Näin onnistut
Pieni kokkausopas: Pizza

Pieni kokkausopas: Pizza

Pizza, suomeksi myös pitsa, on nyt suosionsa huipulla. Hyvässä pizzassa on rapea pohja, maukas kastike ja maltillisesti täytteitä.

Kaikki lähtee pohjasta

Valmista klassinen italialainen pizzapohja tai hae vaihtelua muun maailman pizzojen mauista. Jos taidat jo perusniksit, kokeile jotain erilaista: gluteenitonta flammkuchenia, punajuurella värjättyä pohjataikinaa tai bataattia pizzapohjana.

Peruspizzapohja

Peruspitsapohja valmistetaan vedestä, vehnäjauhoista tai durumvehnäjauhoista, suolasta, hiivasta ja öljystä. Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen ja mukaan lisätään suola, jauhot ja öljy. Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja sitä alustetaan muutama minuutti. Taikinan annetaan kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Italialainen pizzapohja 

Italialainen pizzapohja valmistetaan 00-laatuisista, tipo 00 -vehnäjauhoista. Pizzataikinassa jauhoihin lisätään kuivahiivaa, kylmää vettä, suolaa ja oliiviöljyä. Pohjan salaisuus piilee jauhoissa, taikinan vaivaamisessa ja nostatusajassa.

Italialaisesta pizzasta puhuttaessa on hyvä erottaa roomalainen ja napolilainen pizza. Roomalaisessa pizzassa on ohuen ohut pohja. Napolilaisessa pizzassa pohja ja erityisesti reunat ovat taas huomattavasti paksumpia roomalaiseen verrattuna.

PRO-vinkit pizzapohjaan

Oikeat jauhot

Hyvissä pizzajauhoissa on riittävästi laadukasta proteiinia (12-15 %). Italialaiset suosivat hyvin hienoksi jauhettua vehnää eli tipo 00 -jauhoja.

Vaivaa ja kohota

Huolellinen vaivaaminen tekee taikinaan oikeanlaisen sitkon eli rakenteen. Pitkä kohottaminen muodostaa taikinaan makua ja rakennetta.

Hillitysti hiivaa

Jos käytät paljon hiivaa, taikina kohoaa nopeammin, mutta makua syntyy vähemmän. Käytä mieluummin enemmän aikaa ja vähemmän hiivaa.

Oikaise näillä

Panosta täytteisiin

Mozzarella on mainio pizzajuusto. Lisää makua saat vahvemmista juustolaaduista, mainioita vaihtoehtoja ovat esimerkiksi savujuusto, homejuustot sekä feta- ja vuohenjuusto. Itse tehty tomaattikastike vie pizzan uudelle tasolle, mutta valmiilla maustekastikkeilla on helppo oikaista pizzan valmistuksessa.