Raaka-aineet
Veriappelsiini

Veriappelsiini

Veriappelsiini on monelle vähän vieraampi hedelmä, mutta kun sitä kerran maistaa, on saatava lisää. Makeat, upeanväriset vitamiinipommit kypsyvät muun muassa Italiassa Etnan juurella.

Veriappelsiinin sesonki on lyhyt

Veriappelsiinien sesonki on lyhyt ja parhaimmillaan helmikuussa, kun makeat Tarocco-veriappelsiinit rantautuvat heviosastoille. Veriappelsiinit ovat alunperin lähtöisin Sisiliasta, Etnan ylärinteiltä, mutta nykyään niitä kasvatetaan myös muun muassa Espanjassa.

Veriappelsiini näyttää tavalliselta appelsiinilta, mutta niiden hedelmälihan väri vaihtelee syvän oranssista voimakkaan tummanpunaiseen. Punaisuuteen vaikuttavat lajikkeen lisäksi monet eri tekijät, joita kaikkia ei vieläkään ole pystytty selvittämään. Esimerkiksi kasvukauden aikana suuretlämpötilaerot yön ja päivän välillä edistävät tummanpunaisen väripigmentin syntymistä kuoreen, hedelmälihaan ja mehuun. Jopa samasta puusta kerättyjen veriappelsiinien väri saattaa kuitenkin hieman vaihdella. Värivaihtelu onkin siis veriappelsiinille ominaista.

Veriappelsiinit ovat myös makeampia ja sisältävät enemmän vitamiineja ja antioksidantteja kuin tavalliset appelsiinit. Tuoremehuksi puristettuna se onkin omiaan tuomaan etelän auringon keskelle pimeää talveamme! Flunssakin pysyy loitolla, kun lisäät joukkoon hieman inkivääriä.

Käytä monipuolisesti

Monipuolinen veriappelsiini sopii mainiosti niin sellaisenaan nautittavaksi, erilaisiksi jälkiruoiksi tai suolaisilla ruoissa käytettäväksi. Yksinkertaisimman jälkiruoan saa, kun halkaisee hedelmän kahtia, ripottelee pinnalle kanelia sekä ruokosokeria ja laittaa puolikkaat hetkeksiuuniin. Herkku on valmis, kun pinta on karamellisoitunut kauniisti. Manteli-veriappelsiinitortun täytteessä maistuvat paahdettu manteli, kirpeän raikas veriappelsiini ja rosmariini.

Kirpeän täyteläinen maku yllättää veriappelsiinirisotossa, jossa chilikatkaravut pääsevät kermaisen risoton syleilyyn. Kaunis veriappelsiinisalaatti syntyy simppelisti neljästä raaka-aineesta.