tatit-header-image

Tatti sopii uuniin ja liedelle

Julkaistu 28.6.2024

Tatit ovat rouskujen ja haperoiden ohella yleisimpiä ruokasieniämme, ja ne kuuluvat olennaisesti syksyiseen ruokapöytään kantarellien ja suppilovahveroiden tavoin. Herkkutatit sopivat erityisen hyvin kastikkeisiin, muhennoksiin, keittoihin ja pastaruokiin.

Tatit ovat helposti tunnistettavia sieniä, eivätkä ne vaadi ryöppäämistä. Tatit ovat myös toukkien suurta herkkua, joten kannattaa suosia erityisesti nuoria ja pieniä yksilöitä. Nuoret tatit sopivat syötäviksi myös raakoina tai marinoituina. Paras tattien säilöntätapa on kuivaaminen ja pakastaminen.

Herkkutatit sisältävät kantarellien tavoin erityisen paljon trehaloosia eli sienisokeria. Sen imeytymishäiriö, trehaloosi-intoleranssi, aiheuttaa voimakkaita vatsakipuja ja muita laktoosi-intoleranssin kaltaisia oireita.

Tatista taiot kastikkeet ja monet muut herkut

Tatti on herkullinen ruokasieni, ja se sopii monipuoliseen ruoanlaittoon. Tuoreista tai säilötyistä tateista valmistuu vaikkapa herkullinen tattirisotto, tattikeitto, tattipiirakka tai tattipasta. Tattikastike sopii hyvin lohen ja lihan kanssa tarjottuna. Syksyyn sopii mainiosti myös poroa tatti-juuresmosaiikin kera tai liha-tattipata.

Herkkutatti on yksi arvostetuimmista sienistämme. Herkkutatit sopivat erityisen hyvin sienikastikkeisiin, ja sienikeittoihin sekä sienipastaan.

Lisää maukkaita sienireseptejä