Napolilainen pizza
Perinteinen napolilainen pizza onnistuu myös kotikeittiössä. Valitsetko täytteeksi tomaattia ja mozzarellaa margheritan tyyliin vai perunaa ja salviapestoa? Resepti: Jukka Salminen / Slicemonger.
4 kplyli 60 min
Ainekset
4 kpl
Pizzapohja
- 600g(n. 9,2 dl)Caputo Classica 00-pizzajauhoja
- 385gvettä
- 18g(n. 3 tl)hienoa merisuolaa
- 1g(n. 1/3 tl)kuivahiivaa
Pizzakastike
- 1prk(400g)San Marzano kuorittuja tomaatteja (esim. Mutti) tai
- 1prk(400 g)tomaattimurskaa
- 5tuoretta basilikanlehteä hienonnettuna
- 1tlsokeria
- 1tlkuivattua oreganoa
- 1/2tlhienoa merisuolaa
- 1/2tlmustapippuria
- 1/2tlvalkosipulijauhetta
Täytteet
- 2ps(200 g/125 g)Pirkka mozzarellaa
- 1/2ruukkuatuoretta basilikaa
Valmistus
yli 60 min- Sekoita pohjan ainekset keskenään. Vaivaa taikinaa käsin tai yleiskoneella noin 15 minuuttia, kunnes taikina ei tartu kulhon reunoihin tai käsiin. Muotoile taikinasta pallo ja kohota ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä 12 tuntia. Kohotusastiaksi sopii esimerkiksi suuri kannellinen kulho tai elintarvikekäyttöön sopiva muovilaatikko.
- Kaada tomaatit kulhoon ja survo hienoksi survimella tai tehosekoittimella. Kuorittujen tomaattien sijaan voit käyttää myös valmista tomaattimurskaa. Seoita joukkoon muut kastikkeen ainekset. Anna maustua jääkaapissa. Kastike tulee maukkaammaksi jos pidät sitä jääkaapissa noin vuorokauden ennen pizzojen paistamista
- Jaa kohotettu taikina neljään osaan. Pyöritä palat palloiksi ja kohota vielä ilmatiiviissä astiassa huoneenlämmössä tunnin verran.
- Lämmitä uuni grillivastuksilla 250 asteeseen tai niin kuumaksi kuin mahdollista. Aseta pizzakivi tai väärin päin käännetty tyhjä uunipelti uunin ylimmälle tasolle ja lämmitä noin tunti ennen paistoa. Pizzakiven tai pellin tulee olla mahdollisimman kuuma.
- Nosta taikinapallo jauhotetulle pöydälle. Voit muotoilla ja täyttää pizzan myös ohuen puisen leikkuulaudan tai uunipellin päällä, jos käytössä ei ole pizzalapiota. Painele taikinassa oleva ilmaa keskeltä reunoille. Venytä pohja pyöreäksi (Ø noin 30 cm). Jätä pizzaan noin 1 cm:n paksuinen reuna. Muista käyttää tarpeeksi jauhoa pizzan alla ettei pohja tartu kiinni.
- Levitä yhdelle pizzapohjalle kerrallaan tomaattikastike. Esipaista pohjaa kuumassa uunissa noin 3 minuuttia.
- Ota pizza uunista. Lisää päälle parmesaani ja revitty mozzarella. Valuta pinnalle oliiviöljyä Paista vielä muutama minuutti niin, että juusto alkaa kuplia ja ruskistuu. Viimeistele basilikalla. Muotoile, täytä ja paista loput pizzat samoin.
Tiesitkö että...
Valitse pizzan päälle omat suosikki täytteesi! Kokeile myös herkullista salviapestopizzaa tai juustofanin suosikkia [valkoista pizzaa](https://www.k-ruoka.fi/reseptit/valkoinen-pizza-eli-pizza-bianco).Kategoriat
Ruokalajit Leivonta ja jälkiruoat Erityisruokavaliot
Kommentoi
Voiko taikinan kohottaa jääkaapissa vaikka yön yli tai muuten vastaavan ajan?
Kaukasus, reseptin mukaan valmistettava taikina on suunniteltu kohotettavaksi huoneenlämmössä. K-ruoan resepteistä löytyy myös jääkaapissa yön yli kohotettava pizzaresepti: https://www.k-ruoka.fi/reseptit/yon-yli-kohotettava-pizzapohja
Tujuska, ympyräksi muotoiltu pizzapohja paistetaan tosiaan uunissa väärinpäin käännetyn pellin päällä pizzakivimäisesti. Tarkoitus ei ole käyttää leivinpaperia. Taikinaa käsitellessä kannattaa annostella riittävästi jauhoja, jotta pizzataikina ei tartu alustaan kiinni.
Jos käyttää uunipeltiä, niin paistetaanko pizza väärinpäin olevan pellin päällä? Entä käytetäänkö leivinpaperia?