Joulutortun uudet muodot ja täytteet

Joulutortun uudet muodot ja täytteet

Hurmaa jouluvieraasi perinteisten tähtitorttujen sijaan joulutortun uusilla muodoilla ja täytteillä. Luumumarmeladi vaihtuu nyt päärynään, ja tähden sakarat taipuvat jouluruusun muotoon. 

Taikinan valinta

Voi-, lehti- ja torttutaikinat sopivat erinomaisesti sekä suolaisten että makeiden joulutorttujen valmistukseen. Voitaikina on leivottu oikealla voilla, kun taas torttu- ja lehtitaikinoissa on käytetty margariinia. Torttutaikina on sesonkituote, ja sitä myydään vain joulun aikaan. Kaikki taikinat löytyvät kaupan pakastealtaasta.

Voit myös valmistaa taikinan itse. Voitaikinan valmistus vaatii aikaa ja vaivaa, sillä se kaaviloidaan ja taitellaan useita kertoja. Sen sijaan rahkavoitaikinan sekä suolaisiin torttuihin sopivan rukiisen rahkavoitaikinan valmistaminen on helpompaa.

Monet taittelutavat

Tähtitorttu

Leikkaa neliönmuotoisen taikinanpalan kulmista viillot keskustaa kohti. Taita joka toinen sakara keskelle ja purista keskelle taitetut sakarat huolella yhteen. Lusikoi täyte tortun keskelle.

torttu

Nyytti

Laita neliönmuotoisen tortun keskelle täyte. Nosta reunat ylös ja nipistä yhteen siten, että täyte jää piiloon.

Puolikuu

Paina pyöreällä muotilla taikinasta ympyrä. Lusikoi täyte ympyrän toiselle reunalle ja taita taikinan toinen puoli täytteen yli. Nipistele reunat huolella, jotta torttu pysyy kiinni paiston aikana.

Joulutortun uudet muodot

Jouluruusu

Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan nurkkiin reunojen suuntaiset viillot. Nosta uloimmat kulmat keskelle ja paina tiukasti kiinni. Lusikoi täyte tortun keskelle. 

ruusu

Enkeli

Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan kulmista viillot keskustaa kohti. Pane täyte tortun keskustaan. Taita kaksi ylintä kulmaa keskustaan enkelin pääksi. Jätä seuraavat kulmat molemmin puolin taittamatta, jotta enkelille saadaan siivet. Taita siitä seuraavat kulmat keskustaan enkelin käsiksi. Loput sakarat muodostavat enkelin hameen.

enkeli

Kiekko

Levitä suorakaiteen muotoisen taikinapalan päälle täytettä tasaisesti. Rullaa taikina rullaksi ja leikkaa taikinarulla noin kolmen senttimetrin paksuisiksi kiekoiksi.

kiekko