Joululaatikot – perinteiset ja uudet joululaatikot juhlapöytään
Päivitetty 10.11.2024Joululaatikko on suomalaisen joulupöydän perinteinen klassikko. Perinteisimmät laatikot tehdään alusta asti itse, mutta jouluvalmisteluja voi helpottaa valmistamalla ne kotimaisilla Pirkka-kasvissoseilla tai turvautumalla kaupan valmiisiin vaihtoehtoihin tuunaamalla ne itsetehdyn oloisiksi! Onko suosikkisi porkkanalaatikko, lanttulaatikko, imelletty perunalaatikko vai joku ihan muu?
Joillakin joululaatikoilla on pitkät perinteet. Lanttulaatikkoa on tarjottu jo 1700-luvulla, kun taas porkkanalaatikko on ilmestynyt joulupöytään paljon myöhemmin, 1900-luvun alussa.
Perinteiseen tapaan valmistetut laatikot kuuluvat useimpiin suomalaisiin joulupöytiin. Näitä herkkuja on tarjolla myös oman K-ruokakauppasi palvelutiskillä!
Valmiit joululaatikot itse viimeistellen
Kaupan valmislaatikot helpottavat kotikokin urakkaa joulun alla. Jo ripauksella mausteita ja tilkalla kermaa muunnat valmislaatikot gourmet-kuntoon. Oman kädenjäljen voi tuoda jouluherkkuun myös smetanalla, voilla tai siirapilla. Muista myös kaunis esillepano! Katso joululaatikoiden tuunausvinkit täältä!
Joululaatikoiden pakastaminen
Suuritöiset joululaatikot voi tehdä hyvissä ajoin valmiiksi pakastimeen perunalaatikkoa lukuun ottamatta. Perunalaatikkoa ei kannata pakastaa, sillä se voi menettää rakenteensa ja muuttua löysäksi. Laatikot voi pakastaa joko raakoina tai kypsinä. Sulata jäiset laatikot jääkaapissa ennen paistamista tai kuumentamista. Käytä esimerkiksi ekologisia kartongista valmistettuja paistovuokia pakastamiseen.
Joululaatikot alusta asti itse tehden
Itsetehdyt joululaatikot tuovat ihanaa jouluista tuoksua kotiin ja niiden tekemisen voi jo aloitella etukäteen ennen joulua: valmiit laatikot voi laittaa pakkaseen odottamaan joulun huipentumaa. Huomioi joulupöydässä myös gluteenitonta ruokavaliota noudattavat. Katso, miten perinteiset joululaatikot tehdään gluteenittomina.
Joululaatikko helposti soseesta
Itse tehden saat laatikotkin joulupöytään helposti ja vaivattomasti: valmista laatikot valmiista Pirkka juuressoseista! Perinteiset lanttu- ja porkkanalaatikot saat luotua Pirkka Luomu lanttusoseesta ja Pirkka Luomu porkkanasoseesta. Hieman erilaisemmat joululaatikot, kuten bataattilaatikon tai punajuurilaatikon, saat tehtyä Pirkka bataattisoseesta tai Pirkka punajuuri-perunasoseesta. Kokeile myös Pirkka juuressosetta jouluisen juureslaatikon valmistukseen!