Parhaat täytteet pizzaan – näin valitset juuston ja täytteet
Pizzan täyttäminen on parhaimmillaan taidetta! Mikä juusto pizzaan sopii? Entä miten valmistetaan herkullinen tomaattikastike? Inspiroidu maukkaista täytevinkeistä tai päästä luovuutesi valloilleen.
Parhaat täyteyhdistelmät
Pizzataikinan tekeminen on melkeinpä tiedettä ja kemiaa, jossa kannattaa olla tarkkana määrien kanssa ja käyttää laadukkaita jauhoja. Kun taikina on kunnossa, pizzan täyttäminen on parhaimmillaan taidetta! Hyvä nyrkkisääntö kuitenkin on, että 2-3 ainesosaa riittää, kun pidät raaka-aineet hyvälaatuisina ja maukkaina. Kokeile pizzataituri Jukka Salmisen suosittelemia parhaita täyteyhdistelmiä!
Ranskankerma - kylmäsavulohi - punasipuli
Kun lisäät vielä hiukan tilliä ja sitruunaa, saat pizzaan mukavan skandinaavisen makumaailman.
Vuohenjuusto - saksanpähkinä - paahdettu punajuuri
Klassinen makukolmikko! Kun vielä lisäät vähän hunajaa pinnalle, maut räjähtävät suussasi.
Salami-chili-hunaja
Tämä tulisuuden ja makeuden liitto toimii aina.
Herkkutatti-prosciutto-tryffeli
Tattisesongin ulkopuolella voit käyttää tuoreita herkkusieniä tai kuivattuja tatteja. Makuyhdistelmään sopii tryffeliöljy tai tryffelillä maustettu oliiviöljy.
Peruna-salviapesto-pecorino
Jukka Salmisen erikoispizza on hurmannut monet! Katso tarkka salviapestopizzan resepti.
Anjovis-oliivi-valkosipuli
Puttanesca-pastasta muunnettu pizza on koukuttavan herkullinen.
Kinkku-ananas-sinihomejuusto
Suomen suosituin pizza. Jos haluat panostaa, käytä tuoretta ananasta ja kinkkuna prosciuttoa.
Frutti di mare
Valmis äyriäissekoitus pakastealtaasta toimii pizzassa erinomaisen hyvin.
Kana - maissi - BBQ-kastike
Grillimiehen unelma. Täyteläinen ja maistuva pizza.
Mitä juustoa pizzaan?
Perinteisiin italialaisiin pizzoihin käytetään usein tuoretta mozzarellaa, joita on kahta erilaista. Fior di latte on tehty lehmänmaidosta ja on parhaiten saatavilla ruokakaupoissa. Mozzarella di buffala on nimensä mukaan vesipuhvelin maidosta tehty ja on usein kosteampaa kuin lehmänmaidosta valmistettu mozzarella. Pizzan päälle lehmänmaitomozzarella soveltuu hieman paremmin, sillä liiallinen kosteus pizzan päällä uunissa ei ole koskaan hyvä juttu. Mozzarella di bufala on parhaimmillaan, kun revit sen pizzan päälle vasta paiston jälkeen. Provolone-mozzarella taas on maukas sekoitus provolonea ja mozzarellaa ja sopii erityisen hyvin pizzaan.
Yhdistä useampaa juustoa
Kokeile myös raastettua parmesaania tai pecorinoa pizzan viimeistelyyn paiston jälkeen. Juustopizzaan kannattaa kokeilla eri juustojen yhdistelmiä. Esimerkiksi parmesaani, mozzarella, sinihomejuusto ja mascarpone toimivat erinomaisesti. Pizzaan kannattaa käyttää hyvin sulavia ja kuivahkoja juustoja, joilla onnistut parhaiten.
Paras tomaattikastike pizzaan – vai ehkä sittenkin kokonaan ilman?
Perinteisesti napolilaiseen pizzaan käytetään purkitettuja San Marzano -tomaatteja, jotka murskataan käsin ja joukkoon lisätään vain suolaa. Nykyisin monet kuitenkin lisääväät kastikkeeseen myös esimerkiksi yrttejä ja pippuria, sekä ripauksen sokeria. Oikeassa maaperässä kasvaneet tomaatit ovat makeita ja käytettävissä sellaisenaan, eikä kastiketta keitetä. Roomalaisen pizzan “uudistaja” Gabriele Bonci on sanonut käyttävänsä Pelati-tomaatteja, eli tässäkin asiassa on yhtä monta oikeaa tapaa kuin on kokkeja.
Kannattaakin kokeilla mikä on itselle paras ja kätevin tomaattikastike. Valmiilla pizzakastikkeellakin on paikkansa. Toisinaan kannattaa kokeilla keittää tomaattimurskaa valkosipulin, yrttien ja kokonaisen sipulin kanssa. Kun kastike kiehuu hiljalleen kasaan, tulee siihen makeutta ja lisää makua. Ota sipuli pois keittämisen jälkeen ja soseuta kastike vielä hienoksi. Kun perusasiat – laadukkaat tomaatit, basilika, suola ja pippuri – ovat kunnossa, saat takuulla mahtavan soosin!
Tomaattikastike pizzassa ei ole ollenkaan välttämätön, vaan voit valmistaa myös pizza biancaa eli valkoista pizzaa. Kokeile esimerkiksi klassista quattro formaggi -pizzaa tai salviapestopizzaa!