Mustakaali
Julkaistu 25.6.2024Mustakaali on lehtikaalista jalostettu tummempi kaalilajike. Mustakaali tunnetaan myös nimillä mustalehtikaali, italiankaali ja cavolo nero. Ulkonäköön viittaavia nimityksiä ovat palmukaali ja dinosauruskaali.
Miten käyttää mustakaalia
Mustakaali muistuttaa lehtikaalia, ja molemmat lajikkeet ovat ravintoarvoiltaan ja käyttötarkoituksiltaan samankaltaisia. Suomalaista mustakaalia on saatavilla pääasiassa kesäkuulta joulukuulle.
Mustakaalista käytetään ruoaksi lehdet. Tumman vihreät, napakkarakenteiset ja pitkulaiset lehdet kestävät hyvin hauduttamista. Lehden sitkeä ruoti on hyvä poistaa tai ohentaa ennen valmistamista. Raakana kaalin lehdet ovat kovia, joten ne kannattaa ryöpätä, paistaa pannulla tai marinoida öljypohjaisessa kastikkeessa.
Mustakaali sopii mainiosti keittoihin, patoihin, muhennoksiin, vokkeihin ja lämpimiin salaatteihin. Kokkaa mustakaalista vaikkapa sieni-juurestäytteisiä mustakaalikääryleitä.