5 vinkkiä mökillä kokkaamiseen

5 vinkkiä mökillä kokkaamiseen

Päivitetty 1.12.2020

Mökillä ei huvita kököttää sisällä. Näillä vinkeillä kokkaus sujuu leppoisasti ja vältät ylimääräiset tiskit.

1. Osta läheltä

Suurimmat ruokaostokset kannattaa tehdä mökkimatkalla, jotta saat hyödynnettyä kauden kotimaiset raaka-aineet mahdollisimman tuoreina. Nappaa ostoksille mukaan kylmälaukku ja osta kalat vasta lähellä mökkiä. Kätevää on myös pakastaa kala, joka sulaa kuljetuksen ajan kylmälaukussa ja perillä sen voi grillata heti ruoaksi. Jos haluat mökille nopeammin, käytä K-Ruoka-verkkokauppaa: monen mökkimatkan varrella on K-kauppa, josta voit noutaa ruoat valmiiksi keräiltynä. Säästät toki aikaa tilaamalla ruokaa netistä.

2. Suunnittele ja esivalmistele

Marinoi liha suljettavaan pakastepussiin jo kotona, jotta sinun ei tarvitse raahata mökille kaikkia mausteita. Valmista myös pestot ja majoneesit pusseihin tai tarjoiluastioihin ja vältyt rasvaisten valmistusastioiden tiskaamiselta mökillä. Kun leivot mustikkapiirakkaa, vuoraa vuoka leivinpaperilla ja taas säästyy tiskiä.

3. Ihan pihalla

Vihannesten pilkkominen ja perunoiden peseminen ovat ihan eri puuhaa ulkoilmassa ja yhdessä tehden. Siirrä siis leikkuulautasi pihapöydän ääreen ja jaa työt useamman mökkeilijän kesken. Muista myös metsä. Mustikat, vadelmat ja villiyrtit toimivat hienosti salaatissa, ja nokkoset voi hienontaa lettutaikinaan. Opettele tunnistamaan villiyrteistä ainakin vuohenputki, josta saat helposti salaattipohjan.

4. Käytä luovuutta

Muurikalla voi paistaa lettujen ja pyttipannujen lisäksi naanleipiä ja pizzaa. Grillissä voi valmistaa jälkiruokiakin, kuten vaikka hedelmävartaita. Nuotiolla voi makkaroiden lisäksi tökkiä grillitikkuihin vaikkapa porkkanoita, tomaatteja ja jälkkäriksi vaahtokarkkeja.

5. Oikotietä pöytään

Älä stressaa liikaa ruoanlaitosta vaan hyödynnä myös säilykkeitä, puolivalmisteita ja valmisruokaa. Osta kaupasta kompostoituvia kertakäyttöastioita.