Raaka-aineet
Suomalaiset marjat

Suomalaiset marjat

Kotimaiset marjat ovat herkkua parhaimmillaan - kesällä tuoreena ja muuhun aikaan pakastimen kätköistä. Käytä niitä kakuissa, salaateissa ja puuroissa tai nauti vaikka ihan sellaisenaan!

Mansikka

Tunnetuimpia suomalaisia mansikkalajikkeita ovat Jonsok, Polka, Bounty, Honeoye ja Korona. Kotimaista mansikkaa saadaan alkukesästä yhä aikaisemmin, koska sen kasvihuoneviljely on lisääntynyt ja avomailla käytetään kypsymistä aikaistavia suojaharsoja. Ensimmäiset kotimaiset avomaan mansikat kypsyvät yleensä juhannukseksi. Kasvihuoneissa mansikat kypsyvät myyntiin jo huhti-toukokuussa ja ehtivät näin hyvin kevään juhlakakkuihin, salaatteihin ja juomiin.

Mustikka

Ensimmäiset mustikat kypsyvät jo heinäkuussa, ja poiminta-aika jatkuu syyskuulle. Mustikka sisältää runsaasti terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita. Siinä on paljon A-, B- ja C-vitamiineja, ruoansulatukselle tärkeitä kuituja sekä magnesiumia ja kalsiumia. Kesän ensimmäinen mustikkapiirakka herauttaa aina veden kielelle.

Mustikkaa kannattaa säilöä pakastamalla tuoreeltaan tai kuivaamalla, jolloin sen sisältämät vitamiinit säilyvät hyvin. Mustikka sopii hyvin myös mehuihin ja hilloihin.

Vadelma

Vadelmaa viljellään Suomessa avomaalla ja tunnelissa. Tunneliviljely mahdollistaa myös ulkomaisten vadelmalajikkeiden monipuolisemman käytön Suomen oloissa. Viljeltäviä lajikkeita ovat kirkkaan punaisia marjoja tuottava Ottawa, tummanpunamarjainen Muskoka, parhaiten tuoremarjaksi soveltuva Preussen, sekä suurimarjainen Veten ja ensimmäinen suomalainen lajike Ville.

Jotta marjojen maku ja ulkonäkö säilyisivät erinomaisina poiminnasta kuluttajalle, vadelmat poimitaan tilalla suoraan myyntirasioihin. Vadelmat kannattaa muutenkin pakastaa, mehustaa tai hillota nopeasti oston tai poiminnan jälkeen, jotta pääset nauttimaan parhaista kesän aromeista myöhemminkin.

Herukat

Herukoiden satokausi alkaa yleensä elokuun ensimmäisillä viikoilla.

Hilla eli lakka

Hillan eli lakan satokausi alkaa yleensä heinäkuun lopussa. Suomuurain on myös tunnettu nimitys hillalle!

Puolukka

Puolukan satokausi alkaa yleensä elo-syyskuun vaihteessa. Puolukka on todellinen supermarja, joka sopii niin leivonnaisiin kuin suolaisten ruokien, kuten liharuokien kylkeen. Katso kirpeän makeat puolukkareseptit!

Nauti kotimaisista marjoista myös talvella

Marjaherkkuja kannattaa säilöä myös pitkän talven varalle. Pakasta mansikat, mustikat ja vadelmat tai valmista niistä herkullista hilloa.

Herukat sopivat erinmaisesti höyrymehuun. Lue kaikki säilöntäohjeemme ja herkuttelet kesän marjasadolla läpi vuoden.

Säilö kesän maut talteen