Suomalaiset kalat

Suomalaiset kalat

Päivitetty 21.4.2022

Vesistöissämme elää monipuolinen valikoima kaloja, joista voi valmistaa herkullisia ja ravitsemuksellisesti suositeltavia aterioita. Mikäli pyydystät kaloja itse, huomioithan vastuullisena kalajastajana eri kalalajien alamitat ja mahdolliset kalastusluvat.

Kuha

kalat_kuha

Herkullinen kuha on sukua ahvenelle. Sen liha on valkoista, kiinteää ja keskirasvaista. Fileoimalla kuhasta voidaan poistaa lähes kaikki ruodot. Kuhafilee sopii joko leivitettynä tai sellaisenaan paistettavaksi. Kuhan voi valmistaa myös kesäisin grillissä tai kokonaisena uunissa.

Kotimaista kuhaa pyydetään ympäri vuoden.

Siika

kalat-siika

Lohensukuinen siika on erittäin rasvainen ja maukas kala. Siikaa myydään kokonaisena, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna. Siiasta voidaan valmistaa uunikalaa tai keittoa, ja sen voi pyös paistaa, pariloida tai grillata. Siika on myös herkullista graavattuna.

Parhaiten villisiikaa on saatavilla toukokuusta loppusyksyyn. Kasvatettua siikaa saadaan vuoden ympäri.

Ahven

kalat_ahven

Ahvenen liha on vaaleaa, kiinteää ja vähärasvaista. Ahvenella on yleisistä epäilyksistä huolimatta melko vähän isompia lihasruotoja ja ne on helppo poistaa jo raakana. Pienet ahvenet sopivat erityisesti keittoihin ja isommat paistettaviksi tai grillattaviksi. Ahven sopii mainioisti myös savustukseen.

Paras saatavuus kotimaiselle ahvenelle sijoittuu kutuaikaan touko-kesäkuulle sekä loppukesään ja syksyyn.

Silakka

kalat_silakka

Sillin sukulainen silakka on tiivis, melko rasvainen ja monikäyttöinen kala. Silakkaa voidaan paistaa, hiillostaa, keittää, savustaa, halstrata, suolata ja marinoida. Tarjolle se sopii sekä kylmänä että lämpimänä. Silakkaa kannattaa kokeilla myös esimerkiksi sushin raaka-aineeksi.

Kalatiskillä silakkaa myydään kokonaisena, perattuna, fileinä tai jopa nahattomina fileinä. Silakkavalmisteita ovat esimerkiksi silakkapihvit, savu- ja hiilisilakat sekä erilaiset puolisäilykkeet.

Silakkaa on saatavilla ympäri vuoden, mutta tärkein sesonki sijoittuu loppukevääseen ja syksyyn. Keskikesällä lämpimien vesien aikaan saatavuus voi olla rajoitetumpaa.

Muikku

muikut kuvitus

Lohikaloihin kuuluva muikku muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa. Muikun liha on rasvaista, valkeaa ja miedon makuista. Muikkuja myydään kokonaisina, perattuina, savustettuina, sekä esimerkiksi friteerattuina. Niitä voidaan myös paistaa, hiillostaa tai savustaa. Myös muikun mäti on hyvin arvostettua.

Muikun paras saatavuus ajoittuu syksyyn ja alkutalveen, mutta sen vuosittaiset kannanvaihtelut voivat olla suuria.

Hauki

kalat_hauki

Hauen maku on mieto, mutta selkeästi muista kaloista erottuva. Hauki on vähärasvainen ja melko ruotoinen kala. Kypsästä kalasta ruotojen poistaminen on kuitenkin helppoa oikein paloittelemalla. Ruotoineen jauhetusta hauesta syntyy myös herkullisia murekkeita, pihvejä ja pyöryköitä. Kokeile myös hauen graavausta!

Hauen paras pyyntiaika ajoittuu lokakuusta toukokuuhun. Paistettu hauki on keväällä monen mielestä paras sesonkiherkku.

Made

kalat_made

Made on turskan sukulainen. Sen liha on vaaleaa, kiinteää, vähärasvaista ja maistuu hiukan muskotille. Mateen pituudesta yli puolet on pyrstöä ja se onkin persoonallisen näköinen kala. Made on hyvin vähäruotoista ja se usein nyljetään ruokaa valmistettaessa. Mateen mäti on herkullista ja arvostettua.

Mateen sesonki ajoittuu joulukuusta maaliskuuhun.

Lähde ja lisätietoja: Pro Kala Ry