Runebergintorttuja pienellä lautasella ja tarjottimella. K-Ruoka runebergintorttu resepti.

Runebergin päivän reseptit

Päivitetty 31.12.2024

Runebergin päivänä 5.2. leivotaan perinteisiä runebergintorttuja ja sovelletaan leivoksesta tuttuja makuja uusiin muotoihin. Katso parhaat reseptit ja uudet ideat!

Runebergintortut ovat helmikuun klassikkoleivonnaisia

Runebergin päivää vietetään 5. helmikuuta, Suomen kansallisrunoilija Johan Ludvig Runebergin syntymäpäivänä. Runebergin päivänä on perinteisesti nautittu hillosilmäisiä runebergintorttuja. Torttuja on saatavilla kaupoissa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista Runebergin päivää, ja vilpoisana talvipäivänä runebergintorttujen leipominen itse on mukavaa ja herkullista ajanvietettä!

Runebergintorttujen historia

Runebergintorttujen sanotaan saaneen alkunsa runoilijan kotikeittiössä Runebergin Fredrika-vaimon keksittyä hyödyntää leivän-, pullan- ja kakunmurut leipomuksessaan. Hän koristeli leivonnaiset omenahillolla ja sokerikuorrutuksella. Tarina kertoo Runebergin nauttineen punssilla kostutettuja leivonnaisia aamupalaksi. Tänä päivänä erityisesti monissa lapsiperheissä runebergintortut valmistetaan ilman alkoholia.

Runebergintortun tuunatut versiot

Ajan myötä huippuherkullinen runebergintorttu on saanut myös runsaasti uusia moderneja muotoja. Jos kaipaat vaihtelua perinteisiin torttuihin, kokeile näitä reseptejä!