Joulun kalapöytä
Erilaiset graavikalat, sillit ja silakat ovat perinteisimmät joulukalat. Monipuolinen kalapöytä kuuluu useimman jouluperinteisiin. Kylmät kalaruoat voi tarjota omana aterianaan tai joulupöydän juhlavana alkuruokana.
Itsetehty kalapöytä
Graavilohet ja -siiat:
Graavattu kala on monen joulupöydän kohokohta. Erityisesti lohi ja siika ovat suosittuja graavikaloja ja ne ovat yllättävän helppoja graavata itse! Graavauksen aikana kalaa voi maustaa eri tavoin, esimerkiksi yrteillä ja sitrushedelmillä. Graavikalaa tarjotaan kalapöydässä joko sellaisenaan suolaisina herkkupaloina tai vaikkapa ruis- tai saaristolaisleivän kanssa. Lue myös vinkkimme lohen graavaukseen!
- Perinteinen graavilohi
- Klementiinigraavattu kirjolohi
- Jouluinen graavilohi
- Graavisiika
- Sitruuna-minttugraavisiika
Kuvassa: Klementiinigraavattu kirjolohi
Joulun sillit:
Sillit ovat perinteinen joulun kalapöydän herkku. Eri tavoin maustetut sillit saa helposti kaupasta, mutta sillifileet voi myös maustaa itse! Joulun klassikoita ovat lasimestarin silli ja smetanasilli, mutta sillit voi kokeilla höystää esimerkiksi glögillä.
Kuvassa: Smetanasilli
Joulun mätiruoat:
Mäti sopii niin joulupöydän alkupaloiksi kuin vaikkapa jouluisen pizzan tai suolaisen tortun päälle. Tarjoile mäti perinteisemmin esimerkiksi ruisleivän ja blinien kanssa tai tuo pöytään sipsit sekä niiden kanssa tarjottava mätimousse. Jos pöytäseurueessa on kasvissyöjiä, heille voi tarjota mädin kaltaista merilevävalmistetta Cavi-artia!
Kuvassa: Mätimousse
Kata valmiit kalat helppoon kalapöytään
Juhlavan kalapöydän antimet löydät myös valmiina K-ruokakauppojen palvelutiskiltä ja valmiina hyllyistä. Joulun kalat voi tilata monesta kaupasta ennakkoon. Seuraa oman K-kauppasi ilmoituksia tai kysäise suoraan kalatiskiltä!
Lohta, siikaa vai molempia?
Kotimaista Pirkka-kirjolohta löydät kalahyllyltä tuoreena fileenä, graavina sekä kylmä-ja lämminsavulohena. Loimulohta ja erilaisia savukaloja löydät myös kalatiskiltä. Myös siika sopii mainiosti juhlien kalapöytään. Pirkka Parhaat kylmäsavusiika on hienostunut herkku, jota kelpaa nauttia saaristolaisleivän tai -limpun päällä. Kalatiskiltä graavisiian voi hankkia myös valmiiksi siivutettuna.
Älä unohda silliä ja silakkaa
Silli ja silakka ovat kalapöydän vakiovieraita. Pirkka Parhaat mango-jalapenosillin ja Pirkka Parhaat rapumarinoidun sillin herkulliset kastikkeet hurmaavat nekin, joille silli ei yleensä ole ykkösjuttu. Raikkaat, etikalla marinoidut Pirkka Parhaat katajanmarjasilakkafileet ovat niin ikään tyylikäs valinta kalapöytään.
Mäti antaa viimeisen silauksen
Kirjolohen- tai muikunmätiä löydät palvelutiskiltä, mutta myös pakastealtaasta löytyvä Pirkka Parhaat suomalainen muikunmäti on erinomainen valinta. Kokeile mädin lisäksi myös kasvisvaihtoehtoa: musta Cavi-art on kasvipohjainen merilevävalmiste, jota voi käyttää mädin tapaan. Halutessasi voit tarjoilla mädin Pirkka Parhaat blinien kanssa. Viimeistele annokset smetanalla, punasipulilla ja tuoreella tillillä.