Hieman kohmeisia tyrnimarjoja oranssissa astiassa.

Tyrni, hehkuva vitamiinipommi

Julkaistu 15.5.2024

Pohjolan oma supermarja tyrni on hehkuvan oranssinkeltainen ja sisältää runsaasti C-vitamiinia. Tyrniä syödään Suomessa kuitenkin määrällisesti vähän – ihan turhaan, sillä tyrnimarja sopii monenlaiseen ruoanlaittoon ja helpoksi piristykseksi vaikka jogurtin tai puuron päälle!

Mitä tyrni sisältää?

Erityisen runsaasti tyrnissä on C-vitamiinia ja lisäksi tyrnimarjat ovat E-vitamiinin lähde. Tyrnin sisältämät karotenoidit ovat syy, miksi tyrnimarjat ovat kirkkaan oransseja. Tyrnimarjan kuoressa puolestaan on kuitua ja siemenissä rasvahappoa.

Milloin on tyrnin sesonki?

Tyrnimarjoja saa Suomessa elokuusta lokakuuhun. Varmasti kypsiä tyrnit ovat lokakuussa, jolloin marjojen pitäisi irrota helposti oksista. Siksi kannattaakin odotella lokakuun puolelle, jos haluaa kerätä tyrnejä.

Miten tyrni syödään?

Käytä tyrnimarjat kuorineen ja siemenineen! Yksinkertaisimmillaan tyrnimarja sopii aamu- tai välipalana nautittavaksi smoothiessa sekä jogurtin tai puuron päällä. Lisäksi tyrni antaa ihanan säväyksen moniin jälkiruokiin ja leivonnaisiin. Kirpeät marjat voi myös keittää mehuksi tai vaikkapa marmeladiksi.

Hanki tyrnimarjat eri muodossa kätevästi verkkokaupasta

Reseptit marjaleivonnaisiin ja vinkkejä monipuoliseen leivontaan