Suomalaiset kalat

Suomalaiset kalat

Puhtaissa järvissämme ja meressä elää monipuolinen valikoima kaloja, joista voi valmistaa herkullisia ja ravitsemuksellisesti suositeltavia aterioita. Mikäli pyydystät kaloja itse, huomioithan vastuullisena kalajastajana eri kalalajien alamitat.

Kuha

Kuha

Herkullinen kuha on sukua ahvenelle. Sen liha on valkoista, kiinteää ja keskirasvaista. Fileoimalla kuhasta voidaan poistaa lähes kaikki ruodot. Kuhafilee sopii joko leivitettynä tai sellaisenaan paistettavaksi tai parilointiin. Kokonaisena kuha sopii uunissa paistettavaksi. Kesäisin kannattaa valmistaa grillissä kuhanyytit.

Kotimaista kuhaa pyydetään ympäri vuoden.

Siika

Siika

Lohensukuinen siika on erittäin rasvainen ja maukas kala. Siikaa myydään kokonaisena, fileinä, savustettuna ja hiillostettuna. Siika on myös herkullista graavattuna. Siitä voidaan valmistaa uunikalaa ja siikakeittoa, tai sitä voidaan paistaa, pariloida tai grillata.

Parhaiten villisiikaa on saatavilla toukokuusta loppusyksyyn. Kasvatettua siikaa saadaan vuoden ympäri.

Ahven

Ahven

Ahvenen liha on vaaleaa, kiinteää ja vähärasvaista. Ahvenella on yleisistä epäilyksistä huolimatta melko vähän isompia lihasruotoja ja ne on helppo poistaa jo raakana. Pienet ahvenet sopivat erityisesti keittoihin ja isommat paistettaviksi tai grillattaviksi esimerkiksi nyyttteinä. Ahven sopii myös savustukseen.

Paras saatavuus kotimaiselle ahvenelle sijoittuu kutuaikaan touko-kesäkuulle sekä loppukesään ja syksyyn.

Silakka

Silakka

Sillin sukulainen silakka on tiivis, melko rasvainen ja monikäyttöinen kala. Silakkaa voidaan paistaa, hiillostaa, keittää, savustaa, halstrata, suolata ja marinoida. Tarjolle se sopii sekä kylmänä että lämpimänä. Kannattaa kokeilla silakkaa myös esimerkiksi sushin raaka-aineeksi.

Kalatiskillä silakkaa voidaan myydä kokonaisena, perattuna, fileinä tai jopa nahattomina fileinä. Silakkavalmisteita ovat esimerkiksi silakkapihvit, savu- ja hiilisilakat sekä erilaiset puolisäilykkeet.

Muikku

Muikku

Lohikaloihin kuuluva muikku muistuttaa ulkonäöltään pientä siikaa. Muikun liha on rasvaista, valkeaa ja miedon makuista. Muikkuja myydään kokonaisina, perattuina, savustettuina, sekä esimerkiksi friteerattuina. Niitä voidaan myös paistaa, hiillostaa tai savustaa. Myös muikun mäti on hyvin arvostettua. Kokeile vaikkapa kesäistä muikkupitaa, muikkuflatbreadia, savumuikkukeittoa tai kalakukon uutta versiota, muikkugalettea.

Muikun paras saatavuus ajoittuu syksyyn ja alkutalveen, mutta sen vuosittaiset kannanvaihtelut voivat olla suuria.

Hauki

Hauki

Hauen maku on mieto, mutta selkeästi muista kaloista erottuva. Hauki on vähärasvainen ja melko ruotoinen kala. Kypsästä kalasta ruotojen poistaminen on kuitenkin helppoa oikein paloittelemalla. Ruotoineen jauhetusta hauesta syntyy myös herkullisia murekkeita, pihvejä ja haukipyöryköitä.

Hauen paras pyyntiaika ajoittuu lokakuusta toukokuuhun. Paistettu hauki on keväällä monen mielestä paras sesonkiherkku.

Made

Made

Made on turskan sukulainen. Sen liha on vaaleaa, kiinteää, vähärasvaista ja maistuu hiukan muskotille. Mateen pituudesta yli puolet on pyrstöä ja se onkin persoonallisen näköinen kala. Made on hyvin vähäruotoista ja se usein nyljetään ruokaa valmistettaessa. Mateen mäti on herkullista ja arvostettua.

Sesonki ajoittuu joulukuusta maaliskuuhun. Madekeitto ja muhennos ovat keskitalven odotettuja sesonkiruokia.

Lähde ja lisätietoja: Pro Kala Ry

Kokataan kalasta