Omenalajikkeet esittelyssä

Omenalajikkeet esittelyssä

Päivitetty 2.9.2022

Omenaosastolla on mistä valita. Kaupallisia päälajikkeita on satakunta ja eri puolilla maailmaa kasvatettavaa omenaa on tarjolla ympäri vuoden. Mutta mikä omena sopii mihinkin ruokaan? Mistä syntyy paras piirakka? Minkä upottaisi suolaisiin ruokiin? Onko joku lajike erinomainen säilykkeisiin?

Granny Smith

Granny smith omena

Granny Smithin erottaa omenahyllystä helposti sen vihreän kuoren ansiosta. Lajike on maultaan raikas ja hieman kirpeä. Omenan malto on kiinteä ja maku hapan. Granny Smith soveltuu erinomaisesti esimerkiksi salaatteihin.

Golden Delicious

golden delicious
Golden Delicious on Suomen toiseksi myydyin omenalajike, jota on saatavilla Italiasta ympärivuotisesti. Keltainen tai keltavihreä kuori kätkee sisäänsä makean, rapsakan ja mehukkaan mallon. Nauti se sellaisenaan tai leivo siitä vaikkapa Helgan omena-kookospiirakka.

Royal Gala

Punaposkinen Royal Gala on myydyin omenalajike Suomessa ja sitä on tarjolla ympäri vuoden. Talvikaudella omenat tulevat Italiasta ja kesäaikaan Etelä-Amerikasta. Royal Gala on herkullinen ja makea syöntiomena, mutta se maistuu myös salaatteihin.

Shampion

shampion

Puolalainen Shampion on hinnaltaan edullinen, mutta maultaan hyvin herkullinen. Kuori on punainen ja sen alta vilkkuu keltavihreä pohjaväri. Aromaattinen, mehukas ja makea Shampion sopii erinomaisesti säilöntään ja jälkiruokiin, kuten uuniomenasoseeseen.

Ida Red

Idared

Ida Red on edullisten puolalaisten omenoiden valtalajike, jonka kausi kestää lokakuusta seuraavan vuoden kesään. Omenan maku on makea ja kuori kauniin tummanpunainen. Ida Red sopii sellaisenaan syötäväksi. Kokeile myös vaikkapa hedelmäsalaatissa.

Kanzi

kanzi omena

Pirteän punainen Kanzi on nostanut suosiotaan parin viimeisen vuoden aikana. Kyseessä on melko nuori Galasta ja Breaburnista risteytetty lajike, jonka kasvatusmääriä rajoitetaan lisenssein. Omenalajikkeen nimi tulee swahilinkielestä ja tarkoittaa aarretta. Kanzit yllättävät raikkaalla makean happamalla maullaan ja rapsakalla rakenteellaan. Kanzi on monen suosikki ihan sellaisenaan, mutta sitä kannattaa kokeilla myös kaikenlaiseen ruoanlaittoon ja leivontaan, kuten omenaohukaisiin.

Pink Lady

pink lady omena

Pink Lady on maailman tunnetuin lisenssilajike. Se on kuoreltaan hennon vaaleanpunaiseen vivahtava, aromaattinen, makea ja raikas omena. Pink Lady on risteytetty Goldenista ja Lady Williams -lajikkeista. Omenan varsinainen lajikenimi on Cripp’s Pink, jonka makeimmat ja kauneimmat yksilöt saavat kylkeensä Pink Ladyn tarran. Lajikkeen eurooppalainen satokausi alkaa marraskuun lopussa ja jatkuu pitkälle kevääseen. Erittäin hyvä syöntiomena. Raikas omena piristää myös hedelmäsalaattia.

Omenat kätevästi myös verkkokaupasta!

Lisää omenareseptejä löydät alta: