Villiyrttien ABC

Villiyrttien ABC

Päivitetty 18.4.2023

Mikähän villiyrtti on sinulle tutuin? Villiyrtit ovat lähiruokaa parhaimmillaan ja niiden kerääminen on hyvä syy lähteä luonnon helmaan rentoutumaan. Oletko sinä jo kokeillut villivihannesten keräämistä eli hortoilua?

Mitä hortoilu tarkoittaa?

Luonnonkasvien kerääminen on aina ollut osa suomalaista kansanperinnettä, ja esimerkiksi pula-aikana monia kasveja hyödynnettiin ravintona, kun muuta ei ollut saatavilla.

Nykyään hortoilu nähdään ekologisena ja trendikkäänä ajanvietteenä, jossa pääsee samalla liikkumaan lähiluonnossa. Villiyrttien ravintopitoisuus on usein viljeltyä kasvia parempi, joten niiden käyttö ruoanlaitossa voi myös edistää hyvinvointia. Lisäksi hortoilu on varsin kukkaroystävällistä, sillä luonnonkasvien poimiminen on ilmaista.

Ruoanlaitossa tärkeintä on tietenkin maku, ja villiyrttejä käyttämällä saat vaihtelua tuttuihin resepteihin. Monet villiyrtit ovat alkukesästä parhaimmillaan, jolloin kasvien lehdet ovat vielä nuoria ja tuoreita. Hortoilijan kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä läheskään kaikki kasvit eivät sovellu syötäväksi.

Luonnonvaraisia rauhoittamattomia kukkia ja kasveja voi kerätä jokamiehenoikeudella, mutta puun osia, kuten kuusenkerkkiä, ei saa kerätä ilman maanomistajan suostumusta.

Kuusenkerkkälatte 2019 (680 x 298) Kuvassa: Kuusenkerkkälatte

Nyrkkisäännöt villiyrttien keräämiseen

  • Tärkein sääntö on kerätä vain kasveja, jotka varmasti tunnet.
  • Rannat, niityt ja joutomaat ovat hyviä keräilyalueita.
  • Kerää vain puhtailta alueilta. Vältä autoteiden ja teollisuusalueiden lähistöjä.
  • Kuiva sää on paras aika poimia villiyrttejä.
  • Poimi kasvit alkukesästä, kun ne ovat vielä pieniä ja hentoja.
  • Kerää koriin tai ilmavaan paperipussiin, vältä muovipussia.
  • Puhdista, kuivaa ja lajittele kasvit heti keräämisen jälkeen.
  • Kerää vain sen verran kuin hyödynnät.

Mitä villiyrteistä voi valmistaa?

Kokkauksessa vain mielikuvitus on rajana ja maistamalla löydät omat suosikkisi. Helpointa on aloittaa korvaamalla reseptissä tuttu ainesosa villiyrtillä tai lisätä villivihannesten lehtiä esimerkiksi salaatteihin.

Voikukan nuoret lehdet maistuvat salaateissa tai pizzan päällä rucolan sijaan. Kokeile voikukan lehtiä esimerkiksi mozzarella-rucolapizzasssa. Myös itse kukat ovat syötäviä ja niitä voi lisätä salaattiin tuomaan väriä tai keittää marmeladia.

Vuohenputken, kanankaalin, maitohorsman, ketunleivän, siankärsämön ja puna-apilan nuoret lehdet sopivat loistavasti salaatteihin. Maitohorsman syötävät kukat toimivat salaateissa kauniina koristeina. Kasvien lehtiä voi pilkkoa esimerkiksi munakastaikinan sekaan.

Testaa myös vuohenputkipestoa, soveltamalla esimerkiksi seuraavia ohjeita:

Kuusenkerkästä eli kuusen nuoresta versosta voi valmistaa erilaisia juomia, siirappia ja hyytelöitä. Kokeile tätä herkullista kuusenkerkkäsiirappia.

Villiyrteistä monelle ennestään tuttua nokkosta voi käyttää pinaatin tapaan esimerkiksi muhennoksena, keitoissa, letuissa, pestossa tai piirakoissa. Kuivattu nokkonen on oikeaa voimaruokaa ja sopii esimerkiksi smoothien joukkoon. Muista nokkosen käsittelyssä ryöppäys ja käsittele kasvia hanskat kädessä ennen ryöppäystä. Kokeile nokkosta esimerkiksi pinaatti-perunamunakkaassa, jemeniläisissä letuissa tai feta-pinaattipiirakassa