Viemäriin ei missään nimessä, roskiksenkin kanssa saa olla tarkkana. Mitäpä jos pistäisit kinkkurasvat kiertoon? Kinkkutemppu-kampanja kerää kinkunpaistossa syntyvän rasvajätteen ja kierrättää sen polttoaineeksi, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Katso K-ruokakauppojen keräyspisteiden sijainnit.

K-ruoka uutiskirje Kinkkutemppu 680