Kurpitsoista kokkaa kaikenlaista

Kurpitsoista kokkaa kaikenlaista

Päivitetty 25.9.2023

Kurpitsa tunnetaan niin Tuhkimon menopelinä kuin Halloweenin hurjana koristelyhtynä. Vähäkaloriset, mutta täyttävät kurpitsat soveltuvat myös monipuoliseen ruoanlaittoon.

Syksy on kurpitsan sesonkia. Myös K-ruokakauppojen hyllyt notkuvat monenlaisista kurpitsalajikkeista - kaikki tuntevat perinteisen, oranssin kurpitsan, mutta oletko vielä maistanut myskikurpitsaa, spagettikurpitsaa tai hokkaidokurpitsaa? Tutustu eri vaihtoehtoihin ja löydä uudet lempparit kurpitsaresepteistä!

Säilöntäkurpitsa eli oranssi kurpitsa

Oranssi kurpitsa on kaikille tuttu kurpitsa, josta kaiverretaan Halloweenina pelottava lyhty. Kun kaiverrat seuraavan kerran Halloween-kurpitsaa, älä heitä maltoa hukkaan, vaan hyödynnä se ruoanlaitossa!

Kurpitsa-shakshuka 2023 680x300

Pehmeän makuinen kurpitsa sopii mm. keittoihin, uuniruokiin ja jälkiruokiin. Maustepareiksi sopivat erityisesti chili, juustokumina ja erilaiset yrtit. Kokeile oranssia kurpitsaa ainakin kurpitsa-shakshukassa, kurpitsa-omenakeitossa ja kurpitsarisotossa. Kurpitsa on myös suosittu raaka-aine piirakoissa. Kokeile Pirkan appelsiinituorejuustolla kuorrutettua kurpitsapiirakkaa, joka on helppo ja melko nopeakin valmistaa. Koristele luomus hasselpähkinärouheella. Toisena vaihtoehtona on Halloween-kurpitsapiirakka, jonka herkullisessa täytteessä maistuu esimerkiksi porkkana, kurpitsa, neilikka ja inkivääri. Nam!

Myskikurpitsa

Myskikurpitsan väri ja koko vaihtelee sadon mukaan jonkin verran. Meille tutuin myskikurpitsa on isohko pisaranmuotoinen kurpitsa, joka on väriltään keltainen ja sisältä ihanan kirkkaan oranssi. Myskikurpitsan hedelmäliha on makeahko. Myskikurpitsa soveltuu makeasta maustan huolimatta todella erilaisiin ruokiin. Myskikurpitsaa valmistaessa mausteiden käyttö on enemmän kuin sallittua!

Kurpitsapiirakka 680x300

Mehevä kurpitsapiirakka valmistetaan porkkanakakun tapaan. Tuorejuustokuorrutuksen juju on ruskistettu voi, joka tuo kuorrutteeseen ihanan pähkinäisen maun. Myskikurpitsa maistuu niin padassa murean lihan kaverina kuin samettisessa myskikurpitsakeitossa, jossa on lisämakuna currytahnaa. Keitto nautitaan tuoreen leivän kera. Jälkkäriksi leivotaan kurpitsajuustokakku, joka on erinomainen kakku myös Halloween-bileisiin! Nappaa kaikki myskikurpitsareseptit täältä!

Psst! Älä heitä myskikurpitsan siemeniä roskiin – paahdettuna siemenet sopivat keittojen, salaattien ja jogurttien sekaan.

Spagettikurpitsa

Mikä ihme on spagettikurpitsa? Spagettikurpitsa on saanut nimensä sen sisuksen mukaan, joka muistuttaa kypsennettynä hyvin paljon ystäväämme spagettia. Spagettikurpitsan väri vaihtelee keltaoranssista vihreään. Muodoltaan se on kesäkurpitsamainen, mutta yleensä paljon paksumpi. Kokeile uutta tuttavuutta jauhelihalla täytetyssä spagettikurpitsassa.

kuva

Hokkaidokurpitsa

Tätä makeahkoa ja pyöreää kurpitsaa kutsutaan myös japanilaiseksi talvikurpitsaksi. Pirtsakan oranssi sisus on täyteläisen makuinen ja kurpitsan sisus ei vetisty kokatessa. Herkullisen makea paahdettu kurpitsa maustetaan hienonnetulla chilillä ja valkosipulilla ja tarjotaan paistetun broilerin kanssa. Voit myös soseuttaa kurpitsan mausteiseen maapähkinäkeittoon. Muiden kurpitsojen tavoin myös hokkaido sopii makeisiin jälkiruokiin. Karamellisoitu hokkaidokurpitsa luo yllättävän herkullisen makuparin yhdessä salmiakkijäätelön kanssa.

Karamellisoitu kurpitsa

Kurpitsat ja kaikki muut parhaat tuotteet kurpitsaresepteihin löydät verkkokaupasta!

VerkkokauppaanButton

Katso videolta miten myskikurpitsaa käsitellään