Jouluiset jälkiruoat

Jouluiset jälkiruoat

Päivitetty 26.10.2023

Joulun jälkiruoista on moneen! Vaikka suolaiset pääruoat ovat joulupöydässä usein odotetuimpia, ei kannata unohtaa joulun ihania jälkiruokia, kuten joulutorttuja, luumurahkaa ja jouluhalkoa. Tänä vuonna kannattaa kokeilla myös uusia joulujälkkäreitä, glögipannacottaa, klementiinipavlovaa tai mustikkahillo-juustokakkua. Makeaa joulua!

Makeat jälkiruoat joulupöydässä ovat yhtä tärkeä osa joulua kuin suolaisetkin jouluherkut. Jouluisia jälkiruokia riittää moneen lähtöön ja vaihtoehtoja tutuista piparisista joulujälkkäreistä uusiin tuttavuuksiin. Perinteisemmät joulun herkut, helpot joulun jälkiruoat sekä uudet jouluherkkuideat sopivat sulassa sovussa joulun jälkiruokapöytään. Katso parhaat joulun jälkiruokareseptit alta!

Perinteiset joulun jälkiruoat

Perinteiset joulun jälkiruoat, kuten piparkakut ja joulutortut ovat monen herkkusuun suosikkeja. Pipareita voi syödä sellaisenaan glögin kanssa tai koota ne söpöiksi piparileivoksiksi tai kaavojen avulla näyttäväksi piparkakkutaloksi. Joulupiparien kaverit, joulutortut, voi puolestaan tehdä perinteiseen tapaan luumuhillolla. Kannattaa kuitenkin kokeilla myös muita joulusesongin herkkuja torttujen täytteenä tai muotoilla joulutortut uusiin muotoihin, vaikkapa joulutorttukukiksi.

Joulun taikinat, piparitaikina ja rahkavoitaikina syntyvät pienellä vaivalla itse, kuten myös pikeeri piparien koristelua varten. Kiireisempänä jouluvalmistelijana hyvä vaihtoehto on myös turvautua valmiiseen taikinaan ja koristekuorrutteisiin.

Piparileivokset (680x300) Kuvassa: Piparileivokset

Perinteiset joulujälkiruoat luumuista ja muista kuivatuista hedelmistä

Kuivatut hedelmät ja erityisesti luumut ovat joulun jälkiruokien suosikkiraaka-aineita. Joulun helppoina luumujälkiruokina esiintyy niin kiisselit, rahkat kuin kakutkin. Suomalaiseen jouluun on tullut makuja myös muiden kulttuurien joulusta: englantilainen hedelmäkakku ja ranskalainen jouluhalko ovat jo melko perinteisiä jälkiruokia myös suomalaisessa joulussa.

Englantilainen hedelmäkakku (680x300) Kuvassa: Englantilainen hedelmäkakku

Joulun makuja uusin tavoin

Jouluun liitettyjä tuttuja makuja voi tarjota myös hieman uudella tavalla. Erilaiset helpot joulun täyte- ja juustokakut sekä herkulliset leivonnaiset kruunaavat jouluaterian tai joulupäivän kahvihetken. Kakut kannattaa valmistaa jo päivä tai kaksi etukäteen, jotta maut pääsevät tasoittumaan. Raskaan jouluaterian jälkeen helpotuksen makeanhimoon tuovat myös rahkat, jäädykkeet ja muut suussa sulavat jälkiruoat, kuten suursuosikki glögipannacotta.

Glögipannacotta (680x300) Kuvassa: Glögipannacotta

Vai sittenkin jotain valmista joulun herkkupöytään?

Pirkka Parhaat maustekakku 400g kausi - kuva

Pirkka Parhaat maustekakku 400g kausi

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat sitruunakakku 400g kausi - kuva

Pirkka Parhaat sitruunakakku 400g kausi

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat taatelikakku 400g kausi - kuva

Pirkka Parhaat taatelikakku 400g kausi

Katso lisää ›

Pirkka Parhaat porkkanakakku 400g kausi - kuva

Pirkka Parhaat porkkanakakku 400g kausi

Katso lisää ›