Joulu
Jouluiset jälkiruoat

Jouluiset jälkiruoat

Vaikka suolaiset pääruoat ovat joulupöydässä pääosassa, ei kannata unohtaa joulun ihania jälkiruokia: hedelmäkiisseliä, luumurahkaa, luumukiisseliä, jouluhalkoa sekä kauniisti koristeltuja piparkakkuja ja rapeita joulutorttuja. Makeaa joulua!

Leivonnaiset ja leipominen kuuluvat jouluun ja jouluun valmistautumiseen. Piparin tuoksu ja joulutorttujen maistelu glögin kanssa ovat sitä parhainta jouluun valmistautumista.

Jälkiruokia jouluksi

Piparitaikina tai rahkavoitaikina syntyvät pienellä vaivalla itse. Kiireisempi jouluvalmistelija turvautuu valmiiseen taikinaan. Helppo jouluinen jälkiruoka syntyy, kun valmiista rahkavoitaikinasta leipoo makeat persimon-vaniljatortut tai näyttävät viikunatortut. Tulostettavat piparkakkutalon kaavat ovat korvaamaton apu joululeipurille. Piparien ja piparkakkutalon koristelu sen sijaan onnistuu itse tehdyllä pikeerillä.

Kuivatut hedelmät ja erityisesti luumut ovat joulun jälkiruokien suosikkiraaka-aineita. Maistuva luumujälkiruoka joulun aikaan on esimerkiksi luumutiramisu tai makea luumukiisseli ja sekahedelmäkiisseli, jotka tarjotaan riisipuuron kavereina. Täyteläinen luumurahka on helppo ja nopea jouluinen jälkiruoka.

Suomalaiseen jouluun on tullut makuja myös muiden kulttuurien joulusta: englantilainen hedelmäkakku ja ranskalainen jouluhalko ovat jo melko perinteisiä jälkiruokia myös suomalaisessa joulussa. 

Erilaiset kakut ja suklaa kruunaavat jouluaterian. Leivo tänä jouluna vaikkapa täyteläinen suklaa-kinuski naked cake, klassinen glögijuustokakku tai pienet karpalo-pavlovat marengista.

Monen mieleen on raikas, kevyt jälkiruoka joka uppoaa jouluaterian jälkeisessä ähkyssäkin. Kirpeä puolukkajäädyke tai jouluinen pannacotta on upea päätös juhla-aterialle!