Chia-siemenet esittelyssä

Chia-siemenet esittelyssä

Ravinteikkaat chiansiemenet ovat superruokaa. Aamu alkaa lempeästi yön yli jääkaapissa tekeytyneellä chiapuurolla.

Mikä chia?

Chia on salvioiden sukuun kuuluva siemenkasvi, joka on kotoisin Pohjois- ja Keski-Amerikasta. Sen pienet siemenet ovat kuuluneet jo muinaisten atsteekkien tärkeimpiin ravintokasveihin. Chiansiemenet ovat omiaan rikastuttamaan ruokavaliota, sillä ne ovat todellista superfoodia. Siemenet sisältävät reilusti proteiinia ja kuitua, kasviperäisiä omega-3-rasvahappoja ja hivenaineita. Suositeltava vuorokausiannos on 1-2 rkl (8-15 g).

Miten käyttää chia-siemeniä?

Siemenet tulee liottaa ennen käyttöä. Kun laitat siemenet likomaan veteen (1 osa siemeniä + 9 osaa nestettä) saat tulokseksi geelimäisen hyytelön, jota voit nauttia sellaisenaan tai käyttää ruokiin.

Lisää chiansiemeniä sellaisenaan tai liotettuna esimerkiksi jogurttiin, mehuun, muroihin, smoothieen, puuroihin, salaatteihin, keittoihin tai leivonnaisiin. Siitä syntyy herkullinen vanukas joko kookoksella tai suklaalla maustettuna. Aamun tuorepuuroon chia sopii erinomaisesti, ja hitaampina viikonloppuina se antaa oman säväyksensä tyrnillä maustettuun aamiaistrifleen. Sokeriton hillo syntyy puolestaan sulatetuista pakastemarjoista ja chiasiemenistä.