Joulutortun uudet muodot ja täytteet

Joulutortun uudet muodot ja täytteet

Päivitetty 20.11.2023

Hurmaa jouluvieraasi perinteisten tähtitorttujen sijaan joulutortun uusilla muodoilla ja täytteillä. Luumumarmeladi vaihtuu nyt päärynään, ja tähden sakarat taipuvat jouluruusun, tähtien ja kierrepullien muotoon. 

Joulutorttutaikinan valinta

Voi-, lehti- ja torttutaikinat sopivat erinomaisesti sekä suolaisten että makeiden joulutorttujen valmistukseen. Voitaikina on leivottu oikealla voilla, kun taas torttu- ja lehtitaikinoissa on käytetty margariinia. Torttutaikina on sesonkituote, ja sitä myydään vain joulun aikaan. Kaikki taikinat löytyvät kaupan pakastealtaasta.

Voit myös valmistaa taikinan itse. Voitaikinan valmistus vaatii aikaa ja vaivaa, sillä se kaaviloidaan ja taitellaan useita kertoja. Sen sijaan rahkavoitaikinan sekä suolaisiin torttuihin sopivan rukiisen rahkavoitaikinan valmistaminen on helpompaa.

Joulutorttujen eri taittelutavat

1. Tähtitorttu

Leikkaa neliönmuotoisen taikinanpalan kulmista viillot keskustaa kohti. Taita joka toinen sakara keskelle ja purista keskelle taitetut sakarat huolella yhteen. Lusikoi täyte tortun keskelle.

Joulutortut 2022 680x300

2. Joulutorttukierteet

Levitä kolmelle levylle marmeladia ja paina toiset levyt niiden päälle. Leikkaa levyt pitkittäin neljään osaan terävällä veitsellä tai saksilla. Ota suikale käteen ja venytä sitä varovasti. Kieputa suikaleita päistä vastakkaisiin suuntiin ja kääri leivinpaperin päällä sykeröksi. Jätä päät alapuolelle. Tee samoin loput suikaleet.

joulutorttukierteet

3. Jouluruusu

Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan nurkkiin reunojen suuntaiset viillot. Nosta uloimmat kulmat keskelle ja paina tiukasti kiinni. Lusikoi täyte tortun keskelle. 

Joulutorttu 2022 680x300

4. Joulutorttukukat

Leikkaa taikinalevyt puoliksi ja annostele hillo. Nosta taikinaneliön kulmat ylös ja nipistä ne yhteen. Painele kolot kiinni sormin niin, että neliöstä muodostuu tiivis nyytti. Käännä sitten nyytti ympäri ja leikkaa taikinaan terävällä veitsellä tai saksilla tasaisin välein neljä viiltoa pohjaan saakka. Leikkaa sen jälkeen viiltojen väleihin toiset neljä viiltoa samalla tavalla. Lopuksi käännä joka toinen sakara vasemmalle ja joka toinen sakara oikealle siten, että sakaroiden täyte tulee näkyviin ja vastakkaisiin suuntiin käännettyjen sakaroiden väliin muodostuu sydänkuvio.

Joulutorttukukat 2023 (680x300)

5. Timantin muotoiset joulutortut

Leikkaa taikinalevyt kahteen osaan. Leikkaa neliöiden kahteen vastakkaiseen kulmaan pitkät reunojen suuntaiset viillot 1/2 sentin päähän taikinan reunasta. Taita leikatut kulmat ristiin ja paina ne tiiviisti kiinni, jotta taikinasta muodostuu timantin muotoinen kuvio. Voitele tortut lusikoi täyte torttujen keskelle.

Rommi-kirsikkajoulutortut 2021 680x300

6. Enkelitorttu

Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan kulmista viillot keskustaa kohti. Pane täyte tortun keskustaan. Taita kaksi ylintä kulmaa keskustaan enkelin pääksi. Jätä seuraavat kulmat molemmin puolin taittamatta, jotta enkelille saadaan siivet. Taita siitä seuraavat kulmat keskustaan enkelin käsiksi. Loput sakarat muodostavat enkelin hameen.

enkeli

Kaikki tarvikkeet herkullisten joulutorttujen tekoon löydät verkkokaupasta!