Pizzapohja

Pizzapohja

Pizza, suomeksi myös pitsa, on nyt suosionsa huipulla – erityisesti italialaisittain. Jos taidat jo perusniksit, kokeile jotain erilaista: gluteenitonta flammkuchenia, punajuurella värjättyä pohjataikinaa tai bataattiviipaleita pizzapohjana.

Peruspizzapohja

Peruspitsapohja valmistetaan vedestä, vehnäjauhoista tai durumvehnäjauhoista, suolasta, hiivasta ja öljystä. Hiiva liuotetaan kädenlämpöiseen veteen ja mukaan lisätään suola, jauhot ja öljy. Taikina sekoitetaan tasaiseksi ja sitä alustetaan muutama minuutti. Taikinan annetaan kohota liinan alla lämpimässä ja vedottomassa paikassa, kunnes se on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Kokeile

Italialainen pizzapohja 

Italialainen pizzapohja valmistetaan 00-laatuisista, tipo 00 -vehnäjauhoista. Italiassa vehnäjauhojen jauhatusasteet merkitään 1, 0 ja 00. Hienoin jauhatus on 00-laatuisissa jauhoissa ja vastaavasti karkein 1-laatuisissa jauhoissa. Pizzataikinassa jauhoihin lisätään kuivahiivaa, kylmää vettä, suolaa ja oliiviöljyä. Pohjan salaisuus piilee jauhoissa, taikinan vaivaamisessa ja nostatusajassa.

Sileäksi vaivatun taikinan annetaan seistä peitetyssä kulhossa 10 tuntia, jaetaan kahdeksi palloksi ja annetaan taas kohota 2 tuntia, muotoillaan pizzapohjaksi ja annetaan vielä kohota 30 minuuttia. Tämän jälkeen pohjan päälle levitetään tomaattikastike ja pohjaa paistetaan 250-asteisen uunin alatasolla 10 minuuttia. Vasta tämän jälkeen lisätään mukaan halutut täytteet ja jatketaan pizzan paistamista uunin ylätasolla 4 minuutin ajan.

Italialaisesta pizzasta puhuttaessa on hyvä erottaa roomalainen ja napolilainen pizza. Roomalaisessa pizzassa on ohuen ohut pohja. Napolilaisessa pizzassa pohja ja erityisesti reunat ovat taas huomattavasti paksumpia roomalaiseen verrattuna. Newyorkilaisen pizzan pohja sitä vastoin on aivan erilainen: sitkeä ja paksu.

Kokeile myös näitä pitsapohjia

Gluteeniton pizzapohja valmistetaan gluteenittomasta jauhoseoksesta, suolasta, sokerista, hiivasta, margariinista ja maidosta.

Pannupizzataikina valmistetaan samaan tapaan kuin perinteinen pitsataikina, mutta mukaan lisätään sokeria ja taikina saa jäädä melko löysäksi. Pizza paistetaan voidellussa piirakkavuoassa tai uuninkestävässä paistinpannussa. 

Calzone on taitettu, täytetty pizzaleipä, joka valmistetaan pizzataikinasta ja täytetään tavanomaisen pizzan tapaan, mutta vain puoliksi. Ennen paistamista pyöreän taikinan toinen puoli taitetaan täytetyn puolikkaan päälle ja reuna painellaan kiinni.

Punajuuripizzan pohja saa makua ja väriä Pirkka punajuuriperunasoseesta ja hunajasta. Vehnäjauhojen lisäksi pohjaan lisätään hiivaleipävehnäjauhoja.

Bataattipizzan pohja syntyy ohueksi leikatuista bataattiviipaleista, joita maustavat valkosipuli, oliiviöljy, suola ja mustapippuri.

Flammkuchen eli liekkipiiras tai -kakku on pizzankaltainen avopiiras, jossa on todella ohut ja rapea pohja. Gluteeniton flammkuchen valmistetaan gluteenittomasta jauhoseoksesta, oliiviöljystä, suolasta ja vedestä.

Kukkakaalipizzan pohja syntyy pieneksi muruseokseksi rouhitusta tuoreesta kukkakaalista, kananmunista, juustoraasteesta sekä suolasta ja mustapippurista. Täytteiksi sopivat ranskankerma, salaattijuusto sekä tuore kurkku ja tomaatti.

Makea pizzapohja tehdään vehnäjauhoista, vedestä, hiivasta, suolasta ja hunajasta sekä oliiviöljystä. Kokeile vaikkapa herkullista itse tehtyä suklaapizzaa tai oikaise lähes valmiilla ja tuunaa hauska rocky road -pizza.

PRO-vinkit

Oikeat jauhot

Hyvissä pizzajauhoissa on riittävästi laadukasta proteiinia (12-15 %). Italialaiset suosivat hyvin hienoksi jauhettua vehnää eli tipo 00 -jauhoja.

Vaivaa ja kohota

Huolellinen vaivaaminen tekee taikinaan oikeanlaisen sitkon eli rakenteen. Pitkä kohottaminen muodostaa taikinaan makua ja rakennetta.

Hillitysti hiivaa

Jos käytät paljon hiivaa, taikina kohoaa nopeammin, mutta makua syntyy vähemmän. Käytä mieluummin enemmän aikaa ja vähemmän hiivaa.

Oikaise näillä

Pirkka gluteeniton kauraleipätaikina 450g, pakaste
Kokeile gluteenitonta leipätaikinaa myös piirakan tai pizzan pohjaksi.

Pirkka pizzapohja-ainekset 360g
Lisää jauhoseokseen vain vesi ja öljy niin saat pellillisen tai kaksi pienempää pizzaa.

K-Menu pizzapohjat 4 kpl/360g pakaste
Esipaistetut pizzapohjat ovat heti valmiit täytettäviksi ja paistettaviksi. Laktoositon.