Joulun pääruoat

Joulun pääruoat

Joulupöydän pääruokina nautitaan monenlaisia herkkuja. Perinteisimpiä joulun pääruokia ovat joululaatikot, joulupöydän kruunu eli joulukinkku ja kinkun kastike, erilaiset kasvisruoat kuten rosolli ja joulun kasvisruukku sekä muut lisukkeet kalasta ja kasviksista.

Joululaatikot

Valmistatko joululaatikot alusta asti itse vai turvaudutko kaupan valmiisiin laatikoihin? Pirkka juuressoseista on helppo valmistaa  niin lanttulaatikko, porkkanalaatikko, punajuurilaatikko kuin perunalaatikkokin. Jos teet laatikon alusta asti itse, kokeile tänä vuonna vaikkapa samettista kurpitsalaatikkoa.

Valmislaatikot on todella helppo muokata itsetehdyn oloisiksi lisäämällä niiden joukkoon tilkan kermaa, smetanaa tai voita. Myös siirappi, kaneli ja jouluiset mausteet sopivat valmislaatikoita maustamaan. Lue tarkemmat vinkit erilaisten joululaatikoiden tuunaukseen!

Joulukinkku

Joulukinkku on monessa perheessä joulupöydän pääosassa. Kinkun paisto ja kuorrutus ovat olennainen osa monen perheen jouluvalmisteluja, kestäähän jo pelkästään pakastetun kinkun sulatus jopa kolme päivää.

Kinkun kuorruttamisessa vain mielikuvitus on rajana ja erilaisia reseptejä löytyykin lukemattomia:

Aattona päästään valmistamaan kinkun kastike ja viimeistelemään kinkun kanssa tarjottavia jouluruokia: laatikoita, joulukaloja ja salaatteja. 

Kalkkuna

Suomalaiset suosivat pääasiassa kinkkua, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa, Iso-Britanniassa ja Ranskassa kalkkuna on joulupöydän kruunu. Kalkkuna on vähärasvaista, joten mehevyyden lisäämiseksi se usein täytetään omenalla ja sipulilla tai leipätäytteet.

Kokonaisen täytetyn kalkkunan sijaan kalkkunarulla tai kalkkunan rintafilee sopivat pienemmän ruokakunnan joulupöytään. Oli kalkkuna missä muodossa tahansa, sopii täyteläinen omenakastike sen rinnalle erinomaisesti.

Salaatit ja kasvisruoat

Erilaiset salaatit kuuluvat perinteisesti joulupöydän raskaista ja täyteläisiä makuja keventämään. Perinteistä rosollia voi muokata monella tapaa:

Kasviruokavaliota noudattaville joulupöydän pääruoaksi sopii seitankinkku ja lisukkeiksi vegaaninen porkkanalaatikko, kokonaisena paahdettu kukkakaali ja porkkanalohi eli porkkala. Jälkiruoaksi voi maistella vaikkapa vegaanista kookosriisipuuroa.