Joulutortun uudet muodot ja täytteet
Hurmaa jouluvieraasi perinteisten tähtitorttujen sijaan joulutortun uusilla muodoilla ja täytteillä. Luumumarmeladi vaihtuu nyt päärynään, ja tähden sakarat taipuvat jouluruusun muotoon.
Taikinan valinta
Voi-, lehti- ja torttutaikinat sopivat erinomaisesti sekä suolaisten että makeiden joulutorttujen valmistukseen. Voitaikina on leivottu oikealla voilla, kun taas torttu- ja lehtitaikinoissa on käytetty margariinia. Torttutaikina on sesonkituote, ja sitä myydään vain joulun aikaan. Kaikki taikinat löytyvät kaupan pakastealtaasta.
Voit myös valmistaa taikinan itse. Voitaikinan valmistus vaatii aikaa ja vaivaa, sillä se kaaviloidaan ja taitellaan useita kertoja. Sen sijaan rahkavoitaikinan sekä suolaisiin torttuihin sopivan rukiisen rahkavoitaikinan valmistaminen on helpompaa.
Monet taittelutavat
Tähtitorttu
Leikkaa neliönmuotoisen taikinanpalan kulmista viillot keskustaa kohti. Taita joka toinen sakara keskelle ja purista keskelle taitetut sakarat huolella yhteen. Lusikoi täyte tortun keskelle.
Nyytti
Laita neliönmuotoisen tortun keskelle täyte. Nosta reunat ylös ja nipistä yhteen siten, että täyte jää piiloon.
Puolikuu
Paina pyöreäll ä muotilla taikinasta ympyrä. Lusikoi täyte ympyrän toiselle reunalle ja taita taikinan toinen puoli täytteen yli. Nipistele reunat huolella, jotta torttu pysyy kiinni paiston aikana.
Jouluruusu
Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan nurkkiin reunojen suuntaiset viillot. Nosta uloimmat kulmat keskelle ja paina tiukasti kiinni. Lusikoi täyte tortun keskelle.
Enkeli
Leikkaa neliönmuotoisen taikinapalan kulmista viillot keskustaa kohti. Pane täyte tortun keskustaan. Taita kaksi ylintä kulmaa keskustaan enkelin pääksi. Jätä seuraavat kulmat molemmin puolin taittamatta, jotta enkelille saadaan siivet. Taita siitä seuraavat kulmat keskustaan enkelin käsiksi. Loput sakarat muodostavat enkelin hameen.
Kiekko
Levitä suorakaiteen muotoisen taikinapalan päälle täytettä tasaisesti. Rullaa taikina rullaksi ja leikkaa taikinarulla noin kolmen senttimetrin paksuisiksi kiekoiksi.