Hyvää hauesta

Hyvää hauesta

Hauki on melko mieto, mutta maukas kala. Ruotoisen kalan käsittely onnistuu mainiosti muutaman niksin avulla, eikä sitä tarvitse turhaan jännittää!

Hauen käsittely

Hauki on vähärasvainen ja melko ruotoinen kala. Kypsästä kalasta ruotojen poistaminen on kuitenkin helppoa oikein paloittelemalla, mutta onnistuu hauen ruodottomaksi fileoiminen myös raa'asta kalasta. Ruotoineen jauhetusta hauesta syntyy myös herkullisia murekkeita, pihvejä ja haukipyöryköitä. Hauen paras pyyntiaika ajoittuu lokakuusta toukokuuhun.

Hauen fileoiminen

  1. Aseta haukifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Tunnustele fileen keskiosasta, missä ruotorivi kulkee.
  2. Tee ensimmäinen viilto ruotoriviin asti niin, että ruotorivi juuri ja juuri tuntuu veitsen kärjessä.
  3. Ala sitten varovasti leventää viiltoa, kääntäen veistä samalla ruotorivin mukaisesti. Tooista sama leikkaus toiselle puolelle ruotoriviä.
  4. Poista fileen keskiosa ja ruotorivi sen mukana.

kalat_hauki

Hauen mädin käsittely

Onnistiko, ja nappaamasi hauella oli mukanaan komeat mätipussit? Niitä ei kannata heittää hukkaan!

Hauen mätiä tulee ehdottomasti pakastaa alle 18 asteessa vähintään 24 tuntia. Näin mädissä mukana olevat mahdolliset lapamadontoukat kuolevat. Mätiä ei sulattamisen jälkeen kannata myöskään säilyttää jääkaapissa kahta päivää pidempää. Mäti suolataan vasta sulatettuna.

  1. Nosta mätipussi puhtaan leivinpaperin päälle. Tee pussin päähän viilto ja paina veitsen ulkoreunalla niin, että mäti työntyy ulos pussista.
  2. Sekoita mätiä haarukalla edestakaisin, jotta saat kaikki verisuonet ja kalvot pois. Jos mätiä on runsaasti, käytä apuna vispilää. Huuhtele halutessasi mäti lävikössä, ja valuta esimerkiksi suodatinpussissa.
  3. Pakasta mäti.
  4. Sulata mäti jääkapissa. Mäti on paras sulattaa tiheässä siivilässä hyvin peitettynä, jolloin ylimääräinen neste valuu pois ja mädistä tulee rakenteeltaan irtonaisempaa. Suolaa sulanut mäti kevyesti.