Joulun pääruoat

Joulun pääruoat

Päivitetty 13.12.2023

Joulupöydän pääruoat ovat mitä ihanimpia herkkuja, joita nautitaan kaikkien joulun sesongin juhlien ajan. Perinteisiä joulun pääruokia ovat joululaatikot, joulupöydän kruunu eli joulukinkku sekä kinkun kastike ja erilaiset kasvisruoat, kuten rosolli ja muut jouluiset salaatit. Poimi joulupöytääsi perinteiset reseptit ja kokeile myös uusia nykyaikaisempia makuja!

Joululaatikot

Joulupöydän perinteisiä ikisuosikkeja ovat erilaiset laatikot, jotka useimmiten valmistetaan juureksista. Perinteisimmät joululaatikot tehdään alusta asti itse, mutta joulukiireitä voi helpottaa valmistamalla laatikot Pirkka juuressoseista tai turvautumalla kaupan valmiisiin laatikoihin.

Valmislaatikot on todella helppo muokata itsetehdyn oloisiksi lisäämällä niiden joukkoon tilkan kermaa, smetanaa tai voita. Myös siirappi, kaneli ja jouluiset mausteet sopivat valmislaatikoita maustamaan. Lue tarkemmat vinkit erilaisten joululaatikoiden tuunaukseen!

Juurespaistos 2023 (680x300) Kuvassa: Juurespaistos

Joululaatikot soseesta

Jos tarvitset helpotusta jouluruokien valmistukseen, joululaatikot voi helposti loihtia myös Pirkka juuressoseista. Tällöin aikaa jää vaikka joulukuusen koristeluun!

Joulukinkku

Joulukinkku on monessa perheessä joulupöydän pääosassa. Kinkun paisto ja kuorrutus ovat olennainen osa monen perheen jouluvalmisteluja, kestäähän jo pelkästään pakastetun kinkun sulatus jopa kolme päivää. Kinkun kuorruttamisessa vain mielikuvitus on rajana ja kannattaakin välillä kokeilla eri vaihtoehtoja perinteisen sinappikuorrutteen sijasta. Aattona voidaan valmistaa kinkun kastike, joka perinteisesti tehdään kinkun paistoliemestä, mutta kannattaa testailla kastikkeissakin eri trendejä!

Glaseerattu kinkku 2023 (680x300) Kuvassa: Glaseerattu kinkku

Kalkkuna

Suomalaiset suosivat pääasiassa kinkkua, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa tuttu joulupöydän kruunu kalkkuna on kasvattanut suosiotaan myös Suomessa. Kalkkuna on vähärasvaista, joten mehevyyden lisäämiseksi se usein täytetään omenalla ja sipulilla. Kokonaisen täytetyn kalkkunan sijaan kalkkunarulla tai kalkkunan rintafilee sopivat pienemmän ruokakunnan joulupöytään. Oli kalkkuna missä muodossa tahansa, se ansaitsee vierelleen herkullisen kastikkeen esimerkiksi karpalosta tai omenasta.

Paahdettu kalkkuna kuvitus Kuvassa: Paahdettu kalkkuna

Salaatit ja kasvislisukkeet

Erilaiset salaatit ja kasviksista valmistetut lisukkeet kuuluvat perinteisesti joulupöydän raskaita ja täyteläisiä makuja keventämään. Monen jouluun sisältyy perinteinen rosolli, mutta rosollejakin voi kokeilla tehdä uusin twistein perinteestä poiketen. Joulupöydän salaatteihin lisätään paljon perinteisiä joulun makuja, mutta monesti uudella twistillä. Jos ruokaseurueeseen kuuluu kasvissyöjiä, heille voi tarjota paljon erilaisia ihania kasvispainotteisia ruokia ja samalla tuoda niitä myös perinteiseen joulupöytään.

Omena-sinihomejuustosalaatti 2023 (680x300) Kuvassa: Omena-sinihomejuustosalaatti

Hanki joulun pääruoat ja raaka-aineet jouluun helposti verkkokaupasta

Pirkka porkkanalaatikko 350g - kuva

Pirkka porkkanalaatikko 350g

Katso lisää ›

Pirkka lanttulaatikko 350g - kuva

Pirkka lanttulaatikko 350g

Katso lisää ›

Pirkka perunalaatikko 350g - kuva

Pirkka perunalaatikko 350g

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat rosolli 400g - kuva

Pirkka Parhaat rosolli 400g

Katso lisää ›

Pirkka Luomu porkkanasose 500g - kuva

Pirkka Luomu porkkanasose 500g

Katso lisää ›

Pirkka juuressose 500g - kuva

Pirkka juuressose 500g

Katso lisää ›

Pirkka punajuuri-perunasose 500g FI - kuva

Pirkka punajuuri-perunasose 500g FI

Katso lisää ›

Pirkka bataattisose 400g - kuva

Pirkka bataattisose 400g

Katso lisää ›