Jouluiset jälkiruoat
Päivitetty 26.10.2023Joulun jälkiruoista on moneen! Vaikka suolaiset pääruoat ovat joulupöydässä usein odotetuimpia, ei kannata unohtaa joulun ihania jälkiruokia, kuten joulutorttuja, luumurahkaa ja jouluhalkoa. Tänä vuonna kannattaa kokeilla myös uusia joulujälkkäreitä, glögipannacottaa, klementiinipavlovaa tai mustikkahillo-juustokakkua. Makeaa joulua!
Makeat jälkiruoat joulupöydässä ovat yhtä tärkeä osa joulua kuin suolaisetkin jouluherkut. Jouluisia jälkiruokia riittää moneen lähtöön ja vaihtoehtoja tutuista piparisista joulujälkkäreistä uusiin tuttavuuksiin. Perinteisemmät joulun herkut, helpot joulun jälkiruoat sekä uudet jouluherkkuideat sopivat sulassa sovussa joulun jälkiruokapöytään. Katso parhaat joulun jälkiruokareseptit alta!
Perinteiset joulun jälkiruoat
Perinteiset joulun jälkiruoat, kuten piparkakut ja joulutortut ovat monen herkkusuun suosikkeja. Pipareita voi syödä sellaisenaan glögin kanssa tai koota ne söpöiksi piparileivoksiksi tai kaavojen avulla näyttäväksi piparkakkutaloksi. Joulupiparien kaverit, joulutortut, voi puolestaan tehdä perinteiseen tapaan luumuhillolla. Kannattaa kuitenkin kokeilla myös muita joulusesongin herkkuja torttujen täytteenä tai muotoilla joulutortut uusiin muotoihin, vaikkapa joulutorttukukiksi.
Joulun taikinat, piparitaikina ja rahkavoitaikina syntyvät pienellä vaivalla itse, kuten myös pikeeri piparien koristelua varten. Kiireisempänä jouluvalmistelijana hyvä vaihtoehto on myös turvautua valmiiseen taikinaan ja koristekuorrutteisiin.
- Piparileivokset
- Maustekakku
- Persimon-vaniljatortut
- Appelsiini-seeprakakku
- Lumihiutaletortut
- Joulutorttukukat
Kuvassa: Piparileivokset
Perinteiset joulujälkiruoat luumuista ja muista kuivatuista hedelmistä
Kuivatut hedelmät ja erityisesti luumut ovat joulun jälkiruokien suosikkiraaka-aineita. Joulun helppoina luumujälkiruokina esiintyy niin kiisselit, rahkat kuin kakutkin. Suomalaiseen jouluun on tullut makuja myös muiden kulttuurien joulusta: englantilainen hedelmäkakku ja ranskalainen jouluhalko ovat jo melko perinteisiä jälkiruokia myös suomalaisessa joulussa.
Kuvassa: Englantilainen hedelmäkakku
Joulun makuja uusin tavoin
Jouluun liitettyjä tuttuja makuja voi tarjota myös hieman uudella tavalla. Erilaiset helpot joulun täyte- ja juustokakut sekä herkulliset leivonnaiset kruunaavat jouluaterian tai joulupäivän kahvihetken. Kakut kannattaa valmistaa jo päivä tai kaksi etukäteen, jotta maut pääsevät tasoittumaan. Raskaan jouluaterian jälkeen helpotuksen makeanhimoon tuovat myös rahkat, jäädykkeet ja muut suussa sulavat jälkiruoat, kuten suursuosikki glögipannacotta.
- Joulubrita
- Klementiinipavlova
- Kinuski-joulukonvehtibrownie
- Mustikkahillo-juustokakku
- Glögipannacotta
- Viikunat ja mascarponevaahto
Kuvassa: Glögipannacotta