Joulukinkun paisto on taidetta

Joulukinkun paisto on taidetta

Helpoilla ohjeillamme ja resepteillämme joulukinkun sulattaminen, kinkun kypsentäminen ja joulukinkun kuorrute onnistuvat varmasti. Pian on jo joulu!

Oivat vinkit kinkun kypsentämiseen voit katsoa myös kätevästi Aki Wahlmanin videolta!

Pieni vai iso joulukinkku?

Joulukinkun paistaminen tapahtuu samojen periaatteiden mukaan oli kyse sitten isosta tai pienestä kinkusta tai vain kinkun palasta. Luuton kinkku on helppo viipaloida ja se säilyttää kauniin muotonsa pöydässä viimeiseen viipaleeseen. Helpoin kypsennystapa on paistaa kinkku miedossa lämmössä lihalämpömittarin avulla.

Kinkun sulatus

On tärkeää, että kinkku on ennen kypsentämistä hyvin sulanut ja sisältä sopivan lämmin. Siksi mehevän kinkun valmistus alkaa sulattamisesta. Anna pakastetun kinkun sulaa hitaasti viileässä. Aikaa kuluu 1-3 vuorokautta kinkun koon ja sisälämpötilan mukaan. Sisälämpötilan tulisi olla noin +10 astetta uuniin laitettaessa. Testaa samalla paistomittarin toimivuus. Pane mittarin kärki kiehuvaan, poreilevaan veteen. Jos mittari on kunnossa, se näyttää 98-100 astetta.

Mutta entäs jos unohdit joulukiireessä sulattaa kinkun?

PRO-ohje: Pienen kinkun voi hätätapauksessa paistaa jäisenäkin. Laita kinkku paistopussissa 90-100-asteiseen uuniin. Muista leikata paistopussiin pieni reikä. Muutaman tunnin päästä, kun kinkku on sulanut hiukan, työnnä siihen lihalämpö mittari. Paista 75-90 asteiseksi. Kokonaispaistoaika on noin kaksinkertainen verrattuna perinteiseen kinkun paistamiseen, eli noin 2-3 tuntia/kg.

Kinkun paistaminen

Pyyhi kinkun pinta talouspaperilla kuivaksi. Nosta kinkku ritilälle uunipannun päälle nahkapuoli ylöspäin. Lisää pannulle paiston aikana sen verran vettä, että tippuva rasva ei kuivu pannuun.

Muista testata paistomittarin toimivuus viimeistään ennen kuin pistät sen kinkkuun. Pidä mittaria kiehuvassa vedessä muutama minuutti. Jos lämpö nousee  98–100 asteeseen, se on kunnossa.

Työnnä lihalämpömittari kinkun paksuimpaan kohtaan niin, että sen kärki tulee mahdollisimman keskelle ja mielellään sivusta, jotta mittarin pistoreiästä kypsänä tihkuva lihasneste ei kostuta myöhemmin tehtävää kuorrutusta. Mittarin kärki ei myöskään saa koskettaa luuta.

Kypsennä kinkku 125 asteen lämmössä, kunnes lihalämpömittari osoittaa 75-80 astetta. Aikaa kuluu 60-80 minuuttia kiloa kohden. Aika vaihtelee kinkun koon, muodon ja alkulämpötilan mukaan. Kinkku on mehevä 75-asteisena. Perinteisen pehmeä ja murea se on 80-asteisena.

Tavallisen paistamisen sijasta joulukinkun voi savustaa hiiligrillissä

PRO-vinkki: jos kinkku vain mahtuu hiiligrilliin, voi sen paistamiseen sijaan savustaa. Valitse laadukkaat puuhiilet ja käytä epäsuoraa hiillosta, jottei kinkku kuivu tai pala. Lisää savustuslastuja alusta asti ja grillaa hitaasti 125 asteessa. Savukinkku saa kypsyä ylikypsäksi 85 asteen sisälämpöön.

Joulukinkku leivinuunissa

Joulukinkku paistuu maukkaaksi myös leivinuunissa. Kinkku kannattaa laittaa uuniin vasta hetki hiilloksen hiipumisen jälkeen, jottei uuni olisi liian kuuma. Saadaksesi talteen mehukkaan paistoliemen kastiketta varten, laita kinkku uuniin reunallisella pellillä tai matalassa uunivuoassa. 

Mitä tehdä paistinrasvoille?

Kun joulukinkut on tiristetty uunissa, on edessä tuttu pulma: minne kipataan kinkunpaistorasvat? Viemäriin ei missään nimessä, roskiksenkin kanssa saa olla tarkkana. Mitäpä jos pistäisit kinkkurasvat kiertoon? Kinkkutemppu-kampanja kerää kinkunpaistossa syntyvän rasvajätteen ja kierrättää sen polttoaineeksi, joka luovutetaan hyväntekeväisyyteen. Katso K-ruokakauppojen keräyspisteiden sijainnit.

Joulukinkun kuorrute

Anna kinkun jäähtyä paiston jälkeen hiukan. Poista mahdollinen verkko ja nahka kinkun päältä ja valmista joulukinkun kuorrute. Sivele kuorrute kinkun pintaan ja kuorruta kinkkua 250-asteisessa uunissa, kunnes pinta saa kauniin värin. Katso maistuvat kinkun kuorrute -reseptit >>

Kinkku on joulupöydän kruunu

Sinua saattaisi kiinnostaa