Mitä eroa on napolilaisella ja roomalaisella pizzalla?

Mitä eroa on napolilaisella ja roomalaisella pizzalla?

Päivitetty 14.12.2021

Pizzoissa, kuten monissa muissakin italialaisissa ruokalajeissa, on paljon alueellisia eroja. Ota faktat haltuun ja opi italialaisesta pizzaperinteestä!

Roomalainen ja napolilainen pizza ovat varmasti tunnetuimpia pizzoja maailmassa, ja ne eroavat toisistaan suuresti etenkin taikinan koostumuksen ja valmistustavan osalta. Pizzataituri Jukka Salmisen opastaa italialaisen pizzaperinteen saloihin.

Napolilainen pizza

Napolilainen pizza on UNESCOn kulttuuriperintölistalla ja sitä koskevat tarkat säännöt, jos haluat valmistaa “täydellistä” napolilaista pizzaa. Napolilainen pizzataikina on usein pehmeää ja ilmavaa ja sitä nostatetaan n. 12-24 tuntia huoneenlämmössä. Yhteen napolilaiseen pizzaan tulee n. 250 g taikinaa, joka levitetään käsin venyttämällä jättäen n. 1 cm:n paksuinen reuna (italiaksi corniccione) pizzaan.

Perinteisimmät napolilaiset pizzat ovat marinara ja margherita. Marinara-nimi tarkoittaa merimiesten pizzaa, johon tulee taikinan lisäksi vain tomaattikastike, valkosipulia, kuivattua oreganoa ja oliiviöljyä. Margherita on ehkä tunnetuin pizza. Sen täytteenä on San Marzano tomaateista tehty pizzakastike, tuoretta mozzarellaa, oliiviöljyä ja tuoretta basilikaa. Pizzaa paistetaan todella kuumassa uunissa (450 °C) vain 1–1,5 minuuttia, jolloin pizzaan tulee paksumpi reuna, mutta muuten pohja on todella ohut. 

Katso tarkka resepti napolilaiseen pizzaan.

Napolilainen pizza kuvitus

Roomalainen pizza

Roomassa on perinteisesti syöty kahta erilaista pizzaa: pyöreää ja todella ohutta pizza romanaa ja paksumpipohjaista pizza al tagliota.

Pizza al taglio tarjoillaan suorakaiteen muotoisina paloina ja niissä on usein focacciaa muistuttava paksu pohja. Al taglio palapizza syödään usein take away -annoksena. Täytteet perinteisessä al tagliossa ovat usein yksinkertaiset: tomaattikastikkeella täytetty pizza rosso tai oliiviöljyllä ja suolalla päällystetty pizza bianco. Edes juusto ei näihin perinteisesti kuulu. Nykyisin Roomasta kuitenkin saa myös moderneja pizza al taglioita, joissa käytetään monenlaisia uusia makuyhdistelmiä.

Pizza romana on ohut pyöreä pizza, joka usein kaulitaan ennen täyttämistä ja paistoa. Se eroaa napolilaisesta serkustaan juurikin reunan ohuuden osalta, ja siinä on muutenkin vähemmän taikinaa. Tyypillisesti pizza paistetaan n. 380-400°C kuumassa puu-uunissa.

Katso resepti roomalaiseen pizzaan.

Roomalainen pizza kuvitus