Tee itse helppo joulukranssi

Tee itse helppo joulukranssi

Päivitetty 9.12.2022

Joulukranssi on helppo tehdä itse. Tekisitkö muhkean havukranssin vai kokoaisitko joulukranssin mieluummin trendikkäästä eukalyptuksesta ja kuivakukista?

Tee jouluksi näyttävä kranssi. Valitse materiaali mielesi mukaan ja päästä luovuutesi valloilleen. Perinteisen havukranssin lisäksi voit sitoa kranssin muista vihreistä oksista tai varvuista, kuivakukista, heinistä – mistä tahansa silmääsi ilahduttavasta materiaalista. Käytä somisteena kukkia, kanelitankoja, kuivattuja appelsiiniviipaleita, joulukoristeita tai led-valoja.

Näitä tarvitset:

  • Valmiin kranssipohjan, esimerkiksi pajurenkaan tai metallirenkaan.
  • Voit myös tehdä pohjan itse. Silloin tarvitset pajunoksia, joita voi taitella helposti oksan katkeamatta.
  • Kukkateippiä.
  • Metallilankaa tai puolalankaa oksien sitomiseen.
  • Oksasakset.
  • Erilaisia oksia, havuja, kuivakukkia ja heiniä.
  • Nauhan, jolla kiinnität kranssin oveen tai ikkunaan.

Havukranssi tuoksuu joululle

joulukranssi havukranssi 680x680

Havukranssi sopii parhaiten ulko-oveen tai parvekkeelle, sillä se säilyttää neulasensa paremmin viileässä tilassa.

Taivuttele kranssipohja pajunoksista haluamaasi kokoon pyöreään muotoon. Sido pajunoksat napakasti yhteen metallilangalla. Näin kranssipohja pysyy tukevasti kasassa. Päällystä kranssipohja kukkateipillä.

Leikkaa havut, tuijan oksat sekä kanervan ja puolukan varvut 5–10 cm:n mittaisiksi, ja sido nipuiksi kukkateipillä. Vaihtele oksien pituuksia sen mukaan, haluatko lopputuloksesta siistin vai villimmän version.

Asettele havut ja muut varvut ensin yksi vasemmalle, toinen oikealle, sitten keskelle. Kiinnitä oksat metallilangalla samaan tahtiin, kun asettelet ne paikoilleen. Jatka näin, kunnes kranssipohja on peittynyt kokonaan.

Voit koristella kranssin jouluvaloilla, pikku palloilla tai muilla mieleisilläsi koristeilla. Kiinnitä kranssiin juuttinaru tai juhlava koristenauha, josta ripustat sen oveen.

Eukalyptuksella koristeltu heinäkranssi

joulukranssi eukalyptus 6800x680

Käytä pohjana valmista metallirengasta, jollaisia myydään askarteluliikkeissä. Päällystä rengas ensin kukkateipillä. Näin oksaniput on helpompi kiinnittää paikalleen.

Leikkaa eukalyptuksen oksista 5–10 cm:n mittaisia paloja. Varaa erilaisia heiniä, varpuja, murattia tai muita kuivamateriaaleja, joita voit käyttää eri pituuksissa kranssiin sen mukaan, mikä näyttää mielestäsi hyvältä.

Sommittele materiaaleista pikku nippuja ja sido ne kukkateipillä. Kiinnitä niput kukkateipillä päällystettyyn kranssirenkaaseen metallilangalla. Etene näin koko renkaan ympäri. Anna heinien pudota villisti kranssin ympärille. Kiinnitä kranssiin ripustusnaru.

Kuivakukilla somistettu kranssi

joulukranssi kuivakukat 680x680

Taivuta pajun oksista pyöreä kranssipohja ja kiinnitä se rautalangalla napakaksi renkaaksi. Kieputa päälle vielä kukkateippiä.

Käytä kranssiin kuivatun kukkakimpun materiaaleja, kuivuneita heiniä, vihreitä oksia tai muita luonnonmateriaaleja, kuten mustikanvarpuja, ruusunmarjoja tai kauniita eukalyptuksen tai marjakuisman oksia. Puuvilla ja muut kuivakukat säilyvät pitkään kauniina.

Leikkaa valitsemistasi kasveista pieniä nippuja ja sido niput kukkateipillä. Asettele niput varovasti kranssipohjan ympärille ja sido ne metallilangalla kiinni kranssipohjaan. Kiinnitä kranssiin ripustusnaru.

Vinkki! Kun maljakossa oleva kukkakimppu alkaa nuokkua, älä heitä kimppua roskiin. Kaada maljakosta vesi pois, ja ripusta kukat nipuksi kuivumaan. Kun ne ovat kuivuneet, voit käyttää niitä kranssiin ja tai muuhun askarteluun.

Katso lisää jouluisia askarteluohjeita

Voit myös ostaa valmiin vihreän muovikranssin, joka ei karista neulasia sisätiloissakaan. Koristele kranssi vaikka pikkuisilla joulupalloilla ja led-valoilla, ja saat joulun tunnelmaa helpolla!

Kranssit ja ohjeet Riia Koivisto