Näin käsittelet korvasienet

Näin käsittelet korvasienet

Päivitetty 30.5.2022

Keväällä esiin putkahtelevat korvasienet ovat herkullinen lisä ruokapöytään – kunhan valmistus vain hoidetaan huolella. Nappaa talteen parhaat vinkit korvasienten käsittelyyn!

Tuoreena tappavan myrkyllisiä

Ulkonäöltään aivomainen korvasieni on oikein käsiteltynä yksi herkullisimpia ruokasieniämme. Sitä tavataan koko Suomessa, yleisimmin hiekkapohjaisissa kangasmetsissä ja hakkuualueilla.

Sienestäjän talven yli kestänyt odotus palkitaan jo keväällä, kun korvasienet alkavat nousta hakkuuaukeille ja myllätyille metsäpalstoille. Hillityn ruskea, aivomaisesti poimuttunut korvasieni on omalaatuinen tapaus. Sieni on oikein käsiteltynä suomalaisen sienimetsän herkullisinta satoa. Tuore korvasieni on käsittelemättömänä tappavan myrkyllinen, joten valmistus vaatii huolellisuutta. 

Keittämällä saat sienistä syötäviä

Korvasienet käsitellään syömäkelpoisiksi useaan kertaan keittämällä. Sienet pitää keittää vähintään kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään 5 minuuttia / kerta, ja on huuhdeltava hyvin molempien kertojen jälkeen runsaassa vedessä. Vaihda keitinvesi sekä huuhteluvesi puhtaaseen joka kerran välissä, äläkä käytä niitä ruoanvalmistustuksessa. Muista huolehtia hyvästä tuulettamisesta!

Keittämiseen kannattaa varata riittävästi aikaa. Vaiva kuitenkin kannattaa, sillä voimakasarominen sieni sopii täydellisesti keväisiin keittoihin, kastikkeisiin ja muhennoksiin. Sitä voi hyödyntää myös leivonnassa. Kokeile vaikka ylevöittää korvasienillä sämpylätaikina tai lisää niitä suolaiseen pannukakkuun.

Miten korvasienet käsitellään turvallisesti?

Vaihe 1: Puhdistus

Tuoreet korvasienet puhdistetaan hiekasta harjaamalla ja tarvittaessa huuhtelemalla.  Myös hiekkaiset tyvet leikataan irti. Sienet kannattaa halkaista, sillä etanat pitävät mielellään majaa ontossa lakissa. Korvasieniä käsitellessä on suositeltavaa käyttää suojakäsineitä. Sienten puhdistuksen aikana vältä myös koskemasta kasvoihin.

Vaihe 2: Keittäminen

Keitä korvasieniä runsaassa vedessä (1 osa sieniä ja 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia. Aloita laskeminen, kun vesi kiehuu sienten lisäämisen jälkeen. Keittiö kannattaa pitää hyvin tuuletettuna korvasienistä haihtuvien myrkkykaasujen vuoksi. Korvasienten keitinvettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa, kaada se siis pois keittämisen jälkeen.

Vaihe 3: Huuhtelu

Kaada keitetyt sienet lävikköön ja huuhtele ne huolellisesti runsaassa vedessä. Purista tämän jälkeen sienistä hellävaraisesti ylimääräinen vesi.

Vaihe 4: Toinen keittäminen ja huuhtelu

Yksi keittämiskerta ei riitä myrkyllisyyden poisatamiseksi, joten sienet on keitettävä uudelleen. Toista siis 2. vaihe uudella keitinvedellä ja suorita myös 3. vaihe toistamiseen. Tämän jälkeen sienet ovat valmiit käytettäviksi ruoanlaitossa. Niistä syntyy esimerkiksi herkullinen korvasienikeitto tai korvasienipasta.

Tutustuthan korvasienien tarkempiin käsittelyohjeisiin esimerkiksi Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran sivuilla.

Hyödynnä myös sienet syksymetsästä!