
Joulun pääruoat
Päivitetty 1.10.2024Joulupöydän pääruoat ovat mitä ihanimpia herkkuja, joita nautitaan kaikkien joulun sesongin juhlien ajan. Perinteisiä jouluruokia ovat joululaatikot, joulupöydän kruunu eli joulukinkku sekä kinkun kastike ja erilaiset kasvisruoat, kuten rosolli ja muut jouluiset salaatit. Poimi joulupöytääsi perinteiset reseptit ja kokeile myös uusia nykyaikaisempia makuja!
Joululaatikot
Kun mietit, mitä joulupöytään, perinteiset laatikot ovat hyvä vaihtoehto! Joulupöydän perinteisiä ikisuosikkeja valmistetaan useimmiten juureksista. Perinteisimmät joululaatikot tehdään alusta asti itse, mutta joulukiireitä voi helpottaa valmistamalla laatikot Pirkka juuressoseista tai turvautumalla kaupan valmiisiin laatikoihin.
Valmislaatikot on todella helppo muokata itsetehdyn oloisiksi lisäämällä niiden joukkoon tilkan kermaa, smetanaa tai voita. Myös siirappi, kaneli ja jouluiset mausteet sopivat valmislaatikoita maustamaan.
Joulukinkku
Joulukinkku on monessa perheessä joulupöydän pääosassa. Kinkun paisto ja kuorrutus ovat olennainen osa monen perheen jouluvalmisteluja, kestäähän jo pelkästään pakastetun kinkun sulatus jopa kolme päivää. Kinkun kuorruttamisessa vain mielikuvitus on rajana ja kannattaakin välillä kokeilla eri vaihtoehtoja perinteisen sinappikuorrutteen sijasta. Aattona voidaan valmistaa kinkun kastike, joka perinteisesti tehdään kinkun paistoliemestä, mutta kannattaa testailla kastikkeissakin eri trendejä!
Kalkkuna
Suomalaiset suosivat pääasiassa kinkkua, mutta esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Iso-Britanniassa tuttu joulupöydän kruunu kalkkuna on kasvattanut suosiotaan myös Suomessa. Kalkkuna on vähärasvaista, joten mehevyyden lisäämiseksi se usein täytetään omenalla ja sipulilla. Oli kalkkuna missä muodossa tahansa, se ansaitsee vierelleen herkullisen kastikkeen esimerkiksi karpalosta tai omenasta.
Salaatit ja kasvislisukkeet
Erilaiset salaatit ja kasviksista valmistetut lisukkeet kuuluvat perinteisesti joulupöydän raskaita ja täyteläisiä makuja keventämään. Monen jouluun sisältyy perinteinen rosolli, mutta rosollejakin voi kokeilla tehdä uusin versioin perinteestä poiketen. Joulupöydän salaatteihin lisätään paljon perinteisiä joulun makuja, mutta monesti uudella twistillä. Jos ruokaseurueeseen kuuluu kasvissyöjiä, heille voi tarjota paljon erilaisia ihania kasvispainotteisia ruokia ja samalla tuoda niitä myös perinteiseen joulupöytään.