Täydellisen pizzapohjan anatomia

Täydellisen pizzapohjan anatomia

Päivitetty 14.2.2022

Hyvä pohja on yksi tärkein osa italialaista pizzaa. Kun panostat taikinaan, saat perustukset kuntoon ja voit päästää luovuutesi valloilleen pizzan täyttämisessä!

Pizzan teossa taikinan valmistus on melkeinpä tiedettä ja kemiaa, kun taas täyttäminen ja paistaminen on taidetta. Pizza ei ole oikein tehtynä ihan pikaruokaa, vaan vaatii vähän etukäteissuunnittelua ja valmistelua. Odotus kuitenkin palkitaan lopussa. Pizzataituri Jukka Salminen opastaa täydellisen pizzapohjan saloihin.

Mitä etua on 00-jauhoista?

Kun haluat panostaa pizzan tekemiseen, valitse 00-jauhoja. 00-jauho on tehty ihan tavallisesta vehnästä, mutta hienojakoisuuden ja vahvuuden vuoksi se sopii eritoten pizzapohjan leipomiseen. Korkea proteiinipitoisuus ja jauhon vahvuus (W-arvo) auttaa sitkon muodostumisessa taikinaan. Taikinaa myös voidaan kohottaa pitkiä aikoja, jolloin siihen tulee enemmän makua ja taikinaa on helpompi käsitellä.

Näillä, vain K-kaupoista saatavilla jauhoilla onnistut:

Molino Pasini La Tua Farina tyypin "0" erikoispizzajauho 1kg - kuva

Molino Pasini La Tua Farina tyypin "0" erikoispizzajauho 1kg

Katso lisää ›

Caputo Pizzeria pizzajauho 1kg 00-tyypin vehnäjauho - kuva

Caputo Pizzeria pizzajauho 1kg 00-tyypin vehnäjauho

Katso lisää ›

Vaivaa huolella, kohota maltilla

Jos haluat perjantai-iltana paistaa pizzaa perheen kesken, tee taikina valmiiksi jo torstai-iltana. Itse taikinan vaivaamiseen ei mene kuin 20 minuuttia ja pizzataikinan ainesosat ovat todella simppelit. Yleiskone tai taikinakone auttaa asiaa, mutta myös käsin saat vaivattua täydellisen pizzataikinan ja saat samalla mukavan treenin!

Parhaan lopputuloksen saat, kun mittaat ainekset grammalleen keittiövaa’alla. Jos et omista vaakaa, mittaa ainekset mahdollisimman tarkasti mittalusikkasarjalla.

Napolilaisen ja roomalaisen pizzan pohjataikinat eroavat toisistaan. Niitä kuitenkin yhdistää pitkä kohotusaika. Kohotusastiaksi sopii parhaiten suuri kannellinen kulho tai elintarvikekäyttöön soveltuva muovilaatikko.

Italialaiseen pizzataikinaan käytetään perinteisesti vain jauhoja, vettä, suolaa ja hiivaa. Esimerkiksi öljyä ja sokeria ei lisätä. Perinteinen napolilainen pizza paistetaan niin korkeassa lämpötilassa, että öljy tummentaa taikinaa liikaa. Öljyä ja sokeria käytetään kuitenkin usein New York -tyylisessä pizzassa.

Katso resepti napolilaiseen pizzaan ja roomalaiseen pizzaan.

napolilainen roomalainen pizza2021

Haluatko sittenkin oikaista?

Aina ei jaksa tehdä kaikkea alusta asti itse, ja sekin on ok! Oikaise pizzapohjan teko esimerkiksi valmiilla kätevällä Fazerin pizzataikinalla.

2vainkkaupoista pizza2021art

Fazer pizzataikina 4x150g pakaste - kuva

Fazer pizzataikina 4x150g pakaste

Katso lisää ›