Veriappelsiini on talven superherkku

Veriappelsiini on talven superherkku

Veriappelsiini on monelle vähän vieraampi hedelmä, mutta kun sitä kerran maistaa, on saatava lisää. Makeat, upeanväriset vitamiinipommit kypsyvät muun muassa Italiassa Etnan juurella.

Veriappelsiinin sesonki on lyhyt

Veriappelsiinien sesonki on lyhyt ja parhaimmillaan helmikuussa, kun makeat Tarocco-veriappelsiinit rantautuvat heviosastoille. Veriappelsiinit ovat alunperin lähtöisin Sisiliasta, Etnan ylärinteiltä, mutta nykyään niitä kasvatetaan myös muun muassa Espanjassa.

Miksi veriappelsiinin hedelmäliha on punaista?

Veriappelsiini näyttää tavalliselta appelsiinilta, mutta niiden hedelmälihan väri vaihtelee syvän oranssista voimakkaan tummanpunaiseen. Punaisuuteen vaikuttavat lajikkeen lisäksi monet eri tekijät, joita kaikkia ei vieläkään ole pystytty selvittämään. Suuret lämpötilaerot kasvukauden aikana yön ja päivän välillä edistävät tummanpunaisen väripigmentin syntymistä kuoreen, hedelmälihaan ja mehuun. Jopa samasta puusta kerättyjen veriappelsiinien väri saattaa kuitenkin hieman vaihdella! Värivaihtelu onkin siis veriappelsiinille ominaista.

Veriappelsiinit ovat makeampia ja sisältävät enemmän vitamiineja ja antioksidantteja kuin tavalliset appelsiinit. Tuoremehuksi puristettuna se onkin omiaan tuomaan etelän auringon keskelle pimeää talveamme!

Veriappelsiiniuunilohi 2019 Kuvassa: Veriappelsiiniuunilohi

Käytä monipuolisesti

Monipuolinen veriappelsiini sopii mainiosti sellaisenaan nautittavaksi, erilaisiksi jälkiruoiksi tai suolaisilla ruoissa käytettäväksi, joissa kirpeän täyteläinen maku yllättää mukavasti.

Suolaisia ruokia veriappelsiinista:

Yksinkertaisimman jälkiruoan saa, kun halkaisee hedelmän kahtia, ripottelee pinnalle kanelia sekä ruokosokeria ja laittaa puolikkaat hetkeksi uuniin. Herkku on valmis, kun pinta on karamellisoitunut kauniisti.

Leivo veriappelsiinista: