Vegaaninen joulu

Vegaaninen joulu

Päivitetty 8.11.2023

Vegaanin jouluun riittää monenlaista herkuteltavaa, perinteisistä joulun herkuista uusiin ihaniin makuihin. Vegaaninen jouluruoka tuo juhlapöytään kasvispainotteista twistiä klassisiin joulun resepteihin. Poimi reseptit ja vinkit vegaanin ruokavalioon sopivien jouluruokien valmistukseen!

Aattoaamun puuro

Aattoaamu lähtee käyntiin riisipuurolla ja vegaaniset riisipuurot syntyvät keittämällä puuroriisit kasvimaidossa. Maun mukaan riisipuuron voi tehdä vaikkapa kookos- tai kauramaitoon, joiden ansiosta riisipuurosta tulee ihanan täyteläistä ja pehmeää. Puuron päälle ripoteltuna maistuu perinteinen kaneli-sokerisekoitus, mutta kokeiluun kannattaa myös laittaa vaikkapa glögissä marinoidut luumut ja viikunat!

Vegaaninen riisipuuro (680x300) Kuvassa: Vegaaninen riisipuuro

Joulupöydän vegaaniherkut

Vegaaninen joulupöytä on täynnä erilaisia kasvisversioita perinteisistä jouluherkuista ja sen kruunaa esimerkiksi seitankinkku tai vegepaisti. Porkkanasta voi tehdä vegaanista "graavilohta", eli porkkalaa. Ei pidä myöskään unohtaa ihania lukuisia salaatteja ja kasvislisäkkeitä, jotka täydentävät vegaanin joululautasen. Lue myös kokoamamme vegaaninen joulumenu viinisuosituksineen!

Lämpimät ruoat joulun pääruokapöytään:

Joulun vegaanisista pääruoista löytyy ihania herkkuja, kuten kikherneestä tehty maukas vegepaisti tai tofulla täytetty joulukranssi. Joulupöydän kruunuksi käy myös kokonaisena paahdettu kukkakaali, jonka kylkeen valmistetaan herkullinen tahinikastike!

Vegepaisti (680x300) Kuvassa: Vegepaisti

Jouluiset salaatit:

Jouluisissa salaateissa saa maistua talven sesonkihedelmät ja -kasvikset. Hyödynnä sitrushedelmiä ja juureksia sekä eksoottisemmista hedelmistä granaattiomenaa tai persimonia. Ruokaisampaa salaatista saat, kun käytät pohjana esimerkiksi bulguria.

Vihreä salaatti ja granaattiomenavinegretti (680x300) Kuvassa: Vihreä salaatti ja granaattiomenavinegretti

Joulupöydän kylmät syötävät ja naposteltavat:

Kata joulupöytään myös vegaanisia kylmiä syötäviä ja naposteltavia, kuten munakoisosta valmistettua vegaanista silliä! Nämä syötävät sopivat lisäksi hyvin joulupöydän alkupaloiksi tai väliherkutteluksi joulupuuron ja joulun pääruokien väliin.

Kokeile joulupöytään myös graavattua tofua. Sekoita kulhossa hienonnettu valkosipulin kynsi, oliiviöljyä (2 rkl), soijakastiketta (1 rkl), sitruunanmehua (1 rkl), raastettua sitruunankuorta sekä hienonnettua tilliä. Mausta ripauksella suolaa, sokeria ja mustapippuria. Nostele viipaloidut tofut marinadin joukkoon ja anna maustua kylmässä muutama tunti. Tarjoa graavattu tofu vaikkapa saaristolaisleivän ja sinapilla, suolalla ja mustapippurilla maustetun kaurafraichen kanssa.

Vegaaninen silli (680x300) Kuvassa: Vegaaninen silli

Jälkiruokia vegaanisesti

Vegaanisen joulupöydän viimeistelevät ihanat jälkiruoat ja makeat herkut. Vegaaniset joulukakut maistuvat varmasti jokaiselle ja esimerkiksi joulun klassikko glögikiilteellä päällystetty juustokakku onnistuu mainiosti vegaanisenakin. Jouluherkkuna voi olla myös puolukoilla ja kookoshiutaleilla koristellut vegaaniset pavlovat, jotka ovat makea, mutta kevyt päätös jouluaterialle.

Vegaaninen glögijuustokakku (680x300) Kuvassa: Vegaaninen glögijuustokakku

Joulupöydän antimet kätevästi myös verkkokaupasta!