Tee itse suolalyhty lasipurkista

Tee itse suolalyhty lasipurkista

Päivitetty 15.11.2023

Kaunis huurteinen suolalyhty syntyy helposti, ekologisesti ja edullisesti. Pakkasen huurteisen näköiset lyhdyt sopivat kodin joulukoristeluun tai joulupöydän kattaukseen, eikä sulamista tarvitse pelätä!

Tee itse helppo suolalyhty, joka näyttää pakkasen kauniisti huurtamalta. Tarvitset vain lasipurkin, liimaa, pensselin ja suolaa. Lyhdyn materiaaliksi käy mikä tahansa tarpeeksi isoaukkoinen lasinen säilykepurkki, minkä löydät kaapistasi. Huomioithan, että pienikokoinen purkki saattaa kuumentua liikaa lämpökynttilän palaessa pitkään, joten älä käytä esimerkiksi Piltti-purkkeja tai sitä pienempiä lasipurkkeja, tai käytä suolalyhdyissä vain led-valolla toimivia kynttilöitä. Muista myös aina valvoa kynttilöitä niiden palaessa.

Näin teet suolalyhdyn

 1. Pese lasipurkki ja liota etiketit irti. Jos kaapistasi löytyy muutama eri kokoinen purkki, tee samalla useampi suolalyhty. Ne valmistuvat helposti samalla vaivalla.

 2. Suojaa pöytätaso esimerkiksi sanomalehdellä. Työskentele esimerkiksi lautasen päällä, niin suola ei leviä ympäriinsä. Levitä lasipurkin pinnalle liimaa, joka kuivuu kirkkaaksi, esimerkiksi Pirkka yleisliimaa. Levitä liimaa pensselillä kauttaaltaan, tai jätä purkin yläreuna kauniin epätasaiseksi.

Suolalyhty vaihe 1

 1. Pidä purkin suusta kiinni ja ripottele suolaa sormilla tai teelusikalla liimapintaisen purkin päälle. Hieno merisuola käy hyvin. Ruususuolalla saat hennosti vaaleanpunaisen lyhdyn. Voit myös kokeilla kiteisempää epsom-suolaa. Käännä purkkia ja katso, että kaikki liimapinnat peittyvät suolalla.

Suolalyhty vaihe 2

 1. Anna liiman kuivua. Pese liimapensseli lämpimällä vedellä ja astianpesuaineella.

 2. Kun liima on kuivunut, harjaa irtonainen suola purkkien pinnasta kuivalla pensselillä.

 3. Koristele suolalyhty sitomalla käpyjä, kanervia, havuja tai pihlajanmarjaterttu juuttinarulla purkin kaulaan.

Suolalyhty vaihe 3

 1. Laita suolalyhdyn sisään led-tuikku. Aseta suolalyhty ikkunalle tai sommittele useammasta suolalyhdystä nätti asetelma pöydälle tai parvekkeelle.

Kierrätetystä lasipurkista tehty suolalyhty on myös ekologinen tuliainen!

Tarvikkeet:

 • lasipurkkeja
 • suolaa
 • kirkkaaksi kuivuvaa liimaa
 • pensseli
 • juuttinarua tai lahjanarua
 • esim. käpyjä, kanervan tai pihlajan oksia

Koristele koti jouluun