Mikä Härkis?

Mikä Härkis?

Päivitetty 25.9.2023

Suomalainen ruokainnovaatio Härkis tarjoaa kasvisvaihtoehdon jauhelihalle.

Suomalainen härkäpapuosaaja Verso Food on kehittänyt suomalaisesta härkäpavusta herkullisen tuoteinnovaation, Härkiksen. Härkis-tuotteet sopivat moneen makuun ja niitä on saatavilla useita erilaisia:

  • Härkis Original, Härkis Tex Mex ja Härkis BBQ
  • Härkis Original Pihvi, Punajuuri Pihvi ja Itämainen Pihvi
  • Härkis Original Pyörykkä ja Kofta Pyörykkä

Härkis soveltuu käytettäväksi niin arki- kuin viikonloppuruoissakin esimerkiksi jauhelihan, jauhelihapihvien tai -pyöryköiden tapaan. Härkis on saatavilla K-ruokakauppojen kylmäaltaista kautta maan.

Kasvisvaihtoehto jauhelihalle

Koko perheen suosikkiruokien, kuten lihapullien, makaronilaatikon ja pasta bolognesen kasvisversiot valmistuvat jatkossa nopeasti maistuvasta kotimaisesta Härkiksestä. 

"Yhä useampi kuluttaja aikoo vähentää punaisen lihan syöntiä, mutta moni meistä ei halua siirtyä ulkomaisen soijan käyttöön. Tähän tarpeeseen ryhdyimme kehittämään ekologista kotimaista vaihtoehtoa. Löysimme ratkaisun suomalaisesta härkäpavusta, jota on vielä varsin vähän hyödynnetty elintarvikkeissa", Verso Food Oy:n toimitusjohtaja Tarja Ollila kertoo.

Härkiksen kehittämiseen kului Verso Food Oy:ssä kolme vuotta, ja siihen osallistui elintarvikealan ammattilaisten lisäksi myös joukko kuluttajia.

"Halusimme Härkiksestä terveellisen, nopeakäyttöisen ja ennen kaikkea hyvänmakuisen vaihtoehdon lihalle ja soijalle. Tuotteen oikeanlainen purutuntuma ja maun täyteläisyys ovat meille erittäin tärkeitä. Nyt olemme koko joukko sen verran tyytyväisiä lopputulokseen, että uskalsimme tuoda tuotteen kaikkien maisteltavaksi" Ollila jatkaa.

Arjen ruuat valmistuvat Härkiksestä nopeasti, sillä tuote on valmiiksi kypsä. Raa’asta jauhelihasta poiketen Härkis vaatii vain lämmityksen, ja esimerkiksi kastikkeisiin se lisätään vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa. Kokeile vaikka vegaanista härkismakaronilaatikkoa, härkäpapupyöryköitävegaanisia tacoja tai Härkis-pastakastiketta.

Härkäpapu on suomalainen superfood

Härkiksen pääraaka-aine härkäpapu on Tarja Ollilan mukaan todellista suomalaista voimaruokaa.

"Härkäpapu on monelle suomalaiselle varsin tuntematon, vaikka sitä onkin viljelty Suomessa jo 1200-luvulta alkaen. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että härkiksen raaka-aine härkäpapu sisältää kuivana enemmän proteiinia kuin naudanliha eli jopa 30%. Siinä on myös runsaasti kuituja ja B-ryhmän vitamiineja", Ollila sanoo.

Härkis-tuotteet ovat laktoosittomia ja soijattomia sekä sopivat täysin kasvipohjaisina myös vegaaniseen ruokavalioon. Härkikseen on lisätty suolaa vain 0,6%, mutta Härkiksen yhtenä raaka-aineena käytettävä herneproteiini sisältää kuitenkin luontaisesti natriumia, joka lisää tuotteen suolapitoisuutta. Tuote valmistetaan Suomessa.

Suomalainen kasvuyritys Verso Food kehittää suomalaisesta härkäpavusta uusia elintarvikkeita. Yrityksen liikeideana on tarjota kuluttajille ravitsemuksellisesti tasapainoisia, eettisesti ja ympäristöllisesti kestäviä kasviproteiinivalmisteita. Sen tuotevalikoimiin kuuluvat härkäpavusta valmistetut granolat, härkäpapurouheseos, esikypsennetty luomu härkäpapumurska ja esikypsennetyt kokonaiset härkäpavut. Lue lisää www.versofood.fi